Úvod Výrobcovia Samsung Samsung Galaxy S22 Ultra: Špičkový foťák, vstavané pero a displej, aký tu...

Samsung Galaxy S22 Ultra: Špičkový foťák, vstavané pero a displej, aký tu ešte nebol!

0
Spoločnosť Samsung počas oficiálnej online udalosti predstavila trojicu nových vlajkových lodí pre prvý polrok roku 2022. Samsung Galaxy S22, S22+ a najviac vybavený Samsung Galaxy S22 Ultra predstavujú absolútnu špičku toho, čo firma momentálne ponúka. Noviniek nie je málo, poďme si ich postupne rozobrať.

Samsung Galaxy S22 Ultra: Špecifikácia

Samsung Galaxy S22 Ultra Špecifikácia
Displej 6,8″ Edge QHD+ Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz
Čipset Exynos 2200, 4 nm
Pamäť 8 GB / 12 GB
Úložisko 128 GB / 256 GB / 512 GB
Batéria 5 000 mAh, 45 W (káblové nabíjanie), 15 W (bezdrôtové nabíjanie), bez nabíjačky v balení
Rozmery 77,9 x 163,3 x 8,9 mm
Hmotnosť 229 gramov
Operačný systém Android 12, One UI 4.1
Konektivita 5G, Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, Ultra Wideband
Senzory Akcelerometer, barometer, snímač odtlačkov prstov, geomagnetický senzor, Hallov senzor, senzor prítomnosti, senzor okolitého svetla
Odolnosť IP68
Cena od 1 249 €

Samsung Galaxy S22 Ultra: Dizajn a konštrukcia

Ak vám príde, že ste už dizajn Galaxy S22 Ultra niekde videli, nemýlili ste sa. Samsung sa totiž rozhodol, že spojí rad Galaxy Note a Galaxy S do jedného zariadenia. Vznikol tak Galaxy S22 Ultra, ktorý je akýmsi spirituálnym pokračovaním už neexistujúceho radu zariadení. Spolu s perom S Pen, ktoré je podobne ako v prípade Galaxy Note 20 ukryté priamo v tele zdedil model S22 Ultra aj hranatejší dizajn. Ostatné dva modely majú pritom tradičný, viac zaoblený dizajn. Zmeny nastali aj v dizajne modulu fotoaparátov. Zatiaľ čo S22 a S22+ majú po vzore svojich predchodcov fotoaparáty zapustené vo fotomodule, S22 Ultra ich má jasne oddelené. Zadná strana smartfónu je opäť matná, pričom na výber budete mať z niekoľkých farebných prevedení. Prezentovaná bola biela, bordová, čierna a zelená verzia. Ide o veľký smartfón, o čom svedčia aj jeho rozmery. Pripraviť sa tak musíte na 229 gramov vážiaci kúsok nádhernej elektroniky s rozmermi 77,9 x 163,3. 8,9 milimetrov. Rozmery umocňuje fakt, že ide o hranatý smartfón, ktorý do ruky nesadne až tak pohodlne ako zaoblený S21 Ultra. Niekomu to, naopak, môže vyhovovať. Samsung tento rok opäť vylepšil aj stupeň ochrany zariadenia proti poškodeniu. Nové je napríklad krycie sklo Corning Gorilla Glass Victus+.

Samsung Galaxy S22 Ultra: Fotoaparáty

Veľkým ťahúňom každého smartfónu je samozrejme jeho zostava fotoaparátov. Galaxy S22 Ultra sa v tomto smere vôbec nemusí obávať konkurencie. Je totiž vybavená len tým najlepším. Lepší pohľad nám poskytne tabuľka so špecifikáciami.
Fotoaparát Špecifikácia
Predný (selfie) 40 Mpx, f/2.2
Hlavný senzor 108 Mpx, f/1.8, Dual Pixel AF
Ultraširokouhlý senzor 12 Mpx, f/2.2
Teleobjektív 1 10 Mpx, f/2.4, 3x zoom
Teleobjektív 2 10 Mpx, f/4.9, 10x zoom
Základ tvorí overený 108 Mpx fotoaparát s Dual Pixel zaostrovaním, optickou stabilizáciou obrazu, clonou f/1.8 a uhlom záberu 85 stupňov. Týmto objektívom budete fotiť najčastejšie, je preto dobré vidieť, že sa Samsung rozhodol ponechať tak vysoké rozlíšenie. S22 Ultra ho totiž bude používať aj pre technológiu 100x Space Zoom. Hlavný senzor dopĺňa ultraširokouhlý fotoaparát s 12 Mpx rozlíšením, clonou f/2.2 a uhlom záberu až 120 stupňov. Nakoniec, „partiu“ dopĺňa dvojica teleobjektívov s optickým priblížením bez straty kvality. Oba majú rozlíšenie 10 Mpx, no líšia sa v tom, ako veľmi približujú. Prvý ponúka 3x optický zoom a clonu f/2.4 (uhol záberu 36 stupňov), zatiaľ čo druhý ponúka až 10-násobné priblíženie, no výrazne pomalšiu clonu f/4.9 (uhol záberu 11 stupňov). Veľkou novinkou v rade Galaxy S22 je výkonnejší hardvér aj softvér, z ktorého čerpajú aj fotoparáty. Všetky tri modely disponujú funkciou Expert RAW, ktorá milovníkom fotografie umožňuje citlivejšiu prácu so zábermi. Upravovať ich môžete v rôznych programoch, napríklad v Adobe Lightroom či ďalších, ktoré využijú pozoruhodnú hĺbku až 16 bit. Vynikajúcou správou je, že Samsung v S22 Ultra nasadil senzor s doteraz najväčšími pixelmi o veľkosti až 2,4 um. To v praxi znamená, že na senzor dopadá výrazne viac svetla ako doteraz, čo sa prejaví hlavne v jasnejších záberoch nielen cez deň, ale aj v šere či počas tmy. Čo sa predného fotoaparátu týka, tam Samsung taktiež nešetril. K dispozícii budete mať 40 Mpx senzor s clonou f/2.2 a uhlom záberu 80 stupňov. Spoľahnúť sa budete môcť na všetky inteligentné funkcie, ku ktorým majú prístup aj zadné fotoaparáty. Záujemcov o najvyspelejší Samsung smartfón tiež poteší fakt, že S22 Ultra je nabitý rôznymi inteligentnými funkciami, ktoré sú priamo naviazané na výrazne vyšší výkon umelej inteligencie. Zariadenie má mnoho vylepšených funkcií, ako napríklad Auto Framing – zaostrovanie na jednotlivých ľudí počas videa či značne vylepšený portrétový režim, ktorý dokáže fotený subjekt lepšie oddeliť od pozadia. To, ako tieto vylepšenia fungujú si preveríme v plnej recenzii.

