Úvod Huawei Huawei Mate 30 Pro Huawei Mate 30 Pro so špičkovou výbavou je oficiálne predstavený. Dostupnosť je...

Huawei Mate 30 Pro so špičkovou výbavou je oficiálne predstavený. Dostupnosť je však otázna

0
Foto: Huawei

Huawei Mate 30 Pro bol oficiálne predstavený na tlačovom podujatí v nemeckom Mníchove, pričom v tejto chvíli nie je jasné, či sa bude na našom trhu vôbec predávať. Huawei predstavil viacero nových zariadení.

Hviezdou dňa je však práve vrcholový Huawei Mate 30 Pro, ktorý podľa očakávaní ohuruje špičkovou hardvérovou výbavou. A neplatí to len o fotoaparátoch. O nich však neskôr.

Podobne ako Note10, aj Mate 30 Pro stavil na hranatejší obdĺžnikový tvar tela z prémiových materiálov (kov, sklo), ktorému z prednej strany dominuje veľký Flex OLED displej s uhlopriečkou 6,53-palcov, rozlíšením 1176 x 2400 pixelov, podporou pre DCI-P3 HDR a postrannými okrajmi zahnutými v takmer 90-stupňovom uhle.

Mate 30 Pro
Foto: Huawei

Horizontálne okraje okolo displeja sú veľmi tenké, zobrazovaciu plochu narúša len zárez v hornej časti, v ktorom sídli predná kamera, rad senzorov pre trojrozmerné rozpoznávanie tváre a snímač gest. Obsah na obrazovke sa dá posúvať len mávaním ruky bez toho, aby ste sa musel užívateľ zariadenia dotknúť. Rovnakým spôsobom sa dá vytvoriť aj snímka obrazovky.

huawei Mate 30 Pro
Foto: Huawei

V hornej časti chýba slúchadlo pre hlasové hovory. Zvuk bude emitovať samotná obrazovka. Zmizli tiež fyzické ovládače hlasitosti. Nahradil ich dotykový systém. Hlavné tlačidlo je ale stále mechanické. Pre nastavenie hlasitosti stačí po jednom z oboch zakrivených okrajov potiahnuť prstom. Takýmto spôsobom sa dajú ovládať ani niektoré ďalšie funkcie. Prakticky vyzerá napr. virtuálna spúšť fotoaparátu.

mate 30 Pro

Telo smartfónu má na výšku 73,1 milimetra a váži 198 gramov. Hrubé je 8,8 milimetra. Riaditeľ spoločnosti Huawei na pódiu udalosti poukazoval na to, že je smartfón menší a ľahší ako iPhone 11 Pro Max. Zariadenie odolá vonkajším vplyvom na úrovni krytia IP68. Zabudnúť musíme na 3,5 mm audio rozhranie.

V spodnej časti sa nachádza reproduktor a rozhranie USB-C pre nabíjanie 4500 mAh batérie výkonom 40W. Potvrdzuje sa výnimočne rýchle bezdrôtové nabíjanie, ktoré má výkon 27W. Huawei Mate 30 Pro sa tak bezdrôtovo nabije rýchlejšie ako iPhone 11 štandardnou káblovou metódou. Reverzné nabíjanie je 3-násobne rýchlejšie oproti minulej generácii.

mate 30 Pro
Foto: Huawei

Zadnej strane dominuje veľký zvýraznený kruh so štvoricou fotoaparátov. Huawei ho nazval Halo Ring a svojím vzhľadom odkazuje na tradičné fotoaparáty s veľkými objektívmi. LED blesk a pridružené senzory sú umiestnené mimo tohto okrúhleho segmentu. Najviac sa pred predstavením špekulovalo práve o fotoaparátoch. Dohady to neboli prehnané, aj keď sa niektoré veci nepotvrdili.

Hlavný snímač obrazu (SuperSensing RYYB, IMX600) má veľkosť 1/1.7″, rozlíšenie 40 Mpx, svetelnosť f/1.6 a optickú stabilizáciu obrazu. Snímač obrazu (RGGB), ktorý je umiestnený za širokouhlým objektívom s 18 mm ohniskom, má taktiež rozlíšenie 40 Mpx. Na mobilné pomery má úctyhodnú veľkosť 1/1.54″, svetelnosť f/1.8 a je pripravený aj pre tvorbu kvalitných videí v maximálnom 4K rozlíšení pri snímkovaní 60 FPS.

Vďaka citlivosti na svetlo ISO 51200 bude možné natáčať dobre vyzerajúce videá aj v zhoršených svetelných podmienkach.

