Úvod Výrobcovia Samsung Samsung predstavil nový procesor: Exynos 980 má zabudovaný 5G modem

Samsung predstavil nový procesor: Exynos 980 má zabudovaný 5G modem

0

Juhokórejský gigant Samsung dnes predstavil svoj nový čipset Exynos 980. Podľa špecifikácií usudzujeme, že nejde o high-end model, ale skôr o procesor určený pre zariadenia spadajúce do strednej triedy.

Reč je o procesore s dvoma clustermi. Ako už informoval server Fone Arena, Exynos 980 ponúka dve jadrá Cortex-A77 s taktom 2,2 GHz, ktoré využijete skôr pri náročnejších aplikáciách. Pre bežné používanie sa vám teda viac hodí zvyšných šesť jadier Cortex-A55 s taktom 1,6 GHz.

Nový produkt zaujal predovšetkým zabudovaným 5G modemom, vďaka ktorému sa môžeme tešiť na rýchle sťahovanie (2,55 Gb/s) i nahrávanie (1,28 Gb/s). Pre výrobu čipu bola použitá 8 nm FinFET technológia. Pripomenieme, že vlajkový Exynos 9825, ktorý využívajú nové zariadenia radu Galaxy Note10 využívajú, je vyrábaný modernejším 7 nm EUV výrobným procesom.

Skvelou správou je taktiež aj prítomnosť podpory technológie E-UTRA-NR Dual Connectivity (EN-DC), ktorá ponúka kombináciu LTE a 5G, čo v konečnom dôsledku vedie k ešte rýchlejšiemu sťahovaniu (3,55 Gb/s). Je zároveň nutné dodať, že Samsung do Exynos 980 zakomponoval aj najnovší štandard Wi-Fi 6.

Širokej škály možností sa s príchodom nového čipu dočkáme aj v oblasti fotoaparátov. Exynos 980 je totiž schopný podporovať až 108 Mpx fotoaparáty.

Samsung samozrejme zapracoval aj v iných oblastiach, o čom svedčí aj schopnosť procesoru zvládať 4K UHD pri 120 FPS či podpora pre displeje s rozlíšeniami až 3 360 x 1 440 pixelov. Slušné parametre na záver dopĺňa podpora pre LPDDR4x (operačná pamäť) či UFS 2.1 (úložisko).

Hromadnej výroby nového čipu z dielne juhokórejského giganta sa máme dočkať ešte tento rok.