Úvod Novinky Aktuálne MIMORIADNE: Extrémne závažná chyba vo Windows. Aktualizujte hneď!

MIMORIADNE: Extrémne závažná chyba vo Windows. Aktualizujte hneď!

Inštaláciu neodkladajte.

19

Experti zo softvérovej spoločnosti Sangfor odhalili pred niekoľkými dňami v službe Windows Print Spooler závažnú bezpečnostnú dieru. Pred zraniteľnosťou, pomenovanou ako PrintNightmare, varuje aj spoločnosť Microsoft. Dobrou správou je, že už má pripravenú núdzovú aktualizáciu, ktorá bezpečnostné riziko rieši.

Kybernetickí útočníci môžu kritickú zraniteľnosť PrintNightmare zneužiť na to, aby na počítačoch s operačným systémom Windows vzdialene spustili škodlivý kód, čím by si zabezpečili plný prístup k systému.

Takýmto spôsobom by mohli bez vedomia používateľa inštalovať rôzne programy, prezerať si, meniť alebo odstraňovať súbory uložené v počítači a podobne. Zraniteľnosť Microsoft zadokumentoval pod kódom CVE-2021-34527 a CVE-2021-1675.

zraniteľnosť

Iustr. foto: Microsoft

Microsoft používateľov zariadení s OS Windows vyzýva, aby si bezpečnostnú aktualizáciu okamžite nainštalovali. Aktualizácia je pritom dostupná pre celú škálu verzií operačného systému Windows, dokonca aj pre Windows 7, ktorého podporu Microsoft oficiálne ukončil v minulom roku.

Okrem Windows 10 je záplata určená pre systémy Windows 8.1, Windows Server 2012 R2 či Windows Server 2019. Ďalšie aktualizácie, napríklad pre verzie Windows Server 2016 alebo Windows 10 (1607), budú dostupné čoskoro.