Po dlhom čakaní sme sa konečne dočkali. Ja osobne som sa na Galaxy Note10+ tešila naozaj veľmi, pretože som mala tú česť používať dvoch jeho predchodcov – Note8 a Note9. Bola som teda na tento progres zvedavá, pretože hoci sú 3 roky len krátka chvíľa, vo svete technológií sa za tak krátky čas dokáže zmeniť naozaj veľa. Tak poďme na to.

Do redakcie k nám zavítala krásna Aura Glow verzia, ktorá si získala srdcia väčšiny milovníkov technológií, čo potvrdzujú aj predobjednávkové čísla (60%). Dizajn Note10+ je tento rok však odlišný, ako minulý rok pri Note9 (ktorý bol zas takmer totožný s Note8). Konštrukcia je užšia a hranatejšia, čo však vôbec nevadí, pretože manipulácia je veľmi pohodlná a na prvý pohľad ostré rohy komfortnému používaniu vôbec nebránia.

Celé telo pozostáva zo skla a hliníku a je spracované naozaj precízne. Zadná strana Aura Glow je však naozaj iná kapitola. Každý, kto mal možnosť vidieť ju naživo, vie, že jej treba naozaj povenovať pár sekúnd pozornosti, pretože to stojí naozaj za to. Na druhú stranu je však veľmi šmykľavá, preto je nutné byť v pozore a nepokladať telefón na nič, z čoho by sa mohol zošmyknúť a pádom na zem poškodiť. Áno, pre tieto prípady si môžete kúpiť kryt, no skrývať tak krásny dizajn? Aj toto je otázka, s ktorou od začiatku spolužitia s Galaxy Note10+ bojujem.

Zmena sa dotkla aj rozloženia fotoaparátov, ktoré tentokrát nie sú umiestnené horizontálne, ako sme pri Samsungu zvyknutí, ale vertikálne v ľavom hornom rohu. Zmizol aj neprakticky umiestnený snímač odtlačkov prstov, ktorý už nenájdeme umiestnený hneď pod fotoaparátmi, ale priamo v displeji, rovnako ako pri Galaxy S10. Podrobnejšie sa však k fotoaparátom a snímaču dostanem v samostatnej kapitole.

Samsung Galaxy Note10+

Ďalšou zmenou je tlačidlo Bixby, respektíve jeho úplné zmiznutie. Namiesto neho sa nachádza tlačidlo pre vypnutie a zapnutie. Toto netradičné umiestnenie som si všimla asi ako prvé a sama seba som sa pýtala, či bol dobrý nápad prehodiť tak dôležité tlačidlo zo zaužívanej pravej hrany na tú ľavú. Môžem vám však povedať, že už po pár minútach testovania Galaxy Note10+ som si na toto umiestnenie zvykla tak, že som sa na svojom ešte stále používanom Note9 pokúšala o zapnutie tlačidlom Bixby. Až po niekoľkých pokusoch som si uvedomila, čo sa vlastne deje.

Samsung však zanevrel len na hardvérové tlačidlo, na samotného asistenta nie. Toho aktivujete dlhším podržaním hlavného tlačidla. Samozrejme, je možné ho nastaviť podľa vašich preferencií. Príkaz na vypnutie telefónu však nájdete aj v hornej lište, a to po potiahnutí prsta smerom dolu.

Samsung Galaxy Note10+

Nepraktickosť umiestnenia tlačidla som si všimla len v prípade, že som potrebovala vyhotoviť screenshot. Hlavné tlačidlo je totiž umiestnené bezprostredne pod tlačidlami pre ovládanie hlasitosti. Bežný používateľ zrejme pre vytvorenie snímky obrazovky využije svoj ukazovák a prostredník, no pre používateľa s malými rukami, ako mám ja, je to celkom nemožná operácia. Musela som si telefón pridržať druhou rukou, čo nie je príliš praktické. Ide však len o malý problém, s ktorým sa dá určite existovať. Iné výhrady k umiestneniu tlačidla naozaj nemám. Navyše – pre tieto screenshotové prípady je tu S Pen, no aj k nemu sa vrátim v samostatnej kapitole, pretože si ju zaslúži.

