Úvod Výrobcovia Sony Sony Xperia 5 oficiálne predstavená: Ponúkne menšie telo a predĺžený displej

Sony Xperia 5 oficiálne predstavená: Ponúkne menšie telo a predĺžený displej

0
Foto: Sony

Drvivá väčšina súčasných vlajkových smartfónov je vybavená poriadne veľkým displejom, čo nemusí vyhovovať každému. Aspoň čiastočne proti tomuto trendu vystupuje čerstvo predstavená Sony Xperia 5

Sony Xperia 5 nie je vyslovene malým smartfónom. Predsa len, má 6,1-palcovú uhlopriečku obrazovky. Displej však obkolesujú len veľmi tenké rámiky, vďaka čomu zariadenie pôsobí kompaktnejšie.

Výrobca pri tomto zariadení použil OLED displej s pomerom strán 21:9. Obrazovka je tak vyššia a užšia, čo sa pochopiteľne podpísalo aj na samotnej konštrukcii. Užšie telo sa bude lepšie držať v ruke v prirodzenej orientácii zariadenia na výšku.

sony xperia 5
Foto: Sony

Inžinieri si ale odpustili ultra vysoké 4K či QHD rozlíšenie. FHD+ je stále dostačujúce pre kvalitné zobrazenie obsahu. Je však energeticky menej náročné, čo zase prispeje k dlhšej výdrži na jedno nabitie (3140 mAh batéria). Pri vlajkovej lodi Xperia 1 nie je výdrž na jedno nabitie zrovna niečím, čo by prepisovalo rekordy.

Pod kapotou sa nachádza výkonný Snapdragon 855, 6 GB operačná pamäť a 128 GB úložisko. Poteší plná podpora pre ovládač DualShock 4, ktorou doteraz disponovala len Xperia 1.

sony xperia 5
Foto: Sony

Xperia 5 nebude zaostávať v oblasti mobilnej fotografie. Na zadnej strane sa nachádzajú tri snímače obrazu, každý s rozlíšením 12 Mpx. Hlavný snímač obrazu má pixely veľké 1,4 μm a objektív so svetelnosťou f/1.6.

Schopnosti fotoaparátu rozširuje ultra širokouhlý objektív (f/2.4) a objektív s optickým priblížením (f/2.4). Bonusom je nový algoritmus pre spracovanie obrazových informácií BIONZ X, ako aj super rýchle automatické zaostrovanie s automatickým nastavením expozície (Eye AF).

sony xperia 5
Foto: Sony

S nepretržitým zaostrovaním je možné fotografovať v režime 10 snímok za sekundu. Pre nadšencov videa tu je nástroj Cinema Pro s pokročilou správou farieb a záznamom v 4K HDR štandarde v širokouhlom formáte 21:9. Stabilizáciu zabezpečí hybridný systém, ktorý kombinuje elektronické a optické riešenie.

Aby sme nezabudli, Sony Xperia 5 má kovový rám, prednú aj zadnú stranu chráni sklo Gorilla Glass 6 a prítomná je aj odolnosť voči vode a prachu na úrovni normy IP65/68. Spoľahnúť sa môžeme na NFC, Bluetooth 5.0, Android 9 Pie s následnou aktualizáciou na Android 10 alebo na snímač odtlačkov, ktorý sa nachádza na bočnej strane konštrukcie.

Smartfón sa začne predávať v priebehu októbra so zatiaľ nepotvrdenou európskou cenou. V USA bude stáť 799 dolárov, u nás s najväčšou pravdepodobnosťou 799 EUR.

Vo vybraných predajniach zákazníci k smartfónu dostanú špičkové bezdrôtové slúchadlá Sony WF-1000XM3, ktoré boli predstavené len nedávno. Vzhľadom na cenu slúchadiel pôjde len o uvádzaciu ponuku, resp. ponuku s obmedzenú počtom kusov.

Ďalšie podrobnosti nájdete na stránke spoločnosti Sony.