Samsung Galaxy S22 Ultra: Displej

Samsung Galaxy S22 Ultra je vybavený 6,8-palcovým Dynamic AMOLED 2X displejom s adaptívnou obnovovacou frekvenciou. Smartfón tak dokáže meniť frekvenciu displeja na škále od 10 Hz do 120 Hz podľa toho, aký obsah sa vám momentálne zobrazuje. Milovníci hier zas ocenia Touch Sampling Rate na úrovni 240 Hz. Špičkový model je vybavený špičkovým panelom, ktorý je schopný dosiahnuť maximálny jas až 1 750 nitov a kontrastný pomer 3 000 000:1. Je to vôbec najviac, čo sa inžinierom Samsungu podarilo dosiahnuť na displeji určenom pre smartfóny. V displeji je opäť ukrytý ultrazvukový snímač odtlačkov prstov. Súčasťou noviniek je aj funkcia Vision booster, ktorá podľa slov Samsungu dokáže inteligentne nastaviť jas podľa aktuálnej dennej doby. Obraz sa má optimalizovať v úplnej tme aj na priamom slnku. Či to pre konečného užívateľa bude znamenať reálnu zmenu budeme musieť otestovať.

Samsung Galaxy S22 Ultra: Výkon a batéria

Galaxy S22 Ultra poháňa najmodernejší čipset Exynos 2200 vyrobený 4 nm výrobným procesom. Samozrejmosťou je podpora pre všetky typy modernej konektivity či už vo forme 5G, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 a ďalších. Exynos 2200 kombinuje vysoký výkon a energetickú efektivitu, vďaka čomu je perfektnou voľbou pre zariadenie, ktoré musí byť nielen dostatočne výkonné, ale zároveň vydržať celý pracovný deň. No a hoc Samsung nehovoril o výdrži batérie, čo nás privádza k myšlienke, že pôjde o niečo veľmi podobné ako v prípade S21 Ultra (jeden deň), vylepšil aspoň rýchlosť nabíjania jeho 5 000 mAh batérie. Tá sa tento rok opäť vracia na úroveň 45 W. Nabíjačku v balení však budete hľadať len márne, kúpiť si ju budete musieť zvlášť.

Samsung Galaxy S22 Ultra: Cena a dostupnosť

Samsung Galaxy S22 Ultra sa na Slovensku začne predávať už 25. februára 2022. Galaxy S22 Ultra bude v predaji v čiernej, bielej, zelenej a vínovej (bordovej) farbe. Odporúčaná maloobchodná cena je 1 249 € (8/128 GB), 1 349 € (12/256 GB), resp. 1 449 € (12/512 GB).

Samsung Galaxy S22 Ultra: Predobjednávky

Zákazník, ktorý si v období od 9. 2. 2022 do 24. 2. 2022 (vrátane) alebo do vypredania zásob predobjedná zariadenie Galaxy S22 Ultra z e-shopu www.samsung.sk, v značkových predajniach Samsung alebo u vybraných predajcov elektroniky a zároveň splní ďalšie podmienky stanovené v podrobných pravidlách kampane, získava nárok na bonus v podobe bezdrôtových slúchadiel Galaxy Buds Pro za 1 € (MOC je 229 €). Ďalej môžu zákazníci odpredať svoje staré zariadenie a získať výkupný bonus v hodnote až 200 €. Celkovo tak zákazníci môžu získať bonus v hodnote až 429 €.