Úvod Výrobcovia Huawei Huawei prudko padá: Už nie je ani v prvej päťke najväčších výrobcov

Huawei prudko padá: Už nie je ani v prvej päťke najväčších výrobcov

4
Huawei, čínsky výrobca smartfónov, ktorý len pred niekoľkými mesiacmi obsadzoval vrchné priečky tabuliek najväčších hráčov smartfónového priemyslu, sa dnes zubami-nechtami drží v polovici najlepšej desiatky. Po novom sa prepadol na 6. priečku, upozornil server NoypiGeeks. Výrobcovi sa v poslednom kvartáli minulého roku podarilo expedovať 33 miliónov smartfónov, čo reprezentuje až 41-percentný medziročný prepad. Na trhu mu tak patril podiel o výške len 8 %. Žiaľ, vyhliadky spoločnosti nie sú zrovna ružové. Po novom sa prepadla na 6. priečku, čím sa umiestňuje v druhej polovici najlepšej desiatky. Aktuálne ju prekonáva Apple, Samsung, Xiaomi, Oppo aj Vivo, vyplýva z výsledkov analytickej spoločnosti Counterpoint Research.

V počte expedovaných smartfónov za celý rok 2020 sa Huawei umiestnil na 3. mieste

Huawei sa aj napriek drastickým obmedzeniam, ktorým čelí už od mája 2019, stále drží. V roku 2020 sa výrobcovi podarilo expedovať 238,7 milióna smartfónov. V tejto oblasti sa tak dokázal umiestniť na 3. mieste, hneď za spoločnosťami Apple a Samsung. V nasledujúcich kvartáloch či rokoch sa očakáva, že Huawei padne ešte nižšie. Sankcie stále platia a vyzerá to, že tak skoro neodídu. Práve kvôli nim bola spoločnosť nútená odpredať svoju podznačku Honor, ktorá dnes pôsobí ako samostatná firma a vyzerá to, že sa jej celkom darí. Nedávno sa dokonca špekulovalo, že Huawei uvažuje aj nad predajom svojich špičkových sérií P a Mate. Spoločnosť však tieto tvrdenia zmietla zo stola a na ich adresu vyjadrila silný nesúhlas.

Huawei má stále šancu

No na druhú stranu, stále existuje svetielko nádeje – nový prezident USA. Sankcie na adresu čínskeho výrobcu uvalil teraz už bývalý prezident Spojených štátov amerických, Donald Trump. Toho však nedávno v úrade vystriedal novozvolený Joe Biden, ktorý má kompetencie na to, aby obmedzenia odstavil. Bidenova administratíva uznáva, že obvinenia, z ktorých bol Huawei usvedčený, sú „vážne a alarmujúce“. Je však jeho povinnosťou sa na celú vec pozrieť znovu a prehodnotiť ju. Prinajhoršom obmedzenia ostanú, prinajlepšom skončia. Aktuálne nám neostáva nič iné, než čakať na ďalší vývoj. Viac si o celej situácii môžete prečítať tu.
Huawei
Zabudnúť samozrejme nemôžeme ani na novovzniknuté konzorcium, ktorého je Huawei členom. Jejho cieľom je spraviť z Číny superveľmoc vo výrobe čipov, a to prostredníctvom vzájomnej spolupráce a podpory menších či slabších subjektov. Okrem Huawei je členom ďalších 89 firiem. Keď sa pozrieme na situáciu ako celok, je veľmi ťažké posúdiť budúcnosť Huawei. Na jednu stranu stále trpí sankciami, dôsledkom čoho sú červené čísla, na druhú stranu nie je vylúčené, že sa z nich v budúcnosti vyslobodí a opäť sa v tabuľkách vyšplhá na vrchné priečky. Opäť nám teda ostáva len jediná možnosť – čakať.