Úvod Konkurencia Apple Kríza dostihla aj Apple: Pozrite sa, čo všetko musí robiť, aby to...

Kríza dostihla aj Apple: Pozrite sa, čo všetko musí robiť, aby to zvládol!

1
Apple (zdroj: flickr.com)
Kalifornská spoločnosť Apple mala citeľne obmedziť produkciu tabletov iPad s cieľom posilniť výrobu smartfónov iPhone. Dôvodom má byť nedostatok polovodičových súčiastok na trhu. Časť komponentov obe zariadenia zdieľajú, prednosť tak mali dostať smartfóny, pri ktorých sa očakáva vyšší dopyt. Uvádza to server Nikkei Asia, ktorý sa odvoláva na zdroje z prostredia výroby. Okrem toho dodal, že sa do produkcie smartfónov iPhone 13 presúvajú aj súčiastky pôvodne určené pre staršie modely smartfónov iPhone. Zdá sa, že spoločnosť Apple zasiahla čipová kríza silnejšie, ako sa predtým predpokladalo. Analytici z Counterpoint Research v septembri uviedli, že Apple polovodičovej kríze odoláva dobre a nedostatok súčiastok ju zasahuje najmenej zo všetkých výrobcov mobilných zariadení.

O polovicu iPadov menej

Nikkei Asia tvrdí, že Apple v posledných 2 mesiacoch obmedzil výrobu tabletov iPad o rovnú polovicu, teda o 50 %. Predaje tabletov boli pritom v tomto roku silné, Apple do septembra 2021 dodal zákazníkom približne 40 miliónov kusov týchto zariadení. Je to o necelých 18 % viac ako v rovnakom období minulého roka.
iphone
Foto: Apple
iPhone je však pre spoločnosť prioritou číslo jedna, preto museli ísť tablety bokom. V praxi sa to môže prejaviť tak, že zákazníci, ktorí si objednajú tablet iPad, naň budú musieť čakať dlhšie. Obzvlášť teraz v predvianočnom období, kedy sa postupne rozbieha spotrebiteľský lov na všetky vysnívané darčeky. Rovnako ako po minulé roky, aj tieto Vianoce bude spotrebná elektronika žiadaným artiklom. Oneskorenie nakoniec naznačuje aj oficiálny e-shop Apple. Na hlavnej stránke pribudlo výzva, aby zákazníci uskutočnili nákup včas, pokiaľ chcú, aby im bolo zariadenie doručené pred sviatkami. Podľa objednávkového formulára na webe Apple musia záujemcovia čakať na najnovší iPad Mini (2021) 4 až 5 týždňov. Ak si ho objednajú teraz, doručený môže byť až v decembri. Analytici predpokladajú, že polovodičová kríza bude pretrvávať aj v budúcom roku. Brandon Kulik zo spoločnosti Deloitte je pesimistickejší, s nedostatkom čipov môže podľa neho priemysel bojovať celé roky.