Úvod Výrobcovia Samsung Hodinky, ktoré zmerajú krvný tlak? Samsung má parádne riešenie!

Hodinky, ktoré zmerajú krvný tlak? Samsung má parádne riešenie!

0

Inteligentné hodinky Galaxy Watch Active 2 z dielne spoločnosti Samsung už dostali pár aktualizácií, ktoré vylepšili ich funkcionalitu.

Žiaľ, tá očakávaná stále neprišla. Hodinky Galaxy Watch Active2 mali získať v prvom štvrťroku funkciu pre monitorovanie EKG. Dostupná bude až neskôr, keďže ešte nie je pripravená na vydanie.

Vývojári na funkcii stále pracujú a aspoň približný čas jej uvoľnenia výrobca a ani iné zdroje nezverejnili. EKG nebude jedinou novinkou, ktorú hodinky formou aktualizácie dostanú. Samsung prekvapuje meraním a sledovaním krvného tlaku, informuje TECHBYTE.

Poslúži preto nová aplikácia Samsung Health Monitor, ktorú schválili v domovskej krajine výrobcu v Južnej Kórei zdravotnícke úrady. Rovnakým procesom schvaľovania musí prejsť aj EKG.

Schválenie juhokórejskými úradmi ešte automaticky neznamená, že funkcionalitu schvália aj americké a európske inštitúcie v oblasti zdravia, ktoré majú takúto agendu na starosti. Môžeme to ale predpokladať.

Galaxy Watch Active2
Samsung Galaxy Watch Active2

Potrebná kalibrácia

Problémom je, že súčasné hodinky a ani smartfóny nemajú výbavu na to, aby dokázali spoľahlivo a presne krvný tlak odmerať. Hodinky Galaxy Watch Active2 bude nutné kalibrovať pomocou externého zariadenia, klasického tlakomeru s manžetou na ruku.

Po kalibrácii budú hodinky merať krvný tlak pomocou integrovaných senzorov s tým, že raz za 4 týždne bude musieť užívateľ kalibráciu vykonať znovu. Že to neznie zrovna jednoducho a pohodlne asi písať nemusíme. Ako si to výrobca predstavuje najlepšie ukáže video nižšie.

Funkciu pre meranie krvného tlaku Samsung sprístupní v 3. štvrťroku tohto roka. Je viac ako pravdepodobné, že sa najskôr objaví v pár málo krajinách s postupným rozširovaním do ostatných regiónov sveta.

Ak bude náhodou dostupná aj u nás, v tomto roku sa tak asi nestane. Počkáme si ale na to, ako sa situácia vyvinie.