Úvod Zariadenia Smartwatch Garmin Instinct Solar 2: Hodinky s takmer neobmedzenou výdržou batérie?

Garmin Instinct Solar 2: Hodinky s takmer neobmedzenou výdržou batérie?

0
Spoločnosť Garmin vstúpila do roku 2022 s celou plejádou nových hodiniek. Spoznali sme verzie Venu 2 Plus a Vivomove Sport a okrem nich aj vlajkovú triedu Fenix 7 a Epix 2. Jeden model, možno ten najdôležitejší, ale chýbal. To sa teraz mení, privítajte Instinct 2 Solar. Hodinky zo série Instinct patria medzi tie dostupnejšie z portfólia značky Garmin. Hoci sú vyhotovené z polyméru a majú iba čiernobiely displej, medzi fyzicky aktívnymi jedincami sú obľúbené. Za neprehnanú cenu ponúkajú vysokú odolnosť, množstvo športovo-zdravotných funkcií a v neposlednom rade dlhú výdrž na jedno nabitie. Nová generácia Instinct 2 tieto vlastnosti ešte viac zdokonaľuje, pričom púta pozornosť najmä výdrž na jedno nabitie. Najskôr si ale musíme hodinky rozdeliť, ich zostava je totiž pomerne komplikovaná.
instinct 2
Foto: Garmin
Instinct 2 sú vyhotovené v dvoch veľkostiach – s priemerom 45 a 40 milimetrov (Instinct 2S). Obe tieto veľkosti sú dostupné v prevedení so solárnym článkom aj bez neho. Potom existujú účelové verzie hodiniek zamerané na konkrétne typy športov a profesií (surfovanie, taktická edícia, verzia pre vodičov kamiónov a podobne). Ak zohľadníme farby a remienky, zákazník si môže nakombinovať cez 240 rôznych verzií hodiniek.

Garmin Instinct 2

Teraz k parametrom a funkciám, hodinky zostávajú verné monochromatickému LCD displeju, ktorý však dostal vyššie rozlíšenie 179 x 179 pixelov. Opäť ide o štvorec o rozmeroch 0,9 x 0,9-palca. 40 mm model má menšiu obrazovku – 0,79 x 0,79-placa. Displej síce neokúzli žiadnymi žiarivými farbami, no je šetrný k spotrebe energie a má výbornú čitateľnosť na slnku. Podporovaná je platforma Connect IQ, ktorá umožňuje sťahovať do hodiniek aplikácie a widgety. Do hodiniek sa dostal hardvér z ostatných nových modelov od Garmin. Ide hlavne o kvalitnejší snímač srdcového tepu so saturáciou kyslíka a výkonnejší solárny článok. V teréne bude pomáhať snímač teploty, výškomer, barometer, kompas, GPS, GLONASS a Galileo.
garmin instinct 2
Foto: Garmin
Samozrejmosťou je pripojenie Bluetooth a ANT+ či zobrazovanie upozornení z iOS a Android smartfónov. Nadštandardná odolnosť nepoľavila. Hodinky sa pýšia normou MIL-STD-810 a vodotesnosťou 100M. Popri srdcovej frekvencii a VO2 hodinky odmerajú stres, kvalitu spánku, kroky, kalórie, absolvovanú vzdialenosť a veľa ďalšieho. Na palube sú známe nástroje ako Skóre spánku, Body Battery, kondičný vek, tréningový stav a záťaž, doba zotavenia, intervalové tréningy, ale aj Detekcia nehody. Ak niekde spadnete, hodinky odošlú predvoleným kontaktom správu s vašou polohou. Musia ale byť pripojené k smartfónu. Pozor, platobná služba Garmin Pay je dostupná iba v modeloch so solárnym článkom.
garmin instinct 2
Foto: Garmin
Teraz to najzaujímavejšie, Garmin uvádza, že model Instinct 2 Solar v 45 mm verzii dokáže v režime smart hodiniek fungovať na jedno nabitie nepretržite. Samozrejme, sú tu isté podmienky. Na to, aby hodinky neotravovali s nabíjačkou, musia každý deň strániť na dennom svetle minimálne tri hodiny. Potrebná je však intenzita aspoň 50 000 luxov, teda jasné slnečné počasie bez mráčika na oblohe. Pre kontext, v lete na pravé poludnie môže okolité svetlo dosiahnuť intenzitu až 100 000 luxov. Nepretržitú prevádzku sľubuje aj menšia, 40 mm verzia hodiniek. V tomto prípade ich ale musí nositeľ prepnúť do režimu šetrenia energie. Komplexný pohľad na výdrž batérie ponúka tabuľka nižšie.
45 mm Štandard 45 mm Solar 40 mm Štandard 40 mm Solar
Režim inteligentných hodiniek 28 dní Neobmedzene 21 dní 51 dní
Režim šetrenia batérie 65 dní Neobmedzene 50 dní Neobmedzene
GPS monitorovanie 30 hodín 48 hodín 22 hodín 28 hodín
Expedičný režim s GPS 32 dní Neobmedzene 25 dní 105 dní
Koľko Garmin Instinct 2 stoja? Oficiálny distribútor značky pre slovenský trh hovorí o cene 349 eur. Ide o základ. V závislosti od verzie a prevedenia môžu hodinky z peňaženky vytiahnuť 399, 449 alebo až 499 eur. V každom prípade je z čoho vyberať, novinky už figurujú na webe garmin.sk.