Mnohí z vás si určite už všimli alebo prečítali aj to, že Note10+ tentokrát prichádza bez 3,5 mm jacku. Budúci majitelia sa tak buď budú musieť spoľahnúť na USB-C slúchadlá pribalené v krabičke alebo siahnuť po bezdrôtovej alternatíve.

Samsung Galaxy Note10+

Samsung Galaxy Note10+: Displej, ktorý vás pohltí

Pri prvom zapnutí displeja vás okamžite ohromí jeho veľkosť. Dynamický AMOLED displej v tomto prípade dosahuje až 6,8-palcovú uhlopriečku, no aj napriek tomu sa telo Note10+ veľkosťou od svojho predchodcu, Galaxy Note9, nijak výrazne nelíši (162,3 x 77,2 x 7,9 mm). Samsung to dokázal vďaka výraznému zmenšeniu rámikov, čo umožnilo displeju siahať skutočne od okraja po okraj. Doslova. Pri prvých minútach zoznamovania sa mi totiž niekoľkokrát omylom podarilo aktivovať bočnú lištu, ktorá ponúka rýchly prístup k Mojim aplikáciám či kontaktom. Práve pre svoju plochu si od Samsungu vyslúžil pomenovanie Cinematic Infinity Displej.

Dynamický AMOLED Infinity-O displej sa tiež pýši rozlíšením 3 040 x 1 440, čiže Quad HD+, ktorý obsahuje až 498 pixelov na ploche jedného palca. Nie nadarmo si vyslúžil certifikáciu HDR10+, je skutočne pastvou pre oči. Vizuálnym zážitkom tak bude nielen konzumácia multimediálneho obsahu, ale aj kreatívne tvorenie, ku ktorému sa takisto dostanem vo vlastnej kapitole.

Samsung Galaxy Note10+

Čo však znamená „dynamický“ AMOLED displej? Toto slovo predstavuje dynamické mapovanie tónov, ktoré spolu s technológiou HDR10+ prináša možnosť vidieť scény so širším farebným rozsahom. Displej si tiež vďaka nim dokáže optimalizovať jas v závislosti od jednotlivých scén, aby vám dokázal ukázať aj tie najjemnejšie detaily. Hodnota maximálneho jasu sa vyšplhala až na 1200 nitov, čo je naozaj pôsobivé.

Takisto dokáže podať naozaj extrémne vysokú presnosť farieb, a to na úrovni 0,4 JNDC, rovnako ako aj Samsung Galaxy S10+. JNDC, teda Just Noticeable Color Difference, je štandard, ktorý predstavuje rozdiel medzi reálnou farbou a farbou v podaní displeja. Čím je hodnota nižšia, tým sú farby vernejšie. Hodnota 0,4 teda asi hovorí za všetko. Samsung to jednoducho s displejmi vie.

Samsung Galaxy Note10+: Ultrazvukový snímač odtlačkov prstov

Tento typ snímača sa v rade Note objavil prvýkrát. Ako som už spomenula v úvode, ja osobne sa tomuto pokroku veľmi teším, pretože hardvérové snímače umiestnené v blízkosti fotoaparátov som z praktického hľadiska vôbec nevyužívala (malé ruky). Tento progres som si však obľúbila okamžite.

Snímač je naozaj veľmi rýchly a vďaka vytváraniu 3D obrazu odtlačku prsta aj naozaj spoľahlivý. Galaxy Note10+ má od výroby na displeji nalepenú ochrannú fóliu, čo však snímaču v práci vôbec nevadí. Mne sa pod fóliou behom horlivého testovania vytvorili bublinky, a tak musela ísť preč. Lepšiu funkčnosť snímača som si však nevšimla, fungoval rovnako rýchlo a spoľahlivo ako predtým.

