Úvod Konkurencia Apple Apple sa chystá pochovať zvyšok notebookov: Chystaný Apple M2 vyrobí 4 nm...

Apple sa chystá pochovať zvyšok notebookov: Chystaný Apple M2 vyrobí 4 nm technológiou!

1
Apple so svojimi čipmi prekonal všetky očakávania. Popri nových modeloch MacBook Pro uviedol na trh procesory M1 Pro a M1 Max, ktoré ponúkajú skutočne rekordné kapacity. Vyšvihli sa dokonca aj v rámci GPU, vďaka čomu sa dokážu porovnávať s niekoľkými úspešnými grafickými kartami od konkurencie. Nakoľko si procesory vyslúžili obrovské ovácie, je zrejmé, že v nich americký gigant bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Rozšírenie portfólia chystá aj na budúci rok, kedy má svetu predstaviť druhú generáciu v podobe M2. Ako píše server 9to5Mac, stať sa tak má v druhom polroku 2022.

4 nm výrobný proces

Aktuálne verzie čipov, respektíve M1, M1 Pro a M1 Max, sú založené na 5 nm výrobnom procese. Pri novej generácii sa špekuluje o vyspelejšom 4 nm procese spoločnosti TSMC. Čím menší výrobný proces, tým vyšší výkon a efektivita, nakoľko sú tranzistory od seba v menšej vzdialenosti. Čo ďalej? Podobne ako pri aktuálnej generácii, za M2 budú nasledovať vylepšené verzie v podobe M2 Pro a M2 Max. Tých by sme sa mali dočkať niekedy v roku 2023.

18-mesačná životnosť

Apple v rámci svojich procesorov pre PC pracuje s očakávanou životnosťou 18 mesiacov, čiže 1 a pol roka. Ak je tomu skutočne tak, ďalšia generácia, M3, uzrie svetlo sveta niekedy okolo konca roka 2023 alebo začiatkom roka 2024. To sú však zatiaľ len špekulácie. Prvý vlastný čipset od Apple pre PC, M1, debutoval koncom roka 2020. V tom čase Apple prehlásil, že do 2 rokov bude v tomto ohľade úplne samostatný, čím vyšťuchol z hry svojho dlhoročného partnera, spoločnosť Intel.