Úvod Novinky Android Google chystá špeciálny Android: Vieme, aké zariadenia poženie!

Google chystá špeciálny Android: Vieme, aké zariadenia poženie!

0
Cenovo dostupné smartfóny najnižšej triedy nemajú taký výkonný hardvér na to, aby si plnohodnotne poradili s „veľkým“ operačným systémom. Google preto v roku 2017 vymyslel Android Go, odľahčenú verziu svojho systému určenú práve pre takéto zariadenia. Nablýskané vlajkové lode sú určite očarujúce, no tie si nemôže dovoliť každý. Spotrebitelia s obmedzeným rozpočtom či zákazníci z nízkopríjmových krajín komunikujú s blízkymi a so svetom pomocou mobilných zariadení nižších tried. Android v edícii Go im dokáže zabezpečiť svižný a spoľahlivý chod, nehovoriac o prístupe k moderným Go aplikáciám a funkciám. Naposledy sa na Go verziu premenil Android 11. Po pár mesiacoch od vydania veľkého Androidu 12 Google vo svojom blogu informuje, že v budúcom roku 2022 vydá Android 12 Go. Má takáto odľahčená verzia operačného systému vôbec zmysel? Má. Po celom svete ho používa približne 200 miliónov zákazníkov. Android 12 Go si podľa prehľadu vylepšení osvojí niektoré veci zo štandardného Androidu, čo je dobrou správou. Na hardvérovo náročnejšie vizuálne hračky však musia používatelia zabudnúť.

Rýchlejšie spúšťanie aplikácií

Budúce smartfóny (alebo tie, ktoré budú aktualizované) dokážu spúšťať aplikácie o 30 % rýchlejšie, všetko v područí plynulej animácie. Aplikácie by sa mali otvoriť okamžite bez toho, aby sa používateľovi zatočila hlava z ikonky symbolizujúcej načítavanie.
android 12 Go
Zdroj: Google
Pre vývojárov Google vytvoril programovateľné rozhranie SplashScreen, vďaka ktorému môžu vytvárať konzistentné, rýchlo sa načítavajúce aplikácie.

Dlhšia výdrž na jedno nabitie

Aj Android 12 Go získa funkciu hibernácie aplikácií. Aplikácie, ktoré neboli používané dlhší čas, systém uspí, čím ušetrí energiu z batérie a taktiež kapacitu interného úložiska.
android 12 Go
Zdroj: Google
Aktualizovaná verzia aplikácie Files Go dostane poistku, umožní obnoviť súbory do 30 dní od ich odstránenia. Ak teda používateľ s cieľom uvoľniť miesto v pamäti odstráni rad nepotrebných súborov, no potom zistí, že vymazal niečo, čo nemal, obsah jednoducho prinavráti späť.

Inteligentné funkcie

Konzumáciu obsahu uľahčí nová obrazovka nedávno spustených aplikácií, kde sa budú nachádzať funkcie pre okamžitý preklad do preferovaného jazyka, funkcia prevodu textu na reč alebo nástroj na tvorbu snímok obrazovky.

Zdieľanie aplikácií a zariadení

Výborná je tiež funkcia priameho zdieľania aplikácií medzi zariadeniami. Pomocou nástroja Zdieľanie nablízku, ktorý je súčasťou obchodu Play, je možné poslať aplikáciu z jedného smartfónu na druhý bez toho, aby z dátového balíčka ubudol čo i len 1 MB. Aplikáciu tým pádom nebude potrebné ťahať z obchodu Play, čím sa ušetria mobilné dáta. Hoci v našich končinách už nie je o mobilné dáta viac-menej núdza, v niektorých oblastiach sveta ide stále o obmedzený a cenovo nákladnejší artikel.
android 12 Go
Zdroj: Google
Vhod padne aj režim Hosť dostupný priamo z uzamykacej obrazovky. Jeden smartfón tak môžu používať napríklad viacerí členovia jednej rodiny bez obáv o svoje súkromie. Druhá osoba bude mať v zariadení svoj vlastný profil, obsahovo oddelený od ostatných profilov.

Súkromie

Lepšia kontrola nad aspektami súkromia dobehne aj Android 12 Go. K dispozícii bude viac ovládacích prvkov rozhodujúcich o tom, k akej množine údajov môžu nainštalované aplikácie pristupovať. Informačný panel ochrany osobných údajov prehľadne ukáže, ktoré aplikácie pristupujú k určitým typom citlivých prostriedkov, napríklad k mikrofónu alebo kamere. Oprávnenia na prístup k takýmto údajom bude môcť používateľ jednoducho odvolať. V hornej lište rozhrania tiež pribudnú indikátory upozorňujúce na zapnutý mikrofón a kameru.
android 12 Go
Zdroj: Google
Aplikácie budú môcť navyše pristupovať len k približným, nie presným údajom o umiestnení. Napríklad, aplikácia počasia nepotrebuje presnú polohu zariadenia na to, aby predostrela relevantnú predpoveď počasia. Naopak, navigačná aplikácia sa bez nej nezaobíde. Google nespresnil, kedy približne v roku 2022 vypustí Android 12 Go do sveta. Taktiež nevieme, ktoré zariadenia ho dostanú ako prvé. Dozvieme sa to neskôr.