Ak však vašu fóliu pristihne rovnaký osud, možno sa budete chcieť porozhliadnuť po inom riešení ochrany displeja. Je nutné myslieť na to, že nie každá ochranná fólia je s relatívne novou ultrazvukovou technológiou kompatibilná, respektíve môže jej funkčnosť výrazne obmedziť.

Samsung Galaxy Note10+

Samsung Galaxy Note10+: Výkon, ktorý vám vyrazí dych

Samsung Galaxy Note10+ určený pre európsky trh je poháňaný výkonným procesorom Exynos 9825, ktorý je vyrobený 7 nm výrobným procesom. Tvorí ho 8 jadier s taktom 2,7 GHz, 2,4 GHz a 1,9 GHz. Súčasťou procesora je aj grafický čip Mali G76, ktorý sa stará o plynulý chod všetkých hier a iných aplikácií, ktoré si výkonnú grafiku vyžadujú.

Ak však výkon chcete vidieť v číslach, pozrime sa na výsledky benchmarkových aplikácií. Samsung Galaxy Note10+ som už tradične potrápila spustením Geekbench, ktorý v single-core teste nameral hodnotu 4513 bodov a v multi-core zas 9915 bodov.

Nasledoval test v druhej aplikácii, AnTuTu, ktorá namerala celkové skóre 344 186. Podrobnejšie to však vyzeralo takto: CPU – 98 384 bodov, GPU – 156 333 bodov, UX: 71 604 bodov a MEM – 17 865 bodov.

 

Nesmie samozrejme chýbať ani test 3DMark Sling Shot Extreme, ktorý je zameraný na samotný výkon grafiky. Tu Note10+ dosiahol 4 847 bodov (OpenGL ES 3.1).

Ako teda sami vidíte, o výkon tu naozaj nie je núdza a popasuje sa naozaj s čímkoľvek, čo vám napadne. Aby však bolo používanie Note 10+ ešte rýchlejšie a pohodlnejšie, použil Samsung tzv. Boot Up Booster, ktorý funguje na princípe umelej inteligencie. Funguje tak, že si všíma, ktoré aplikácie využívate najčastejšie a ukladá si ich priamo do pamäti RAM. Ich opätovné spúšťanie tak prebieha okamžite a bez zdržovania. Note10+ si vďaka svojej 12 GB operačnej pamäti dokáže zapamätať až 12 najčastejšie používaných aplikáciídenne ich aktualizovať.

Samsung Galaxy Note10+

Na umelej inteligencii je založený a ďalší parádny vylepšovák, ktorý využijú najmä nadšenci mobilných hier. Jeho názov je Game Booster a dokáže vaše herné preferencie vylepšiť tak, že ich skúma, analyzuje a následne vylepšuje úroveň herného výkonu a spotrebu energie. Stačí teda len zapnúť vašu obľúbenú hru, kliknúť na ikonu Game Booster v navigačnej lište a potom už len sledovať, čo dokáže. Môžete monitorovať teplotu svojho zariadenia, spotrebu energie a pamäti, či dokonca zablokovať prichádzajúce hovory a notifikácie, aby vás pri plnohodnotnom hernom zážitku nič nevyrušovalo.

Je nutné ešte spomenúť aj internú pamäť. Nám sa ušiel model s naozaj dostačujúcou 256 GB kapacitou. Ak ste však typ, ktorému táto kapacita nestačí, môžete siahnuť po 512 GB modeli alebo po pamäťovej karte. Hybridný DualSIM slot vám dovolí rozšíriť pamäť až o 1 TB.

