Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Dostali ste Facebooku túto správu? Veľký podvod, môžete prísť o desiatky...

POZOR: Dostali ste Facebooku túto správu? Veľký podvod, môžete prísť o desiatky eur!

Facebookom sa šíri vlna útokov, ktoré ľudí pripravujú o nemalé čiastky peňazí.

14

Väčšina z nás denne používa jednu z komunikačných služieb. Či už to je Messenger, Instagram alebo čokoľvek iné, mimo volania si a posielania SMS správ je to jeden zo spôsobov ako ostať v kontakte. O to horšie je, že tieto služby sa útočníkom z času na čas podarí zneužiť.

Najnovší počin sa aktuálne šíri naprieč Slovenskom na Messengeri a podľa zistení TECHBYTE aj na Instagrame, informovala spoločnosť Info consult na svojom webe.

Ako to teda funguje? Na Messenger (alebo Instagram) vám príde krátka správa od jedného z vašich kamarátov v znení „Ahoj, pošli mi tvoje mobilné číslo“ alebo „Ahoj, pošli mi tvoje telefónne číslo“. Na tom by nič nebolo, kamaráti si medzi sebou telefónne čísla vymieňajú často.

Problém však nastáva v tom, že účty, z ktorých vám takáto správa môže prísť boli pravdepodobne zneužité útočníkmi a skutoční majitelia k nim možno vôbec nemajú prístup. Od toho okamihu nemá možnosť prístupu do svojho konta a Vaša komunikácia smeruje niekam inde než si myslíte,” píše Info consult.

Ako sa chrániť?

Chrániť sa je relatívne jednoduché, ak hneď odhalíte, že ide o podvod, resp. snahu okradnúť vás. Telefónne číslo cez Messenger jednoducho neposielajte. Ak by ste telefónne číslo svoju „kamarátovi“ poslali, obratom vám príde SMS správa s kódom, ktorý máte kamarátovi taktiež preposlať.

Ak tak spravíte, práve ste sa pripravili o peniaze. Podľa všetkého sa podobný útok momentálne šíri naprieč Slovenskom, pričom ľudia prichádzajú o desiatky eur. Útočníci totiž nakupujú darčekové karty v hodnote kľudne aj 50 €. O tom, že ste prišli o peniaze sa dozviete od svojho operátora, ktorý vám danú čiastku pripočíta k paušálu alebo stiahne z kreditu.

Nejde pritom o žiadnu novinku. Server Novinky.cz ešte vo februári tohto roka informoval o prípade, v ktorom neznáma žena poslala svoje telefónne číslo svojmu kamarátovi. Po ďalšej komunikácii začala prichádzať o peniaze, čo sa nakoniec podarilo vyriešiť až po konzultácii s operátorom a políciou.

Spoločnosť Info consult okrem toho odporúča nahlásiť účet vášho známeho na Facebooku ako „prelomený„. Spravíte to takto:

  • Choďte na profil vášho známeho
  • Kliknite na tri bodky (vpravo)
  • Zvoľte možnosť „Získať podporu alebo nahlásiť profil
  • Zvoľte možnosť „Chcem pomôcť
  • Nakoniec vyberte „Prelomený účet
  • Potvrďte voľbu