Približne pred mesiacom sa mi do rúk dostali bezdrôtové slúchadlá AKG N200NC. Nebudem chodiť okolo horúcej kaše, sú skvelé. Či už je to dizajn alebo zvuk, slúchadlá u mňa bodujú vo všetkých ohľadoch. Na druhú stranu, narazila som aj na menšie nedostatky. Aké je teda moje výsledné hodnotenie týchto slúchadiel po vyše 30 dňoch intenzívneho používania? Oplatí sa ich kúpa? To sa dozviete v recenzii.

Čo sú AKG N200NC?

AKG N200NC sú bezdrôtové slúchadlá značky AKG, ktorá patrí pod spoločnosť Samsung. Cieľovou skupinou zákazníkov sú síce predovšetkým tí, ktorí radi cestujú, objavujú či cvičia, no podľa môjho názoru slúchadlám dokáže prísť na chuť naozaj každý milovník kvalitného zvuku. Háčikom však môže byť cenovka, ktorá sa pohybuje na hranici 250 EUR.

Príslušenstvo

Krabica, v ktorej slúchadlá dorazili, okrem samotného produktu ponúka aj nemalé množstvo užitočného príslušenstva. Konkrétne hovorím o nabíjacom kábli (USB-C), nástroji na čistenie, redukcii dvoch mono 3,5 mm konektorov na jeden audio konektor, samostatnom kábli s 3,5 mm a 2,5 mm konektorom, náhradných gumičkách a taktiež aj látkovom vrecku.

Základné špecifikácie

  • Výdrž batérie: 12 h/16 h (Bluetooth/kábel)
  • Impendancia: 16 ohm
  • Maximálny príkon: 15 mW
  • Frekvencia: 10 H – 20 kHz
  • Váha: 76 g
  • Doba nabíjania: približne 2 h

Praktický dizajn, ktorému prídete na chuť

AKG N200NC nie sú len tak obyčajné slúchadlá – ich základ totiž tvorí nie každým obľúbený nákrčník. Osobne som po ich vybalení z krabice taktiež chvíľu váhala, či si na niečo také niekedy dokážem zvyknúť. Po približne mesiaci používania však už ani nevnímam, keď ho mám na sebe. Nákrčník vyúsťuje do dvoch koncov, ktoré vedú okolo krku a ponúkajú prístup k základnému ovládaniu.

Taktiež je základňou pre samotné slúchadlá, ktoré sa nachádzajú na konci zhruba 20 cm dlhých káblov. V prvom rade musím vyzdvihnúť ich vynikajúce spracovanie, keďže ani po niekoľkých hodinách počúvania som nepocítila najmenšiu bolesť uší. Mohla som sa tak plnohodnotne sústrediť na vysokú kvalitu zvuku a popri tom si užívať maximálneho komfortu, v ktorom slúchadlá jednoznačne bodujú.

A keďže sú spojené s nákrčníkom, po dopočúvaní vám ich stačí doslova len vytiahnuť z uší. Na opačnej strane od gumičiek sa taktiež nachádzajú pomerne silné magnety, vďaka ktorým si slúchadlá môžete k sebe jednoducho pripnúť a maximalizovať tak kompaktnosť.

Taktiež podotýkam, že aj keď slúchadlá AKG N200NC vyzerajú na prvý pohľad celkom krehko, v skutočnosti sú, aspoň podľa mojich skúseností, odolné. Keď mi nevyhovuje ich mať v danej chvíli na krku, zvyčajne ich vložím do tašky, čo im však vôbec nevadí. Pre istotu však odporúčam ich v prípade potreby uložiť do látkového vrecka, ktoré je pribalené v krabici.

Ovládanie a funkcie

Dva šedé konce nákrčníka spolu tvoria hlavný ovládací panel. Na pravej strane sú vám k dispozícií celkom dve tlačidlá. Prvé z dvojice je posuvné tlačidlo, ktoré slúži na zapínanie (od seba) a vypínanie (k sebe) zariadenia. Druhé tlačidlo stišuje práve prehrávanú hudbu a prepúšťa okolitý hluk – funkcia Ambient Aware, čo je veľmi užitočná možnosť napríklad v prípade, že potrebujete prejsť cez cestu alebo sa chystáte platiť pri pokladni.