Samsung Galaxy Note10+: Batéria, na ktorú sa môžete spoľahnúť

Tak veľký a výkonný telefón však musí poháňať aj poriadny akumulátor. Preto Samsung vybavil Note10+ relatívne veľkou, 4 300 mAh kapacitou batérie, ktorú len tak ľahko nevybijete. Mám skúsenosť s telefónmi, ktoré mi už v popoludňajších hodinách hlásili len okolo 10% batérie a my predsa vieme, že vtedy ide do tuhého a môžeme pomaly začať odpočítavať posledné minúty.

Pri Note10+ sa mi však táto nepríjemná situácia nestala. Ako každý bežný človek nabíjam svoj telefón cez noc a ráno ho odpájam. V tomto prípade sa mi však bežne stávalo, že mi pri každovečernom pripájaní nabíjačky batéria hlásila ešte okolo 30% zostávajúcej kapacity. A to som zariadenie využívala naozaj hojne – fotoaparát, hry, sociálne siete, nejaké videá…

Samsung Galaxy Note10+

 

Cez víkend dokonca nastala aj taká situácia, že som sa telefónu príliš nevenovala a kapacita batérie ostala po dlhý čas na celkom vysokej úrovni. Preto som vyskúšala, ako dlho jej bude trvať vydržať pri občasnom používaní, aby sa vybila na úplnú nulu a ja som mohla začať s testom nabíjačiek. Dostala som sa na dva dni. Dva CELÉ dni pri občasnom používaní.

V balení nájdete 25W superrýchlu nabíjačku, ktorá vaše zariadenie pripraví na opätovné plnohodnotné používanie behom niekoľkých minút. Hneď po jej vybratí z krabičky si všimnete zmenu, s ktorou som ja osobne mala úplne prvú skúsenosť. Je ňou prítomný káblik s USB-C po oboch stranách. Novinkou je však aj ďalšia alternatíva, 45 W nabíjačka (takisto 2x USB-C), ktorú si však v prípade záujmu budete musieť dokúpiť. Oplatí sa však? Porovnanie ich rýchlostí si môžete pozrieť v tabuľke nižšie.

Čas 45 W nabíjačka 25 W nabíjačka
10 minút 30 % 23 %
20 minút 52 % 44 %
30 minút 71 % 59 %
40 minút 87 % 73 %
50 minút 94 % 88 %
60 minút 98 % 95 %
Celkový čas 1 hodina 2 minúty 1 hodina 8 minút

 

Obe nabíjačky mali k svojej práci rovnaké podmienky. Telefón bol vybitý na 0% tak, aby sa sám vypol. Počas celého trvania testu, čiže z 0% na 100%, bol Note10+ vypnutý a teda vôbec nepoužívaný, aby nedošlo k odchýlkam. Keďže je 25 W a 45 W dosť veľký rozdiel, čakala som rovnaký rozdiel aj v čase nabíjania. Ten sa však nedostavil. Celkom výrazný rozdiel nastal len v prvých 30 minútach. V konečnom dôsledku je teda 45 W nabíjačka vhodná najmä vtedy, ak telefón súrne potrebujete a na nabitie máte málo času. Či bude pre vás kúpa výhodná, musíte zvážiť sami.

Je nutné ešte spomenúť funkciu, ktorá si do zariadenia Note našla cestu vôbec po prvýkrát. Je ňou bezdrôtové zdieľanie energie, pomocou ktorej si môžete len priložením dobiť svoje Galaxy Watch, Galaxy Buds či iné smart príslušenstvo s podporou štandardu Qi. Vďaka funkcii Wireless PowerShare tiež môžete podať pomocnú ruku niekomu, kto nemá tak parádnu výdrž batérie a poskytnúť mu svoj Note ako bezdrôtovú powerbanku. Ak však nabíjané zariadenie týmto štandardom nedisponuje, môžete opäť využiť obojstranný USB-C kábel.

