Úvod Samsung Samsung Galaxy Note20 Ultra Začíname testovať Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G: Zaujíma vás niečo? Pýtajte sa!

Začíname testovať Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G: Zaujíma vás niečo? Pýtajte sa!

V redakcii sme rozbalili nový Samsung Galaxy Note20 Ultra a začíname s testovaním. Chcete o ňom niečo vedieť? Sme tu pre vás!

4
Samsung Galaxy Note20 Ultra
Samsung Galaxy Note20 Ultra

Samsung pred týždňom predstavil novú generáciu svojho najprémiovejšieho „bežného“ (čítaj neskladateľného) smartfónu – Samsung Galaxy Note20 Ultra. Zariadenie je už tradične ladené pre ľudí, ktorí si potrpia na produktivitu a flexibilitu. Zabezpečuje to mimoriadne šikovné pero S Pen, vysoký výkon a prerobené fotoaparáty, ktoré ponúkajú vysokú kvalitu záberov.

Tohtoročná séria Galaxy Note20 sa opäť pýši prívlastkom „najlepšia z najlepších“. Samsung si dôveruje hlavne kvôli využitiu najmodernejších funkcií, najvýkonnejších súčiastok a samozrejme, hlavne kvôli najpokrokovejšiemu dotykovému peru – S Pen.

K dispozícii sú, podobne ako minulý rok, dva rôzne modely, my máme na test k dispozícii väčší, prémiovejší Galaxy Note20 Ultra 5G.

Samsung Galaxy Note20 Ultra
Samsung Galaxy Note20 Ultra

Samsung Galaxy Note20: Prvé dojmy

V prvom rade ide o veľký telefón. Má 6,9-palcový displej s rámikmi tak tenučkými, že ich ledva vidno. Je to len dobre, pretože displej rastie, no fyzická veľkosť veľmi nie. Telefón tak vo vrecku zaberá približne rovnako veľa miesta, no k dispozícii máte väčší displej.

Note20 Ultra 5G váži slušných 208 gramov, čo znie ako veľa, no po skúsenosti s Galaxy S20 Ultra vážiacim 222 gramov je prekvapivo ľahký. Jednoznačne však ide o telefón, ktorý treba používať oboma rukami, inak riskujete nepekný pád na zem.

Zadná strana sa vyznačuje OBROVSKÝM modulom pre fotoaparáty. Skutočne, toto je najviac vytŕčajúci modul aký som videl za veľmi dlhú dobu. Zvyknúť sa na to dá, no viem si predstaviť situácie, keď sa pri vkladaní do vrecka zasekne práve kvôli tomu. Vôbec mi však nevadí pri používaní, ba naopak, slúži ako oporný bod pri podopieraní celého zariadenia ukazovákom.

Samsung na prednej aj zadnej strane telefónu použil úplne nové krycie sklo Corning Gorilla Glass Victus, ktoré je niekoľkokrát odolnejšie než Gorilla Glass 5. To je veľmi dobre, keďže Note20 Ultra vôbec nie je lacným zariadením. Mierne sklamaní môžu ostať záujemcovia o Note20, keďže tam sa Samsung rozhodol pre polykarbonátovú konštrukciu.

Celkový dizajn, v mojom prípade bronzový, je nádherný. Samsung si dal záležať a je to vidieť. K dispozícii bude aj zelená verzia, no táto bronzová mi do oka padla viac. Modely majú IP68 certifikáciu a sú tak odolné voči vode aj prachu. Samsung podobne ako pri Galaxy S20 na displej nalepil ochranné sklo už priamo vo fabrike, čo je vždy vítaný krok.

Veľkou zmenou prešlo umiestnenie S Pen. To bolo dlhé roky vpravo dole, Note20 ho už má vľavo dole. Je to malá zmena, ktorá však dlhoročných používateľov série Note môže chvíľkovo zmiasť.

Samsung Galaxy Note20 Ultra
Samsung Galaxy Note20 Ultra

 

Samsung Galaxy Note20: Displej, foťák a softvér

Samsung má obrovskú výhodu. Vybudoval špičkovú divíziu Samsung Display, ktorá navrhuje a produkuje najkvalitnejšie OLED displeje na trhu. To najlepšie z najlepšieho sa samozrejme dostáva hlavne do vlajkových lodí. Nie je preto prekvapením, že Note20 opäť disponuje farebne najpresnejším panelom a to nie je všetko. Panel s rozlíšením 3 088 x 1 440 pixelov120 Hz obnovovaciu frekvenciu, HDR10+ certifikáciu a technológiu LTPO.

Štyri čarovné písmenká LTPO v praxi majú obrovský význam. Ide totiž o technológiu, ktorá dokáže meniť rýchlosť odozvy obrazovky podľa toho, čo robíte. Niekedy displej obnoví obsah len raz za sekundu, inokedy 60-krát za sekundu a pri hraní napríklad 120-krát za sekundu. Týmto prístupom dokáže zariadenie ušetriť obrovský kopec energie. Či to tak bude naozaj preverím v plnej recenzii, no znie to nádejne.

Na zadnej strane Galaxy Note20 je 108 Mpx fotoaparát, ktorý podľa slov Samsung prešiel nemalým vylepšením. Lepšie má byť zaostrovanie aj celková kvalita záberov. Opäť, toto budem musieť preveriť. Dajte mi vedieť, či by ste chceli priame porovnanie S20 Ultra a Note20 Ultra.

Po softvérovej stránke Note20 Ultra poháňa Android 10 s najnovšou nadstavbou One UI 2.5 (ostatné smartfóny majú zatiaľ len One UI 2.1). Veľmi pozitívnou zmenou je, že Samsung počas Unpacked 2020 prisľúbil, že minimálne vlajkové lode získajú až 3 veľké Android aktualizácie. To znamená, že Note20 by mal získať Android 11, 12 aj 13.

Samsung Galaxy Note20 Ultra
Samsung Galaxy Note20 Ultra

Samsung Galaxy Note20: Čo chcete vedieť?

Samsung Galaxy Note20 Ultra zatiaľ vyzerá ako hodnotný nástupca. Na zhodnotenie však taká chvíľa strávená s telefónom nestačí. Osobne ma zaujíma napríklad výdrž batérie v porovnaní s S20 Ultra, kvalita fotiek v porovnaní s predchádzajúcou verziou, Note10.

Čo ale zaujíma teba? Máš konkrétnu vec, na ktorú by si sa chcel opýtať? Komentáre budem podrobne sledovať a ak to bude v mojich silách, rád na ne aj odpíšem.