Na ľavej strane sa nachádzajú dve tlačidlá na ovládanie hlasitosti (+/-) a jedno na pozastavenie či opätovné spustenie prehrávania. Čo sa týka nabíjacieho portu, ten nájdete v priestoroch zadnej časti nákrčníka.

Každodenné používanie AKG N200NC

Slúchadlá zapínam každý deň v momente, kedy ráno vyjdem z domu a zavriem za sebou dvere. Cesta do a z práce mi dokopy trvá približne 2 hodiny, pričom vždy po návrate domov majú slúchadlá okolo 75 % batérie. Údaj ohľadom výdrže, ktorý je uvedený v základných špecifikáciách a tiež aj na krabici, je teda celkom presný.

Ak sa vám rýchlosť vybíjania batérie nepozdáva, vždy si môžete slúchadlá s telefónom spojiť prostredníctvom samostatného kábla, ktorý sa takisto nachádza v balení. Celkovú výdrž batérie tak v priemere predĺžite o 4 hodiny.

AKG N200NC na bezdrôtové spojenie s telefónom používajú Bluetooth 4.2, vďaka čomu býva vo väčšine prípadov bezproblémové. Vo väčšine prípadov však neznamená vždy – zaznamenal som totiž dva alebo tri prípady, kedy sa v krátkych intervaloch spojenie medzi slúchadlami a telefónom (používam Galaxy Note10+) prerušovalo. Problém však v oboch prípadoch pretrvával len pár sekúnd, preto si nemyslím, že ide o kritický nedostatok.

Už v úvode som spomenula, že slúchadlá v oblasti kvality zvuku prekonali všetky moje očakávania. Zvuk je čistý, presný a vyvážený. Zabudnúť samozrejme nemôžem ani hlboké basy či efektívnu elimináciu okolitého hluku, vďaka ktorým je počúvanie akéhokoľvek žánru hudby skutočným zážitkom.

Taktiež musím opäť spomenúť prítomnosť funkcie Ambient Aware, vďaka ktorej sa v prípade potreby už nemusíte zaoberať manuálnym znižovaním a opätovným zvyšovaním hlasitosti prehrávanej hudby.

Spojenie s aplikáciou AKG Headphone

K tomuto i iným modelom slúchadiel značky AKG si môžete stiahnuť aplikáciu AKG Headphone, ktorá ponúka za hrsť dodatočných možností.

Po otvorení aplikácie môžete v samotnom strede obrazovky nájsť údaj o momentálnom stave batérie, pod ktorým sa nachádzajú dve samostatné ikony. Jedna z nich odkazuje na možnosť zmeny funkcionality tlačidla, ktoré štandardne slúži na aktiváciu Ambient Aware. Namiesto nej si totiž môžete na toto tlačidlo nastaviť aktiváciu funkcie TalkThru, ktorá zvýrazní hlasy ľudí okolo vás.

Vedľa nej sa nachádza ikona slúžiaca na nastavenie automatického vypnutia. V praxi to znamená, že pokiaľ cez slúchadlá neprechádza žiadny zvuk dlhšie ako 10 minút, funkcia ich za účelom šetrenia batérie automaticky vypne. V prostredí aplikácie ďalej nájdete aj možnosť nastavenia ekvalizéru.

akg1
akg2
akg3
akg4
akg5

Dodatočných funkcií teda ponúka skutočne len „za hrsť“. Jednoducho povedané, bežný používateľ by sa zaobišiel aj bez nej. No na druhú stranu, mať ju nainštalovanú určite nie je na škodu.

Verdikt: Oplatí sa kúpa AKG N200NC?

AKG N200NC sú slúchadlá, pre ktoré nájde využitie naozaj každý, nielen cestovatelia či milovníci cvičenia. Čo sa týka funkcií, niektorí tvrdia, že od slúchadiel za 250 EUR by čakali niečo viac, no podľa mňa toho ponúkajú dostatok na to, aby ich používanie nebolo zbytočne komplikované a mätúce.

Sú bezdrôtové, kompaktné, štýlové, kvalitné a ako som už spomenula vyššie, ponúkajú dostatočné množstvo možností na to, aby sadli čo najširšej škále zákazníkov.

Oplatí sa teda kúpa slúchadiel AKG N200NC? Za mňa určite áno.