Samsung Galaxy Note10+: Fotoaparáty, ktoré zachytia každý detail

Áno, áno. Fotoaparáty sú naozaj samostatnou kapitolou, pretože je to oblasť, v ktorej je Samsung ako ryba vo vode (nie je samozrejme jedinou). Nové rozloženie fotoaparátov skrýva hlavný objektív (12 Mpx, f/1.5 & 2.4), ultra širokouhlý objektív (123°, 16 Mpx, f/2.2), na ktorý som sa ja osobne veľmi tešila, teleobjektív (12 Mpx, f/2.1) a objektív pre hĺbkové snímanie (DepthVision).

Samsung Galaxy Note10+

Spolu s vylepšeným fotoaparátom prichádza aj množstvo funkcií, ktoré nesklamú ani tých najväčších kreatívcov. Note10+ síce obsahuje funkcie, ktoré sme mali možnosť vidieť aj v skoršie predstavenom Galaxy S10, no v sérii Note sú implementované prvýkrát.

Parádnou inováciou je aj napríklad Zoom-In Mic. Pri natáčaní videa a jeho zoomovaní sa s približujúcim objektom priamo úmerne zvyšuje aj jeho hlasitosť. Note10+ je totiž vybavený troma mikrofónmi, ktoré toto nahrávanie umožňujú.

Samsung Galaxy Note10+

Ja osobne som si všimla veľkú zmenu v kvalite fotografií vytvorených v režime Dynamického zaostrenia. Farby sú prirodzenejšie, oveľa presnejšie a zaostrenie rýchlejšie, ako v predchádzajúcich generáciách, s ktorými som pri pokuse vytvoriť čo najdokonalejší záber musela absolvovať rituálne tance, aby som zaostrila presne to, čo potrebujem. Efekt bol v jednej sekunde pripravený, no v druhej už nie. A takto stále dokola. V režime Dynamického zaostrenia tiež nájdete viac efektov, ako len klasické rozmazané pozadie.

Efekty však neslúžia len pre fotografiu, ale môžete ich využiť tiež vo videu. V rámci videa môžete využiť efekty Blur, Big Circle, Color Point či Glitch. Ak ste teda nadšencom tvorby obsahu a máte radi natáčanie videí, nové efekty určite s nadšením využijete. To však nie je všetko.

Samsung totiž myslel na to, že žijeme v dobe sociálnych sietí a mobilnej fotografie a že ľudí baví čoraz viac vytvárať obsah, ktorý zaujme a najmä – ktorý je stále viac vyhľadávaný. V Note10+ tak nájdete okrem prepracovaných fotografií a efektov aj napríklad režim Super Steady, ktorý ostro zachytí rýchlo sa pohybujúce predmety či Video Editor, vďaka ktorému sa stane tvorcom obsahu aj ten, čo o novom hobby ešte len uvažuje. Editor je veľmi jednoduchý a intuitívny. Videá môžete rôzne strihať, spájať, pridávať rôzne prechody, hudbu, zrýchlenie či spomalenie, text alebo kresby.

Samsung Galaxy Note10+

Ak sa v tvorbe videí pohybujete, môžete využiť aj vyšší level v podobe Adobe Rush, ktorý je pre Samsung špeciálne prispôsobený. Môžete tak očakávať lepšiu spoluprácu s S pen, podporu pre DeX či exkluzívnu 20-percentnú zľavu, ktorá zníži ročné predplatné z $9,99 na $7,99.

Veľmi peknú a zábavnú kreatívnu vložku predstavuje aj funkcia AR Doodle. V režime videa môžete perom S Pen jednoducho vytvárať kresby do priestoru alebo na tvár. Kresbu si potom pri pohybe kamery či tváre môžete obzrieť z rôznych strán, čo vyzerá naozaj pôsobivo. Ukážku tejto funkcie a pera S Pen vám však ukážeme až v pripravovanej videorecenzii.

