Úvod Konkurencia Apple Táto funkcia na telefóne je NEUVERITEĽNÁ: Jeden život už zachránila, ako to...

Táto funkcia na telefóne je NEUVERITEĽNÁ: Jeden život už zachránila, ako to funguje?

2

S príchodom iPhone 14 boli určite mnohí ľudia zvedaví na novú funkciu Emergency SOS, ktorá dokáže prostredníctvom satelitu privolať záchranné zložky. Apple teraz eviduje jeden z prvých prípadov, kedy táto funkcia skutočne zachránila ľudský život. Informuje o tom web Mint.

Išlo o muža, ktorý cestoval po Aljaške, kde uviazol kvôli pokazenému snežnému skútru. Našťastie mal pri sebe svoj iPhone 14, na ktorom aktivoval funkciu núdzového volania cez satelit. Následne sa jeho GPS súradnice odoslali záchranným zložkám, ktoré boli prekvapené presnosťou týchto údajov. Uviaznutého muža v rýchlom čase vypátrali. Celá záchranná akcia sa zaobišla sa bez zranení.

SOS funkcia fungovať nemusela

Zaujímavosťou je, že satelitná funkcia na danom mieste fungovať ani nemala. Muž sa totiž nachádzal na okraji oblasti, kde je dostupné satelitné pripojenie. Podľa spoločnosti Apple toto pripojenie nemusí fungovať na miestach nad 62°zemepisnej šírky. Zachránený muž uviazol blízko 69°zemepisnej šírky. Emergency SOS je podľa tohto ešte účinnejšie, než sa vôbec predpokladalo.

Táto funkcia je zatiaľ dostupná len v USA a v Kanade, ale spoločnosť pripúšťa, že by ju chcela rozšíriť aj do ďalších krajín. Ktovie, kedy sa jej dočkáme na Slovensku a celkovo v Európe.