Úvod Výrobcovia Motorola Motorola má opäť pravú vlajkovú loď: Motorola Edge+ má skoro všetko, no...

Motorola má opäť pravú vlajkovú loď: Motorola Edge+ má skoro všetko, no stojí veľa

0

Spoločnosť Motorola oficiálne predstavila dvojicu nových smartfónov s označením Edge a Edge+, s ktorými sa po dlhšej dobe vracia do vlajkovej triedy.

Motorola Edge+ vyzerá ako obstojný súper pre Galaxy S20 a iné podobné zariadenia tohto rangu. Výrobca použil OLED displej s výrazne zaoblenými postrannými okrajmi, ktoré dokážu pomocou svetelných efektov upozorniť na rôzne udalosti.

Displej má 6,7-palcovú uhlopriečku, rozlíšenie 2 340 x 1 080 pixelov, pomer strán 21:9, 90 Hz frekvenciu obnovenia a podporu pre HDR10. Bonusom je optický snímač odtlačkov, ktorý sa nachádza pod obrazovkou.

motorola edge+
Foto: Motorola

Výkon dávkuje Snapdragon 865 s grafickým čipom Adreno 650, max. 12 GB operačná pamäť RAM typu LPDDR5 a 256 GB úložisko UFS 3.0. Slot pre microSD karty sa v smartfóne nenachádza.

Foto: Motorola

Zvuk pokrývajú stereo reproduktory vyladené firmou Waves Audio a prítomný je aj 3,5 mm konektor pre slúchadlá. Do tela smartfónu, ktoré mimochodom je odolné voči vode a prachu na úrovni IP68, výrobca vtesnal až 5 000 mAh batériu s 15 W drôtovým, 15 W bezdrôtovým a 5 W reverzným nabíjaním.

Foto: Motorola

Na zadnej strane vidíme 1/1.33” 108 Mpx snímač obrazu so svetelnosťou f/1.8, optickou stabilizáciou obrazu a technológiou QuadPixel. Spoločnosť mu robí 16 Mpx ultra širokouhlý fotoaparát (117-stupňový zorný uhol, clona f/2,2), teleobjektív s 3x optickým priblížením (OIS, f/2.4, 8 Mpx) a ToF senzor pre selektívnu hĺbku ostrosti.

Foto: Motorola

Prednú časť trochu kazí malý otvor v displeji, kde sídli 25 Mpx kamera so svetelnosťou f/2.0. Motorola Edge+ má Bluetooth 5.1, NFC čip, WiFi 6, podporu pre lokalizačné služby a pripojenie 5G (mmWave + sub-6GHz). Smartfón váži 203 gramov a hrubý je 9,6 milimetra, čo je celkom dosť.

Motorola Edge

Takmer vlajkovým kompromisom je Motorola Edge bez prívlastku „+“. Dizajn je prakticky rovnaký a to isté platí aj o obrazovke (chýba len podpora HDR10). O niečo skromnejšiu dávku výkonu poskytne Snapdragon 765 s grafikou Adreno 620, 4/6 GB operačnou pamäťou RAM a 128 GB úložiskom.

Foto: Motorola

Tu sa miesto pre microSD slot našlo, čo platí aj o odolnosti voči vode porovnateľnej s normou IP54. Batéria je menšia, má kapacitu 4 500 mAh, nabije sa ale rýchlejšie (18 W). Bezdrôtové a reverzné nabíjanie je v tomto prípade mimo hry.

108 Mpx snímač obrazu nahradil 64 Mpx ekvivalent so svetelnosťou f/1.8 bez optickej stabilizácie. 8 Mpx senzor zvládne 2x optický zoom. ToF snímač, ultra široký fotoaparát a selfie kameru obe verzie zdieľajú.

Foto: Motorola

Audio výbava zostáva rovnaká a to isté platí aj o pripojeniach, ak si odmyslíme podporu pre WiFi 6 a mmWave pásmo pri 5G. Smartfón je ľahší a o málo štíhlejší (188 gramov, 9,29 mm).

Obe novinky bežia pod taktovkou operačného systému Android 10. Ako vieme, Motorola nevyužíva vlastnú prepracovanú grafickú nadstavbu. Čistý systém ale obohacuje pár funkciami navyše, ktoré reprezentujú Moto Akcie a ďalšie nástroje.

Motorola Edge a Edge+: Cena a dostupnosť

Motorola Edge+ bude na Slovensku dostupná začiatkom mája za odporúčanú maloobchodnú cenu 1 199 €, Motorola Edge zas začiatkom júna za odporúčanú maloobchodnú cenu 599 €.