Úvod Novinky Aktuálne MIMORIADNY POZOR: Ak vám budú volať z banky, môžu to byť podvodníci,...

MIMORIADNY POZOR: Ak vám budú volať z banky, môžu to byť podvodníci, toto vám budú hovoriť!

11
Ak vám v blízkej budúcnosti zazvoní telefón a na druhej strane sa ozve osoba, ktorá o sebe bude tvrdiť, že zastupuje jednu z bánk, mali by ste byť na pozore. Polícia totiž v posledných dňoch zaznamenala niekoľko prípadov tzv. voice phishingových telefonátov (vishing), ktoré boli zamerané na klientov viacerých bánk pôsobiacich na území Slovenskej republiky. Podľa informácií polícia ide o telefonáty, keď páchatelia kontaktujú občanov ako klientov z niektorej z bánk a ponúkajú im viaceré bankové produkty, ako napríklad hypotekárny úver, bezúčelový úver, vedenie bežného účtu a podobne. „Cieľom takýchto telefonátov je získanie autentifikačných a verifikačných údajov osoby k službám či produktom banky tak, aby následne mohli byť zneužité k neoprávneným finančným transakciám,upozorňuje Polícia.

Na čo si dať pozor a čo je vishing?

Útočníci pri volaní používajú tzv. spoof telefónne čísla. To znamená, že aj keď útočníci využívajú vlastné telefónne číslo, obeti sa na telefóne ukáže telefónne číslo zodpovedajúce danej inštitúcii. Nemá preto dôvod hovoru nedôverovať. „Reálne však ide o úplne iné telefónne čísla a iné vizuálne zobrazenie, ktorých cieľom je vzbudiť dojem, že ide v skutočnosti o komunikáciu s pracovníkom banky,“ povedala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia PZ SR. Ak by ste zaznamenali podobný telefonát, buďte ostražití. Stále platí, že banka si nikdy nežiada obdobné údaje od klienta telefonicky. Na podvod už upozorňuje aj jedna z najväčších bánk na Slovensku, Slovenská sporiteľňa.
Tá informáciu zobrazuje v internet bankingu. „Zaznamenali sme prípady hovorov z podvrhnutých telefónnych čísel, ktoré vyzerajú ako čísla Slovenskej sporiteľne. Volajúci sa predstaví ako pracovník banky a pod zámienkou preverenia podozrivej platby, poskytnutia úveru alebo inej skutočnosti sa od klientov snaží vylákať citlivé údaje. Chceme vás upozorniť, že banka si od vás cez telefón ani e-mail citlivé informácie nikdy nebudeme pýtať,“ píše sa vo varovaní SLSP. Treba si preto dávať veľký pozor, ide o skutočne zákerný a premyslený spôsob ako od vás dostať citlivé údaje.