Úvod Operátori Výsledky sú jasné: Tento operátor je na Slovensku najlepší | VEĽKÉ POROVNANIE

Výsledky sú jasné: Tento operátor je na Slovensku najlepší | VEĽKÉ POROVNANIE

Spoločnosť Ookla zverejnila dáta za prvé tri mesiace 2021.

8
Známa a na Slovensku pomerne obľúbená aplikácia Speedtest od spoločnosti Ookla, nám pomáha zistiť aktuálny stav internetu. Meria rýchlosť, latenciu a ďalšie údaje, z ktorých neskôr spoločnosť skladá akýsi obraz internetovej situácie v danej krajine. Len nedávno pritom firma zverejnila podrobné štatistiky pre vybrané krajiny za prvé 3 mesiace roka 2021, medzi ktorými bolo aj Slovensko. Výsledky sú prinajmenšom zaujímavé a v mnohých prípadoch aj prekvapivé. Ookla ich rozdelila na výsledky z mobilného a fixného pripojenia.

Mobilný internet – najrýchlejší je Orange, najkonzistentnejší Telekom

Najzaujímavejšou metrikou je jednoznačne rýchlosť pripojenia. V tejto kategórii Speedtest zaznamenal najlepšie výsledky v prípade operátora Orange, ktorému v priemere nameral až 52,41 Mb/s. Na druhom mieste s rýchlosťou 49,09 Mb/s skončil Telekom, na treťom mieste s 19,88 Mb/s operátor O2 a na poslednom mieste z meraných operátorov skončila 4ka s rýchlosťou 15,19 Mb/s.
Priemerná rýchlosť internetu pri všetkých operátoroch.
Priemerná rýchlosť za prvé tri mesiace 2021 podľa operátorov.
Ookla merala aj latenciu, resp. „ping,“ ktorý má najnižší operátor O2 (18 ms). Príliš za ním nezaostávajú ani ďalší operátori. Pri Orange bolo nameraných 20 ms, pri Telekome 22 ms a pri 4ke 23 ms.
Latencia podľa operátorov.
Spoločnosť meria aj tzv. „Consistency Score,“ čo je akési skóre, ktoré zohľadňuje konzistenciu jednotlivých operátorov. Iné je, ak dokáže operátor krátkodobo vykázať vysoké rýchlosti a iné je, ak takéto hodnoty vykazuje neustále.
Consistency Score podľa operátorov.
Ookla merala, ako často dokázali zákazníci operátorov dosiahnuť najmenej 5 Mb/s pri sťahovaní a 1 Mb/s pri nahrávaní. Zvíťazil Telekom, ktorého zákazníkom sa to podarilo v 92,9 % prípadoch. Na druhom mieste skončil Orange s 89,4 %, na treťom O2 s 88,2 % a na poslednom mieste 4ka s 82,2 %.
Najrozšírenejšiu 4G má podľa Ookla Orange. Telekom zaostáva.
Najrozšírenejšiu 4G sieť má podľa Speedtestu Orange s 94,8 %. Na druhom mieste sa umiestnil O2 s 94,2 % dostupnosťou a na poslednom mieste prekvapivo Telekom s 86,7 %. 4ka svoju vlastnú 4G sieť síce má, no do porovnania sa nedostala.
Najrýchlejším zariadením, čo sa sťahovania/nahrávania týka, je iPhone 12 Pro 5G.
Zariadením, ktoré dáta sťahovalo a uploadovalo v priemere najrýchlejšie sa stal iPhone 12 Pro 5G. Na druhom mieste sa ocitol Galaxy S21 Ultra 5G od Samsungu a zvyšné priečky opäť obsadil iPhone vo všetkých verziách.
Apple a Samsung sú si v rýchlosti pripojenia veľmi podobní.
Podobne to vyzerá aj na úrovni výrobcov. Na prvom mieste skončil Apple, na druhom Samsung, na treťom Huawei, na štvrtom HONOR a na piatok Xiaomi.
Najrýchlejším čipsetom je Exynos 2100 poháňajúci sériu Galaxy S21. Snapdragon X55 5G sa nachádza v sérii iPhone 12.
Trochu inak to vyzerá pri jednotlivých čipsetoch, resp. modemoch, spracujúcich pripojenie. Na prvom mieste sa totiž objavil Exynos 2100, ktorý je súčasťou najnovšieho radu Galaxy S21 od Samsungu. Až na druhom mieste skončil Snapdragon X55 5G, ktorý je súčasťou najnovších iPhonov.

Fixný internet – Víťazstvo si delia UPC a Antik

Nemenej zaujímavé to bolo pri fixnom internete. Hoc je štatistík menej, aký-taký pohľad nám poskytujú. Z testov vyplýva, že najrýchlejším poskytovateľom fixného pripojenia je na Slovensku UPC. Priemerná nameraná rýchlosť dosiahla 113,17 Mb/s. Na druhom mieste s rýchlosťou 110,46 Mb/s skončila spoločnosť Antik.
Najvyššiu priemernú rýchlosť má UPC.
Dvaja najväčší hráči na poli optického pripojenia, Orange a Telekom, skončili na 3., resp. 4. mieste s rýchlosťami 65,23 Mb/s, resp. 47,20 Mb/s. Na posledných dvoch priečkach sa umiestnili SWAN a Slovanet s 34,80 Mb/s a 25,95 Mb/s.
Ping je pre hráčov veľmi dôležitý. V tomto smere nemá Antik konkurenciu.
Pri fixnom internete je veľmi dôležitá aj odozva, na ktorú sa prísne pozerajú všetci hráči multiplayerových hier. Absolútne najlepšou voľbou v tomto smere je Antik, ktorý v priemere dosahuje len 3 ms. Orange skončil s 9 ms na druhom mieste, SWAN s 10 ms na treťom mieste, UPC s 12 ms na štvrtom mieste, Slovanet s 15 ms na piatom mieste a Slovak Telekom s 19 ms na poslednom, šiestom mieste.
Consitency Score je miera meraní, ktoré presiahli minimálne 25 Mb/s rýchlosť sťahovania a 3 Mb/s rýchlosť uploadu.
Posledným ukazovateľom je opäť Consistency Score, teda skóre konzistentnosti. Aj v tomto smere sú UPC a Antik ďaleko nad zvyškom. UPC dosiahol 84,6 %, Antik 82,3 %.
Slovensko si v mobilnom pripojení polepšilo. Priemerná rýchlosť neustále stúpa. Pri fixných pripojeniach stagnujeme.

Slovensko v globálnom rebríčku

Slovensko si v celosvetovom rebríčku polepšilo v mobilnom pripojení. Zo 42. priečky sme poskočili na 38. priečku. Čo sa fixného pripojenia týka, tam sme ostali na nezmenenej, 46. priečke. Na úplnom špici sa nachádzajú Spojené arabské emiráty (mobilné pripojenie) a Singapur (fixné pripojenie).