Úvod Výrobcovia Google Google Pixel 4 a Pixel 4 XL oficiálne: Takto vyzerajú najnovšie smartfóny...

Google Pixel 4 a Pixel 4 XL oficiálne: Takto vyzerajú najnovšie smartfóny od Google

0
Render od 9to5google.com

Spoločnosť Google na včerajšom tlačovom podujatí Made by Google ’19 predstavila niekoľko hardvérových noviniek, hlavne dvojicu nových vlajkových smartfónov Pixel 4 a Pixel 4 XL.

Zariadenia Google Pixel 4 a Pixel 4 XL sa stali predmetom veľkého množstva uniknutých informácií, ktoré postupne odhalili ich vzhľad, nové systémové funkcie a ďalšie vlastnosti. Niečo prezradil aj sám výrobca.

Nové referenčné smartfóny s čistým operačným systémom Android 10 z dielne spoločnosti Google sú od tejto chvíle oficiálne na svete.

Ako bolo známe už skôr, duo Pixel 4 ponúka svojský dizajn bez zárezu, no s hrubším horizontálnym okrajom nad obrazovkou. Predná strana tak pôsobí mierne asymetricky. Zadná strana už nie je rozdelená na dve farebne odlíšené časti. V ľavom hornom rohu ale pribudol veľký štvorec, v ktorom sa usídlili dva hlavné fotoaparáty s LED bleskom.

google pixel 4
Foto: Google

Telo je samozrejme vyhotovené z hliníka a prekryté matným odolným sklom tak, ako sa na vlajkovú triedu patrí. V konštrukcii sa nachádza USB-C konektor a stereo reproduktory. 3,5 mm audio sa nekoná, rovnako ako snímač odtlačkov prstov. Biometrickú autentifikáciu zabezpečí len 3D rozpoznávanie tváre. Telo je odolné na úrovni normy IP68.

Google Pixel 4 bude k dispozícii v troch farbách – čiernej, bielej a oranžovej. Hlavné tlačidlo zapnutia má odlišnú farbu od konštrukcie.

google pixel 4
Foto: Google

Výrobca stavil na OLED obrazovky s 90 Hz obnovovacou frekvenciou, ktorá zabezpečí plynulejšie vykresľovanie obsahu. Menší Pixel 4 má 5,7-palcový panel (rozlíšenie FHD+), väčší Pixel 4 XL 6,3-palcovú uhlopriečku (rozlíšenie QHD+). Majú pomer strán 19:9, podporu pre HDR a chráni ich vrstva Gorilla Glass 5.

Pod kapotou sa nachádza čipset Snapdragon 855. Informácie o nasadení o niečo výkonnejšej jednotky (SD 855+) sa nepotvrdili. Operačná pamäť má kapacitu 6 GB, interné úložisko 64/128 GB. Výdrž na jedno nabitie potiahne batéria s kapacitou 2 800 mAh (Pixel 4) a 3 700 mAh (Pixel 4 XL). Rýchle nabíjanie je ohraničené výkonom 18 W. Prítomná podpora pre bezdrôtové nabíjanie (Qi).

Google Pixel 4

Smartfóny Google Pixel 4 využívajú čistý operačný systém Android 10, pri ktorých sa môžu budúci zákazníci spoľahnúť na pravidelné a najrýchlejšie doručované aktualizácie spomedzi Android konkurencie.

Google Pixel 4 je prvým smartfónom, ktorý má vo výbave špeciálny radarový čip Motion Sense. Nachádza sa nad obrazovkou. Aj preto je horný rámik o niečo hrubší než by sme si želali. Radar rozpoznáva gestá rúk, vďaka čomu je možné ovládať niektoré funkcie zariadenia bez dotykov. Google prezentoval ovládanie multimédií, budíka ale aj rozpoznávanie tváre, ktoré má byť vôbec najrýchlejšie.

Google Pixel 4
Foto: Google Pixel 4

Rozpoznávanie gest a tváre prebieha priamo v zariadení a údaje sa nezdieľajú v cloude ani v iných službách. Osobné údaje sú uložené v zabezpečenom čipe, ktorý Google nazval Titan M. Radar funguje aj pri vypnutej obrazovke a v zlých svetelných podmienkach.

Digitálny asistent dostal nové užívateľské prostredie a rýchlejšiu odozvu. Google spolu so smartfónmi predstavil novú aplikáciu, akej sa tak podrobne ešte nevenoval na svojej prezentácii žiadny výrobca. Nič exkluzívne, len záznamník zvuku.

