Úvod Huawei Huawei Mate 40 Pro Huawei Mate 40 Pro oficiálne: Nádherná beštia s 5 nm čipom má...

Huawei Mate 40 Pro oficiálne: Nádherná beštia s 5 nm čipom má jednu slabinu

Je to najlepší fotomobil sveta, tvrdia experti.

1

Spoločnosť Huawei prostredníctvom online podujatia predstavila rad nových top-end smartfónov Mate 40. Pre nás je zaujímavý hlavne model Mate 40 Pro, ktorý bude ako jediný zo série dostupný na našom trhu.

Huawei Mate 40 Pro sa bude predávať od 1.11.2020 najskôr u operátorov Orange a Telekom (čierna a strieborná farba). Maloobchodná odporúčaná cena bola stanovená na 1 199 eur. K smartfónu zákazník dostane aj hodinky Watch GT2 Pro.

High-end smartfón Mate 40 Pro nadväzuje svojím dizajnom na predchádzajúcu generáciu. Pár zmien sa ale v oblasti vzhľadu a konštrukcie udialo. Na zadnej strane sa nachádza okrúhly, z tela mierne vystupujúci segment s tromi fotoaparátmi a laserovým snímačom.

Tentokrát sa logo spolupracujúcej značky Leica a informácie o fotoaparáte nachádzajú v strede kruhu. Výrobca hovorí o ikonickej symetrii, ktorú aplikoval už pri verzii Mate 20 Pro. Pri nej fotoaparáty sústredil do štvorca.

Huawei Mate 40 Pro
Foto: Huawei

Predná strana však o symetriu prišla. Na stred umiestnený zárez v obrazovke nahradil podlhovastý otvor s dvomi prednou kamerou, ktorý sa nachádza v ľavom hornom rohu obrazovky. Horizontálne rámiky sú veľmi štíhle a tie vertikálne takmer neviditeľné.

Aj nová generácia zariadenia stavila na OLED displej s výrazne zakrivenými okrajmi (takmer 90-stupňový uhol). Výrobca vrátil späť hardvérové ovládače hlasitosti, ktoré nájdeme na pravej strane. Prítomné sú aj tie virtuálne. Aktivujú sa poklepaním na ľavý okraj obrazovky.

OLED displej sa pýši rozlíšením 2772 x 1334 pixelov, uhlopriečkou 6,67″, 90 Hz obnovovacou frekvenciou, 240 Hz vzorkovacou frekvenciou a podporou pre HDR10. V obrazovke je zabudovaný optický snímač odtlačkov prstov. Smartfón odolá vode a prachu (IP68), spoľahlivo bude fungovať aj pri nízkych teplotách, ako upozornil Huawei.

Huawei Mate 40 Pro
Huawei pripravil aj prevedenia s eko kožou v dvoch farbách. U nás sa bude predávať len štandardná strieborná a čierna verzia.

Ako už predbežné dohady naznačovali, Mate 40 Pro poženie špičkový 5 nm 5G čipset Kirin 9000. Výrobca uviedol, že obsahuje o 30 percent viac tranzistorov (15,3 miliárd) ako čipset Apple A14. Oproti sade Snapdragon 865+ je výpočtový výkon o 10 percent vyšší. Ten grafický stúpol oproti SD 865+ o 52 percent. Grafický čip Mali-G78 disponuje 24 jadrami. Takt procesoru sa pri jednom jadre vyšvihol na 3,13 GHz.

Významný nárast výkonu výrobca deklaruje aj pri schopnostiach strojového učenia, „umelej inteligencie“ (2,4-násobne vyšší výkon ako SD 865+). Napriek vlastnostiam bude procesor šetrnejší k spotrebe energie. V tele sa nachádza 4400 mAh akumulátor s výkonným 66 W drôtovým nabíjaním a 50 W bezdrôtovým nabíjaním.

Operačná pamäť má kapacitu 8 GB, interné úložisko 256 GB (UFS 3.1). Existuje aj verzia s 12 GB RAM a 512 GB ROM. Zatiaľ nevieme, či bude na našom trhu dostupná aj táto verzia. Zrejme nie. Dostupný je tiež slot pre pamäťové karty (zdieľaný so SIM). Huawei ale zostáva verný vlastnému štandardu Nano Memory.

Huawei Mate 40 Pro
Foto: Huawei

Fotoaparát je tvorený 50 Mpx snímačom obrazu s clonou f/1.9, ultra širokým 20 Mpx Cine snímačom druhej generácie s clonou f/1.8 a 12 snímačom s 5x optickým priblížením (10x hybrid, 50x digital) a svetelnosťou f/3.4. Senzory poznáme z modelu P40 Pro. Nový, resp. vylepšený je len Cine fotoaparát, ktorý je prispôsobený aj pre záznam videa. 3D ToF snímač hĺbky tentokrát zastupuje laser.

Výrobca sa pochválil zdokonaleným nočným režimom, účinnou stabilizáciou obrazu, neobmedzeným slow-mo záznamom pri 240 FPS, špeciálnou šošovkou, ktorá redukuje skreslenie ultra širokého fotoaparátu či HDR záznamom videa. Smartfón už prešiel testovaním expertov z DxOMark1. miesto, hodnotenie 136 bodov.

Huawei Mate 40 Pro
Foto: Huawei

Na prednej strane sa nachádza jeden fotoaparát, ktorému asistuje ToF senzor zabezpečujúci presné 3-rozmerné rozpoznávania tváre. Zaujímavosťou je, že 13 Mpx fotoaparát s clonou f/2.4 dokáže v prípade potreby rozšíriť zorné pole. Na selfie fotku sa tak zmestí viac ľudí. Napríklad.

Smartfón poháňa systém EMUI 11 postavený na OS Android 10. Google služby ani aplikácie sa v zariadení nenachádzajú. Budúci zákazníci sa musia spoliehať na ekosystém AppGallery a alternatívne zdroje aplikácií a služieb.

Určite ešte spomenieme výkonné stereo reproduktory, ktoré by mali poskytnúť hlbšiu, hlasnejšiu a čistejšiu reprodukciu zvukov a hudby. Samozrejmosťou je NFC, infračervený snímač, podpora polohovacích služieb, extra rýchle 5G pripojenie Bluetooth 5.1, WiFi 6 a rad ďalších prvkov, ktoré sú pre túto triedu typické. 3,5 mm jack Mate 40 Pro nemá.

Prezentáciu funkcií a ďalšie detaily nájdete na oficiálnej stránke výrobcu.