Úvod Výrobcovia Samsung Samsung čaká veľká zmena: Hodinky sa zmenia na nepoznanie!

Samsung čaká veľká zmena: Hodinky sa zmenia na nepoznanie!

Wear OS má konečne šancu presadiť sa na trhu s inteligentnými hodinkami.

2

Hlavnou témou úvodnej prezentácie konferencie Google I/O bol bezpochyby operačný systém Android 12. Google však nezabudol ani na Wear OS, operačný systém určený pre inteligentné hodinky.

Wear OS v súčasnej podobe nie je zrovna najdokonalejším systémom pre inteligentné hodinky. Kritici už dlhšie upozorňujú, že potrebuje zásadnú aktualizáciu, pričom menujú napríklad neúmernú spotrebu energie, ktorá skracuje výdrž hodiniek na jedno nabitie.

Podobne ako operačný systém Android, aj Wear OS získal jednu z najväčších aktualizácií za posledné roky. Google to s ním myslí skutočne vážne. Na pomoc si totižto prizval spoločnosť Samsung, ktorá sa na oživení platformy Wear OS podieľala.

Samsung vývojárom z Google posunul funkcie a skúsenosti z vlastného operačného systému Tizen. V tejto chvíli je už jasné, že nadchádzajúce hodinky Samsungu poženie práve Wear OS.

Rozhranie systému prešlo aktualizáciou vzhľadu. V tomto prípade ale zmeny nie sú také očividné ako pri mobilnom OS Android 12. Ovplyvnili upozornenia, zásobník s aplikáciami, ponuku rýchlych nastavení a ďalšie prvky.

Wear OS 3, ako sa nová verzia nazýva, je postavená na základoch operačného systému Android 11. Hodinky s Wear OS ale nebudú vyzerať totožne.

Výrobcovia tretích strán môžu systém prekryť nadstavbami podobne, ako to poznáme zo smartfónov. Systém tak obohatia vlastnými jedinečnými ciferníkmi a ďalšími grafickými prvkami.

Vďaka výraznej optimalizácii sa budú aplikácie na hodinkách s Wear OS spúšťať o rovných 30 percent rýchlejšie. Samozrejmosťou sú plynulé animácie a hladký pohyb celého používateľského prostredia systému.

Výdrž batérie? Konečne lepšia. Aj keď Google nezdieľal žiadne čísla, predpokladáme, že si dal na rozumnejšej spotrebe energie naozaj záležať, keďže bola často kritizovaná. Wear OS 3 bude viac využívať nízkoenergetické jadrá procesorov, ktoré primárne slúžia na riadenie nenáročných úloh.

Samsung s Wear OS: Aké zmeny možno očakávať?

OS Tizen je možno kvalitný, no trpí jedným veľkým neduhom – slabou dostupnosťou aplikácií. Wear OS je na tom inak. Google navyše pripravil pre vývojárov nové nástroje, vďaka ktorým môžu vytvárať aplikácie a dlaždice rýchlejšie a jednoduchšie. Editor vzhľadu Google prevzal od Samsungu.

Mapy, Asistent, Spotify s offline prehrávaním, YouTube Music, Strava, Adidas Running, Google Pay s platením cez hodinky…tieto a množstvo ďalších aplikácií schopnosti hodiniek ešte viac rozšíria. Niektoré budú úplne nové, iné vývojári len upravia tak, aby zohľadňovali nové možnosti ovládania a vzhľad systému Wear OS 3.

Nové modely hodiniek s Wear OS 3 výrobcovia predstavia v druhej polovici tohto roka. Okrem Samsungu ich na trh prinesie aj Fitbit. Existujúce hodinky s operačným systémom od Google by mali časom dostať aktualizáciu na novšiu verziu.

Nie však všetky. Závisieť to bude od ich hardvéru a najmä ochoty výrobcov inovovať. Wear OS v súčasnej podobe používajú hodinky značky Fossil, ale aj Casio alebo luxusné Tag Heuer Connected.