Wired

Samsung Galaxy Note10+ je už tretím zariadením zo série Note, s ktorou som mala tú česť pracovať. Po Galaxy Note8 a Galaxy Note9 ide o neporovnateľne veľký skok vpred a ja sa už teraz teším, čo Samsung vymyslí pri ďalšej generácii.

Galaxy Note 10+ bol predstavený v auguste tohto roka a ja osobne ho používam od septembra. Keďže, ako som už spomínala, mám s Note smartfónmi už skúsenosť, nebola pre to pre mňa až taká zmena. Zvonka. Čo sa týka funkcií a výkonnosti – to veru zmena bola.

Displej

O tom, že Samsung produkuje zariadenia so špičkovými displejmi, nie je žiadnych pochýb. Samsung Galaxy Note10+ je však oproti minulým generáciám vybavený väčšou zobrazovacou plochou, ktorú tvorí Dynamický AMOLED panel s takmer presným podaním farieb. Horný a spodný rámik tu nenájdete, namiesto neho je v strede hornej časti displeja malý otvor, do ktorého výrobca uložil selfie kameru. Ak ste mali pocit, že tento otvor dizajn kazí, je to asi dosť subjektívny názor. Aby som bola úprimná, ja som mala podobný. Na dierku v displeji sa však dá veľmi rýchlo zvyknúť a navyše existuje množstvo tapiet určených pre Note10+, ktoré ju veľmi elegantne skryjú.

Samsung Galaxy Note10+

Konzumácia obsahu na tomto 6,8-palcovom displeji je doslova pastvou pre oči. Vďaka veľkosti a presnému podaniu farieb si po chvíli pozerania filmu či videa ani neuvedomíte, že pozeráte na telefón. AMOLED technológia sa postará o zobrazenie pravej čiernej farby, čo má perfektné využitie aj v tmavom režime, ktorým je obohatených čoraz viac aplikácií. Navyše, poďakuje vám aj výdrž batérie.

Batéria

Pri výdrži batérie ešte ostaneme. Galaxy Note10+ je vybavený 4 300 mAh batériou, čo je takisto viac ako pri predošlej generácii. Ja osobne som veľmi lenivá alebo možno len zábudlivá pri sledovaní zostatkovej kapacity a preventívnom nabíjaní, a tak si vybitú batériu všimnem takmer vždy až po upozornení na zvyškovú 15-percentnú kapacitu.

Pre tieto situácie Samsung ponúka aj výkonnú 45 W nabíjačku, ktorá vám behom chvíle zabezpečí dostatok šťavy na celodenné používanie. Celkový čas nabitia do plnej kapacity je takmer identický s nabíjačkou, ktorú nájdete v balení. Výhodou je však to, že výkonný adaptér sa behom prvej polhodiny postará o dosť kapacity na to, aby ste si svoje zariadenie zas mohli nabíjať až v noci (alebo keď vám opäť pípne upozornenie).

Samsung Galaxy Note10+

Batéria však sama o sebe dokáže poháňať zariadenie pokojne aj dva dni pri normálnom využívaní, čo znamená že pár krátkych telefonátov, čítanie e-mailov, noviniek či občasné skontrolovanie deja na sociálnych sieťach batérii nijak neublíži. Mne osobne sa však ešte nestalo, že by ma telefón nechal v štichu a pre nedostatok kapacity sa úplne vypol.

Výkon

Operačná pamäť s 12 GB kapacitou a čipset Exynos 9825 sú samostatnou kapitolou. S prehľadom zvládajú náročný multitasking (ktorému ja dávam teda poriadne zabrať), hranie hier a čokoľvek, na čo si spomeniete. Čo sa týka interného úložiska – bohate stačí. Pri zariadeniach Note som pamäťovú kartu nikdy nevyužívala, pretože som ju nikdy nepotrebovala. Kapacita úložiska navyše pri Note10+ dosahuje 256 GB, čo mne osobne úplne vyhovuje, hoci mám v zariadení nainštalovanú celú kopu aplikácií, o množstve fotografií radšej nehovoriac. Ak sa vám však zdá týchto „základných“ 256 GB málo, siahnuť môžete po verzii s 512 GB pamäťou alebo microSD karte s maximálnou kapacitou 1 TB.

