Úvod Návody NÁVOD: Máš slabú výdrž batérie? Takto rýchlo ju nakalibruješ!

NÁVOD: Máš slabú výdrž batérie? Takto rýchlo ju nakalibruješ!

1
Ak v tvojej technologickej výbave figuruje Samsung smartfón, u ktorého si už nie si istý batériou, máme pre teba jednoduchý návod, ktorý ti môže pomôcť napríklad s príliš rýchlym vybíjaním. Návod je určený pre majiteľov Samsung smartfónov, ktorí si všimli, že im batéria často klame. Tým myslíme prípady, keď telefón ukazuje 20 % batérie, no po piatich minútach sa vypne. Dá sa to opraviť. Ako? Jednoducho – stačí rekalibrovať batériu telefónu alebo tabletu.

Batéria – najproblémovejšia súčiastka?

Pri smartfónoch platí, že práve batéria patrí medzi najviac zaťažované súčiastky. Okrem toho, že neustále dodáva energiu všetkým súčiastkam, ju ešte k tomu deň čo deň nabíjame. Súčasné akumulátory majú pritom len obmedzený počet nabíjacích cyklov, pri ktorých výrobca garantuje vopred stanovenú kapacitu. Tá neskôr pomaly ale isto začne klesať.
Políčko „Level“ ukazuje aktuálny stav batérie
Určite si sa už stretol so situáciou, pri ktorej kapacita batérie náhle klesla napríklad zo 40 % na 10 % alebo ešte menej. Častá je aj situácia, keď telefón nabiješ na 100 %, no hneď po odpojení už telefón ukazuje len 90 %. Práve toto sú perfektné symptómy pre aplikovanie rekalibračnej liečby.
Pri upozornení stačí stlačiť OK a pokračovať.
Návod nižšie je určený len pre Samsung smartfóny a tablety. Na smartfónoch od iných výrobcov ho neskúšajte.

Ako sa rekalibruje batéria na Samsung smartfónoch?

  • Nabi svoje zariadenie na 100 %. Keď sa nabíjanie dokončí, odpoj ho z nabíjačky.
  • Otvor si aplikáciu telefónu, ako by si chcel niekomu zavolať a vytoč číslo *#0228#
    • Pri tablete, ktorý nedisponuje aplikáciou telefónu otvor aplikáciu Samsung kalkulačky a zadaj kód (+30012012732+) Potom už budeš môcť pokračovať v zadávaní vyššie uvedeného kódu.
  • Automaticky sa vám otvoria rozšírené informácie o stave batérie. Teba zaujíma políčko „Level“ a hodnota, ktorá pri ňom figuruje.
  • Ťukni do „Quick Start,“ potvrď upozornenie a počkaj asi 5 sekúnd. Nezľakni sa, displej sa vypne, následne ho zapni a odomkni.
  • Po odomknutí telefónu opäť sleduj hodnotu „Level“. Ak tam bude napríklad 75 %, telefón opäť pripoj k nabíjačke a celý proces zopakuj znovu, až pokiaľ sa pri „Level“ nebude zobrazovať 100 %.
Keď začneš s kalibráciou, je dôležité v nej pokračovať až do konca, teda až do stavu, keď pri Level bude žiariť 100 %. Aby si sa uistil, že kalibrácia prebehla úspešne, rovnaké meranie opakuj aj po týždni.

Prečo to funguje?

Smartfón po kalibrácii batérie dokáže presne určiť, s akou úrovňou batérie pracuje. Nebude si teda myslieť, že v batérii ostáva pôvodná kapacita. Nakoniec len dodám, že nejde o zázračný spôsob, akým dvojnásobne zvýšiť výdrž batérie. Naopak, ide o spôsob, akým čo najlepšie vyladiť fungovanie telefónu a svojím spôsobom mu pomôcť dožiť sa vyššieho veku.