Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Na Slovensku spustili mimoriadne zákerný podvod. Ak vám zavolá takéto číslo,...

POZOR: Na Slovensku spustili mimoriadne zákerný podvod. Ak vám zavolá takéto číslo, spravte toto!

Podvodníci to nevzdávajú, ba naopak, pridávajú. Prvá banka vydala varovanie.

5

Blíži sa čas Vianoc a spolu s nimi spojený nákupný ošiaľ. Tento rok je však iný, peniaze si čoraz viac ľudí šetrí na výdavky spojené s drahšími energiami, potravinami a podobne. Ani to neodrádza podvodníkov, ktorí na Slovensku skúšajú čoraz prefíkanejšie spôsoby, ako nás okradnúť.

Na mimoriadne zákerný spôsob, ako prísť o peniaze, upozorňuje jedna z popredných bánk na Slovensku – ČSOB. Jej klienti totiž čelia návalu telefonátov, ktoré sú špeciálne navrhnuté tak, aby od zákazníkov vylákali prihlasovacie údaje od internetového bankovníctva a platobných kariet.

V uplynulých dňoch sme opäť zaznamenali zvýšenú aktivitu podvodníkov, ktorí zneužívajú značku ČSOB a telefonátmi na náhodne generované čísla vystupujú v jej mene,“ hovorí banka.

Banka varuje pred podvodom na svojom webe. Zdroj ČSOB

Budú vás presviedčať

Ako ČSOB zdôrazňuje, cieľom podvodníkov je využiť nepozornosť klientov a získať tak prístupové údaje do elektronického bankovníctva alebo údaje o platobnej karte. Ani tam to však nekončí.

Podvodné telefonáty často končia tak, že sa podvodníci snažia ľudí presvedčiť zrealizovať prevod peňazí na neznámy účet. Ak k tomu niekto pristúpi, na peniaze môže zabudnúť. Pomôcť mu totiž nebude vedieť ani banka, ani polícia.

V žiadnom prípade nereagujte na takéto výzvy. Myslite na to, že banka od vás takéto údaje alebo kroky nikdy nebude takouto formou požadovať,“ radí banka.

Foto: Canva (úprava redakcie)

ČSOB: Ak vám zavolajú, dajte nám vedieť

O tom, že ide o skutočný problém ovplyvňujúci mnohých klientov svedčí aj fakt, ako proaktívne banka vystupuje. Radí totiž, že ak vám takýto záškodník zavolá a vy to (pevne veríme) odhalíte, máte sa o tom podeliť s bankou na telefónom čísle 0850 111 777 alebo emailom na info@csob.sk.

Nezabúdajte, že v prípade odcudzenia alebo nechcenom odovzdaní informácií o svojej platobnej karte útočníkovi, ju môžete zablokovať aj sami bez toho, aby ste museli volať banke alebo navštíviť pobočku. V prípade ČSOB tak môžete spraviť v mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking.

V neposlednom rade nezabudnite ani na svojich starších príbuzných. Tí zväčša nemajú prístup k aktuálnym informáciám o spôsoboch podvodníkov. Často sme svedkami toho, ako starší ľudia odovzdajú hotovosť neznámym páchateľom. To isté sa snažia spraviť aj teraz, akurát cez telefón.