Samsung Galaxy Note10+
Samsung Galaxy Note10+

Fotoaparát

Zadnú stranu zdobí štvorica fotoaparátov – klasický (12 Mpx), teleobjektív (12 Mpx), širokouhlý (16 Mpx) a ToF objektív, ktorým asistuje LED blesk. Hoci určite poznáte zariadenia, ktoré majú fotoaparáty s viac megapixelmi, Note10+ je dôkazom toho, že vyšší počet Mpx neznamená lepšie fotografie. Note10+ robí krásne zábery v akomkoľvek počasí. Je úplne jedno, či prší, sneží, je slnko alebo tma.

Pri tejto generácii som sa najviac tešila na širokouhlé zábery, ktoré predchádzajúca generácia nedokázala. Tento režim používam pomerne často spolu s dynamickým zaostrením, ktoré takisto prešlo vítanou zmenou. V režime dynamického zaostrenia si dokonca môžete zmeniť štýl pozadia, ktorých tu nájdete viac. Všetky sú popísané v našej recenzii. Parádnou vecou je aj nočný režim (s bleskom nefotím). Note10+ si síce poradí s fotografiami aj v tmavom prostredí, ale nočný režim je na to jednoducho prispôsobený.

Samsung Galaxy Note10+

Kvalita fotografií je na naozaj špičkovej úrovni a nevšimnete si to len vy, ale aj vaše okolie. Vety typu „Odfoť to ty, ty máš lepší foťák,“ počúvam naozaj často. Vďaka tomu sa na akejkoľvek akcii, rodinnej oslave či posedení s priateľmi stanete na chvíľu fotografom vy. A ak by ste potrebovali selfie tyč, no nemáte ju v tej chvíli poruke, nevadí. Stačí v aplikácii fotoaparátu prepnúť selfie režim na skupinový a je po probléme. Ako spúšť fotoaparátu vám vynikajúco poslúži váš S Pen.

Note10_foto-1
Note10_foto-2
Note10_foto-3
Note10_foto-4
Note10_foto-5
Note10_foto-6
Note10_foto-7

Rozhodne nesklame ani video, ktoré môžete takisto vyhotoviť v širokouhlom režime. Citeľne vylepšená je stabilizácia obrazu, vďaka čomu vaše videá vyzerajú (aj v kombinácii s pevnou rukou) tak, ako keby boli natáčané pomocou stabilizátora.

Pero S Pen

Kto si myslí, že stylus nepotrebuje, asi ešte nemal Note. Práve ikonický S Pen je to, čo robí z Galaxy zariadenia Galaxy Note zariadenie. Ja ho využívam každý deň a nedám na neho dopustiť. Ak by som musela jedného dňa prejsť na zariadenie bez S Pen, bolo by to smutné lúčenie.

S Pen neslúži len ako pomôcka pri krkolomných selfie fotografiách, ale aj ako ideálny pomocník pre bežné úkony. V rámci fotografovania ho môžete tiež využiť pri gestách ako približovanie a odďaľovanie či prepínaní selfie a hlavného fotoaparátu.

Samsung Galaxy Note10+
Samsung Galaxy Note10 s perom S Pen

Ja ho najčastejšie používam pri bežných veciach namiesto prstov, pretože Note10+ je celkom veľký a moje malé ruky nie vždy stačia, ale aj pri zapisovaní poznámok, rôznych rýchlych nákresoch, rýchlych prekladoch pri čítaní cudzojazyčného textu alebo snímkach obrazovky, teda v tomto prípade Inteligentnom výbere.

Všetkým funkciám sme sa venovali v recenzii a samostatnom článku venovanom najlepším funkciám Galaxy Note10+.

Samsung Galaxy Note10+

Verdikt

Najnovší počin z dielne juhokórejského Samsungu je jednoducho zariadením nielen pre technologických nadšencov, ale aj pre tých, ktorí potrebujú schopné a spoľahlivé zariadenie na prácu. Už od začiatku používania som vedela, že v ruke držím kvalitný kus elektroniky, s ktorou bude radosť žiť a pracovať. A mala som pravdu. Samsung Galaxy Note10+ ma ešte nesklamal, ba naopak. Stále sa učím, zvykám si a objavujem.

Tento obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Samsung Electronics Czech and Slovak.