Úvod Hry Cyberpunk 2077 pre mobil? NESŤAHUJTE, je to vírus!

Cyberpunk 2077 pre mobil? NESŤAHUJTE, je to vírus!

Ransomvér CoderWare/BlackKingdom.

0

Cyberpunk 2077 je aktuálne asi najviac medializovanou hrou. Po počiatočnom nadšení a vysokých hodnoteniach sa objavili problémy s optimalizáciou hry vo verzii určenej pre konzoly PS4 a Xbox One.

Veľká časť konzolových hráčov zostala sklamaná, keďže im Cyberpunk 2077 namiesto prvotriednej hrateľnosti predostrel chabé grafické spracovanie s množstvom chýb a bugov.

Spoločnosť Sony hru z produkcie štúdia CD Projekt Red dokonca stiahla z obchodu PS Store a nespokojným zákazníkom ponúkla vrátenie peňazí. Tvorcovia hry Cyberpunk 2077 sa dotknutým hráčom ospravedlnili a prisľúbili vydanie veľkej opravnej aktualizácie.

Popularitu hry sa rozhodli zneužiť kybernetickí kriminálnici, ktorí neobozretných hráčov lákajú na mobilnú verziu titulu Cyberpunk 2077. Nič také ako Cyberpunk 2077 Mobile ale neexistuje.

Cyberpunk 2077 sa dá na smartfónoch a tabletoch hrať len prostredníctvom cloudových služieb, napríklad cez Google Stadia alebo GeForce Now, poprípade tiež lokálne cez systém PS Remote Play.

Analytička škodlivého kódu zo spoločnosti Kaspersky Tatyana Shishkova odhalila falošný web, ktorý sa tvári ako obchod Google Play. Hráčom ponúka na stiahnutie v skutočnosti neexistujúcu mobilnú verziu hry Cyberpunk 2077.

Ak si ju nepozorný používateľ stiahne, do zariadenia sa mu nenápadne nainštaluje ransomvér – škodlivý kód, ktorý zašifruje obsah v infikovanom zariadení.

Foto: Tatyana Shishkova

Útočníci za odblokovanie následne pýtajú výkupné, v tomto prípade je to 500 dolárov v kryptomene Bitcoin, pričom majú obete 10 hodín na to, aby čiastku útočníkom uhradili. Podľa analytičky ale nie je tento škodlivý kód príliš sofistikovaný.

Obsah sa dá podľa nej dešifrovať aj bez toho, aby obeť zaplatila výkupné. Ransomvér využíva jednoduchý kryptografický algoritmus RC4. Napriek tomu ide nepríjemnosť, ktorej by sa mali všetci používatelia vyvarovať.

Podobný ransomvér tváriaci sa ako inštalačný súbor sa objavil už v minulom mesiaci. Ten ale cielil na platformu Windows, pre ktorú je hra Cyberpunk 2077 taktiež dostupná. V novembri ho objavil MalwareHunterTeam.

Hru Cyberpunk 2077 si môžete zakúpiť na fyzickom nosiči, v overených digitálnych obchodoch (Steam a pod.) alebo priamo na stránke vývojárov CD Projekt Red. Hru určite nesťahujte z neoficiálnych stránok, ktoré môžu už na prvý pohľad pôsobiť podozrivo.