Na prvý pohľad ide o banálnu aplikáciu, ktorá je však v určitých profesiách a situáciách neoceniteľná. Záznamník dokáže nahrávať hlas vo vysokom rozlíšení. Smartfóny majú tri mikrofóny. Čo je najlepšie, hovorené slovo automaticky konvertuje do textovej podoby, a to v reálnom čase. Zbohom, prepisovanie hlasových poznámok.

Výborné je vyhľadávanie v hlasových záznamoch. Stačí zadať kľúčové slová a zariadenie obsiahnuté pasáže zvýrazní v hlasovej poznámke na časovej osi. Konkrétnu časť, napr. pri nahrávaní rozhovoru alebo prednášky, nájde užívateľ jednoduchšie. Aj v tomto prípade sa všetky kúzla dejú priamo v zariadení, čiže sú dostupné aj offline.

Pixel 4: Fotoaparáty

Pre vytvorenie dobrej klasickej fotografie potrebujete tri veci. Vlastne štyri. Objekt záujmu, objektív, telo, teda fotoaparát, a aspoň nejaké znalosti a schopnosti. V prípade výpočtovej fotografie do tohto klubu vstupuje softvér, z ktorého v maximálnej mierne ťažia fotoaparáty modelov Google Pixel 4.

google pixel 4
Foto: Google

Čo sa týka hardvéru, Google do smartfónov osadil 12,2 Mpx snímač obrazu so svetelnosťou f/1.7, optickou stabilizáciou obrazu, Dual Pixel zaostrovaním a zorným uhlom 77°. Jednotlivé obrazové body majú veľkosť 1.4 μm.

Druhý snímač obrazu nie je širokouhlý. Podľa Google je dôležitejší teleobjektív. Aspoň pre tento rok. Snímač obrazu má rozlíšenie 16 Mpx, svetelnosť f/2.4, zorný uhol 52°, spektrálny senzor a optickú stabilizáciu obrazu.

Optické priblíženie je dvojnásobné. Podporuje ho však softvérová funkcia Super Res Zoom, ktorá drží vysokú ostrosť a kvalitu fotografie bez straty detailov aj pri väčšom hybridnom, či rovno digitálnom priblížení. Prezentované fotografie zhotovené v tomto režime vyzerali skutočne dobre. Snímač s optickým priblížením užívateľ zúročí aj pri fotení portrétov s prirodzeným bokeh efektom.

Google ďalej vylepšil technológiu HDR+, ktorá vytvorí finálnu snímku z 9 záberov. Novinkou je Live HDR+. Priamo na obrazovke užívateľ v rámci živého náhľadu uvidí, ako bude HDR fotka vyzerať po stlačení spúšte.

Vo všetkých režimoch snímania je dostupné inteligentné vyváženie bielej, ktoré využíva strojové učenie. Napríklad pri fotení zimnej krajinky môže mať sneh modrastý nádych, čo Google Pixel 4 eliminuje a farby upraví do prirodzenej podoby.

Praktické je tiež manuálne nastavenie expozície v dvoch úrovniach. Pred stlačením spúšte môže užívateľ ručne upraviť úroveň jasu presvetlených miest a zároveň tieňov. Nezávisle od seba.

Aj nočný režim Night Sight je opäť o niečo dokonalejší. Už pri minulých generáciách zožal ovácie a tie tohtoročné nebudú výnimkou. Nočný režim po novom zvládne aj astrofotografiu (do určitej miery), teda fotenie hviezd a nočnej oblohy všeobecne. Strojové učenie redukuje šum, ktorý je pri fotení v zlých svetelných podmienkach, alebo rovno v tme, neraz značný.

Pixel 4: Cena a dostupnosť

Európska cena je tento rok nižšia v porovnaní s minuloročnými generáciami smartfónov. Google Pixel 4 stojí 749 EUR (64 GB). Je teda o 100 EUR lacnejší ako vlaňajší Google Pixel 3. Model so 128 GB je ocenený na 849 EUR.

Google Pixel 4 XL stojí 899 EUR (64 GB). Verzia so 128 GB úložiskom stojí 999 EUR. Každý zákazník dostane na tri mesiace 100 GB priestor v cloude Google, ktorý môže využiť pre fotografie (Fotky Google), videá a ďalší obsah. Inak stojí takýto priestor 1,99 EUR mesačne (Google One).

Kto chce vlastniť špičkový vlajkový smartfón so spoľahlivým čistým operačným systémom, rýchlymi aktualizáciami a výkonným fotoaparátom, má možnosť. Oficiálny online obchod Google v zozname podporovaných krajín slovenskú vlajku stále nezobrazuje. Obe novinky by sa však mali objaviť v ponukách elektro predajcov pôsobiacich na našom trhu.