8K sa nakoniec nekoná, no je tu extrémne spomalené video pri 7680 FPS. Výrobca ale nespomína rozlíšenie spomaleného videa, ktoré bude zrejme menšie. Medzi video funkciami nájdeme časozberné video (4K HDR+), rozostrenie pozadia v reálnom čase a hybridnú stabilizáciu (kombinácia optickej a elektronickej stabilizácie s umelou inteligenciou).

mate 30 Pro
Foto: Huawei

8 Mpx fotoaparát pokrýva 3-násobné optické priblíženie obrazu (30-násobné digitálne priblíženie) a je opticky stabilizovaný. Štvrtý snímač – 3D ToF – slúži na meranie vzdialenosti od snímaného objektu. Postarať by sa mal o dokonalejšie portréty s prirodzene rozostreným pozadím (tzv. bokeh). Maximálna citlivosť na svetlo dosahuje výnimočnú úroveň 409600 ISO.

Poriadnu porciu výkonu pochopiteľne zabezpečí najnovší 7nm+ Kirin 990 so 16-jadrovou grafikou Mali G76 a procesorom 5. generácie pre spracovanie obrazových signálov s pokročilou redukciou šumu. Čipset má jednu veľkú neurálnu jednotku (umelá inteligencia) a jednu menšiu pre nenáročné aplikácie. 5G verzia dokáže sťahovať dáta rýchlosťou rýchlosťou 2.3 Gbps a má dve veľké NPU jednotky, nie len jednu.

kirin 990
Foto: Huawei

Operačná pamäť dostala kapacitu 8 GB a interné úložisko 256 GB. Cena bola stanovená na 1099 EUR. 5G verzia sa bude predávať za 1199 EUR.

Najhoršie je na tom softvér. Najhoršie v úvodzovkách. Android 10 ani EMUI 10 nie sú problémom. Zásadnou komplikáciou je absencia služieb a aplikácií od Google. Výrobca na pódiu tlačovej konferencie prezentoval len vlastný ekosystém aplikácií, ktoré sú dostupné v obchode AppGallery.

EMUI 10 má prepracovanejší vzhľad, animácie, vývojári upravili rozloženie prvkov či farebnú schému spolu s textovými popismi. Vynovená je funkcia vždy zapnutej obrazovky. Pribudli nové widgety a nastavenia.

Inteligentné otáčanie obrazovky zmení orientáciu zobrazovaného obsahu podľa toho, ako sa na zariadenie užívateľ pozerá. Smartfón neustále sleduje pohľad a reaguje naň. Mate 30 Pro sa dá bezdrôtovo prepojiť s počítačom. Môžete prostredníctvom neho odosielať správy, pracovať s fotografiami či textom a ovládať vybrané funkcie smartfónu.

Bezpečnosť a súkromie je podľa slov výrobcu najvyššou prioritou. Biometrické zabezpečenie zastupuje snímač odtlačkov, ktorý je umiestnený pod displejom a už spomenuté 3-rozmerne rozpoznávanie tváre. Citlivé údaje sú od ostatných dát oddelené a chránené bezpečnostným štandardom CC EAL 5+.

sukromie

EMUI 10 má tzv. IMEI izoláciu. Pre každú aplikáciu, ktorá by mohla zbierať užívateľské údaje, vytvorí jedinečný identifikátor odlišný od toho skutočného. Informácie tak anonymizuje.

Zálohovanie údajov do cloudu Huawei prebieha pod end-to-end šifrovaním. Huawei Mate 30 Pro zobrazí text doručenej správy len vtedy, ak sa na zariadenie pozerá iba jeho vlastník. Pokiaľ by mu cez plece niekto nakukol, smartfón identifikuje cudziu tvár a obsah správy okamžite skryje.

Huawei Mate 30 Pro – dostupnosť

Bude sa Huawei Mate 30 Pro predávať na našom trhu? Zatiaľ nie. Oficiálne stanovisko, ktoré sme získali po skončení tlačovej konferencie, znie nasledovne:

„Predaj Mate 30 série na Slovensku k dnešnému dňu (19.9.) nie je potvrdený ani vylúčený. Konečné rozhodnutie o uvedení produktov na slovenský trh zo strany Huawei by malo prísť v najbližších týždňoch.“ 

Kúpili by ste si takto drahý smartfón bez aplikácií a služieb Google? Vyjadrite sa môžete v diskusii.

Pozn.: Článok sme priebežne aktualizovali v priebehu tlačovej konferencie. Finálny text s upresneniami súvisiacimi so špecifikáciou a dostupnosťou sme zverejnili o 17:02. hod.