Úvod Výrobcovia Huawei Zakladateľ Huawei má toho dosť: Na plné ústa vynadal Američanom

Zakladateľ Huawei má toho dosť: Na plné ústa vynadal Američanom

Ren Zhengfei sa rozlúčil so zamestnancami dcérskej spoločnosti Honor.

1
Ren Zhengfei (FOTO CGTN / youtube.com)

Zakladateľ spoločnosti Huawei, Ren Zhengfei, mal zamestnancom bývalej dcérskej spoločnosti Honor zaslať dojemný odkaz po tom ako sa obe spoločnosti museli oddeliť. Podľa zistení agentúry Reuters mal Zhengfei otvorene označiť amerických politikov a sankcie za rozpad Huawei a Honor.

Vlna po vlne prísnych amerických sankcií voči Huawei nám ukázali, že určití americkí polici nás chcu zabiť, nie len napraviť,“ povedal Zhengfei. Zatiaľ čo materský Huawei sankcie pravdepodobne zvládne, nechcel ohroziť „milióny“ zamestnancov Honor. „Len preto, že trpíme my, do toho nemusíme zatiahnuť nevinných ľudí,“ dodal.

Reuters zároveň podotýka, že konkurenčné spoločnosti na znižujúci sa podiel Huawei na trhu reagujú výrazným navýšením kapacít. Prepad to teda bude veľkolepý. Huawei, bývalý najväčší výrobca smartfónov na svete, má byť v roku 2021 zodpovedný len za 4 % smartfónov. Jedna analytická spoločnosť predpokladá, že z toho najviac vyťaží Xiaomi a Oppo.

Zhengfei zároveň povzbudil Honor a vedenie požiadal, aby sa z neho stal čo najsilnejší konkurent nielen pre ostatných, ale aj pre samotný Huawei. „Predbehnutie Huawei by sa malo stať vašim sloganom,“ dodal.

Budúcnosť Huawei je momentálne na vážkach. Momentálne prebieha výmena americkej administrácie, čo môže spomaliť prípadné zmeny. Je dobre známe, že Trumpova administratíva bola na Huawei výnimočne tvrdá. Po nastúpení Bidenovej administratívy môže dôjsť k zjemneniu sankcií, no isté to určite nie je.