Samsung predstavil v rámci druhého tohtoročného Unpacked podujatia, ktoré sa odohralo 5. augusta, niekoľko nových produktov. Nimi to však neskončilo. Pripravil si ešte jeden a volá sa Samsung Galaxy S20 FE.

Samsung Galaxy S20 FE má podľa slov výrobcu všetky skvelé vlastnosti radu Galaxy S20 zabelené v nových štýlových farbách. Označenie FE je skratkou pre Fan Edition. Samsung hovorí, že novinku navrhol na základe spätnej väzby od svojich fanúšikov.

Do akej miery svojich fanúšikov počúval, nevieme. Minimálne jednému želaniu ale vyhovel. Smartfón je totižto lacnejší, než by možno niekto očakával. Galaxy S20 FE nie je presnou kópiou štandardného modelu Galaxy S20. Ponúka však toho dosť.

Samsung Galaxy S20 FE

Dizajn zariadenia je takmer identický ako pri Galaxy S20. Na prednej strane vidíme veľkú obrazovku s malým otvorom pre selfie kameru a na strane zadnej vertikálne zostavené fotoaparáty umiestnené pri ľavom hornom okraji.

Smartfón váži 193 gramov a meria 159,8 x 74,5 x 8,4 milimetra. Odolá vode a prachu podľa normy IP68. Namiesto prémiového skla je zadná strana smartfónu vyhotovená z polykarbonátu. Rámik je ale z kovu. Okraje okolo obrazovky sú o niečo zreteľnejšie ako pri Galaxy S20.

Zľava: S20 Ultra, S20+ a S20 FE.

Zákazníkov majú za úlohu očariť (aj) žiarivé farebné prevedenia s matnejšou povrchovou úpravou. Pozornosť púta hlavne sýta červená. Dopĺňa ju biela, modrá, zelená, fialová a oranžová farba.

Zľava: S20 Ultra, S20+, S20 FE a S20

Ústredný prvok smartfónu tvorí väčší, 6,55-palcový AMOLED displej bez zakrivených okrajov so 120 Hz obnovovacou frekvenciou a rozlíšením 2400 x 1080 pixelov.

Frekvencia obnovovania nie je adaptívna. Automaticky sa teda neprispôsobuje zobrazovanému obsahu. V nastaveniach si jednoducho zvolíte 120 Hz obnovovanie, alebo klasickú 60 Hz frekvenciu.

V displeji, technicky pod displejom, sa usadil snímač odtlačkov, ktorý pracuje na optickom, nie ultrazvukovom princípe.

V oblasti výkonu sú k dispozícii dva zdroje. Pri LTE verzii zariadenia to je vlajkový Exynos 990, pri 5G verzii známy Snapdragon 865. Kapacity pamätí nie sú rekordné, mali by však stačiť na všetky, aj náročnejšie operácie.

Samsung použil novšie a rýchlejšie typy pamätí – LPDDR5 (6 GB RAM) a UFS 3.0 (128 GB úložisko). Miesto sa našlo aj pre microSDXC kartu s maximálnou kapacitou 1 TB (hybridný slot).

Galaxy S20 FE prichádza s až 4500 mAh batériou, ktorá sa dá dobíjať aj bezdrôtovo (15 W). Dokonca je poruke zdieľanie energie pre bezdrôtové nabíjanie hodiniek, slúchadiel a ďalších zariadení.

Batéria smartfónu sa dokáže nabiť na polovicu svojej kapacity za 30 minút, a to pomocou 25W adaptéra. Ten ale v balení nenájdete. Obsahuje totižto 15W adaptér. Výkonnejší adaptér sa predáva samostatne za približne necelých 30 eur.

Fotoaparáty

Vlajková loď bez poriadnych fotoaparátov nie je skutočnou vlajkovou loďou. Hlavnú úlohu zohráva 12 Mpx snímač obrazu s veľkosťou 1/1.76″, optickou stabilizáciou, svetelnosťou f/1.8 a overeným Dual Pixel zaostrovaním.

Ultra široké fotografie zhotoví 12 Mpx senzor so svetelnosťou f/2.2. Tele objektív s 3x optickým priblížením (30x digitálnym) a optickou stabilizáciou pracuje so snímačom s nižším, 8 Mpx rozlíšením pri clone f/2.4. Polepšila si selfie kamera, ktorá má rozlíšenie 32 Mpx a svetelnosť f/2.2. Fotoaparáty by teda sklamať nemali.

Fotoaparátu nechýba množstvo rôznych softvérových funkcií, od viacnásobného snímania Single Take a tzv. živého zaostrenia, cez vlastné filtre, spomalené a zrýchlené videá, efekt rozmazaného pozadia, až po nočný režim s dlhou expozíciou, nočné časozberné videá alebo profesionálny foto a video režim.

Nadšencov kvalitnejšieho zvuku potešia stereo reproduktory AKG a technológia Dolby Atmos. Nie, 3,5 mm audio rozhranie prítomné nie je. Pod kapotou sa ale ďalej nachádza NFC, Bluetooth 5.0 s funkciou Dual Audio (pripojenie dvoch zariadení súčasne), 2,4G/5GHz WiFi alebo lokalizačné služby GPS, Galileo, Glonass a BeiDou. 

Samsung Galaxy S20 FE beží pod operačným systémom Android 10 s používateľským prostredím OneUI. Novinka dostane po vzore ostatných popredných smartfónov výrobcu v rámci aktualizácií tri generácie operačného systému Android, teda Android 11, Android 12 a Android 13.

Cena a predpredaj

Ako sme uviedli v úvode, Samsung Galaxy S20 FE sprevádza – relatívne – priateľská cena. LTE model sa bude na našom trhu predávať za 649 eur (Exynos 990). 5G verzia s čipsetom Snapdragon 865, ktorá stojí 749 eur, sa u nás formou oficiálnej distribúcie predávať nebude.

Vo voľnom predaji bude smartfón dostupný vo všetkých farebných prevedeniach. Novinku ponúknu aj operátori. Zo začiatku Orange a O2.

V ponuke Orange sa smartfón objaví v modrej, fialovej a bielej farbe. Škoda, že si nevybral oranžovú, ktorá by sedela k jeho firemnej identite. O2 ponúkne Galaxy S20 FE v modrej a zelenej farbe.

K smartfónu môžu zákazníci navyše získať ako darček inteligentný náramok Galaxy Fit2 (športový balíček), alebo ovládač MOGA XP6-X+ s 3-mesačným členstvom Xbox Game Pass (herný balíček).

Podmienkou je samozrejme predobjednávka zariadenia na samsung.skv značkových predajniach Samsung alebo u vybraných predajcov elektroniky

Predpredaj je otvorený od 23. septembra, do 1. októbra 2020 (pravidlá TU). Maloobchodný predaj bude následne zahájený 2. októbra 2020.