Nesmieme však zabudnúť ani na prednú kameru. Tá sa dočkala nového umiestnenia – priamo do displeja v strede hornej časti. Disponuje 10 Mpx rozlíšením a clonou f/2,2. Aj napriek svojmu umiestneniu nepôsobí nijak rušivo a vďaka kreatívnym tapetám prispôsobenými priamo pre Galaxy Note10+ si ho ani nevšimnete.

Fotky zo Samsung Galaxy Note10+ na tomto odkaze

Samsung Galaxy Note10+: S Pen, s ktorým toho dokážete oveľa viac

Zmenou prešla aj táto najdôležitejšia časť, ktorá robí Note Noteom. S Pen prešiel menším redizajnom zvonka a väčším zvnútra. V ruke pôsobí pevnejšie a kvalitnejšie, vo vnútri zas pribudlo niekoľko nových funkcií.

Tie napríklad využijete v režime fotoaparátu či videa. S Pen dostal nové gestá, ktoré využijete v režime fotoaparátu a videa. Môžete ním meniť režimy, prepínať prednú či zadnú kameru, zoomovať tam a späť či ho opäť využiť ako vzdialenú spúšť.

Ak máte hlavu plnú nápadov a obmedzený čas, Galaxy Note10+ je presne pre vás. Ak vám niečo napadne a potrebujete si to okamžite zapísať, je tu pre vás S Pen a jeho nová funkcia. Svoju poznámku si môžete zapísať ručne prostredníctvom S Pen a následne využiť konventor, ktorý váš kraso/škrabopis premení na digitálny text. Stačí jednoducho otvoriť Samsung Notes, vybrať pero S Pen a písať, čo vám napadne. Potom už len kliknete ikonu Konvertovať na text a je hotovo. Funkcia samozrejme funguje aj v prípade, ak píšete poznámky na zamknutú obrazovku. Text sa vám uloží do poznámok a nasleduje rovnaký postup. Svoj text môžete potom ďalej konvertovať do Microsoft Word a tam ho ďalej upravovať či zdieľať.

Samsung Galaxy Note10+: Samsung DeX, ktorý vám zjednoduší prácu

Galaxy Note10+ opäť rozširuje kapacity funkcie Samsung DeX a uľahčuje tak prácu medzi telefónom a počítačom. Ak na svojom laptope máte USB-C konektor, môžete k nemu smartfón jednoducho pripojiť. Ak nie, budete sa musieť poobzerať po redukcii, pretože v balení nájdete len redukciu z USB-A na USB-C.

Vďaka tomuto jednoduchému prepojeniu môžu používatelia presúvať súbory medzi zariadeniami, či využívať svoje mobilné aplikácie priamo na displeji počítača a ovládať ich prostredníctvom myši a klávesnice. Počas tohto procesu však môžete aj naďalej používať svoj telefón nezávisle od počítača, na ktorý je pripojený.

Samsung Galaxy Note10+

Samsung Galaxy Note10+: Verdikt

Ak si pokladáte otázku, či sa na nový Note10+ oplatí prejsť, moja odpoveď je – rozhodne áno. Je totiž doslova nabitý novými funkciami a možnosťami, a preto, ak ste fanúšikom najnovších technológií a kreatívna duša v jednom, rozhodne nebudete sklamaní.

Pri zariadeniach od Samsungu sme zvyknutí na špičkovú kvalitu, preto ma celkové spracovanie neprekvapilo, čo samozrejme nemyslím absolútne zle, ale tak, že sa očakávané vyplnilo. Práca na Note 10+ je jednoduchá, plynulá a pohodlná. Preto sa na ďalšie spolužitie s ním naozaj náramne teším.

Keď k tomu doplníte špičkový dizajn na ktorý sa nebudete vedieť vynadívať, dostanete telefón, ktorý bude pútať nielen pozornosť vás, ale aj ostatných okolo. Ak sa teda obzeráte po zariadení z najvyšších priečok a navyše nájdete využitie pre stylus, Samsung Galaxy Note10+ by ste mali rozhodne umiestniť na vrchol rebríčka.