Úvod Samsung Samsung Galaxy Note 10+ TOP 5 vlastností z výbavy nového Samsung Galaxy Note10+

TOP 5 vlastností z výbavy nového Samsung Galaxy Note10+

3

Mobilný priemysel má dvoch nových členov. Ako už mnohí z vás nepochybne počuli, Samsung predstavil Galaxy Note 10. To najzaujímavejšie ale ponúka jeho lepšie vybavená verzia Note 10+ s kompletne zmenenou konštrukciou a podstatne rýchlejším nabíjaním ako v prípade Galaxy Note 9.

To však ani zďaleka nie je všetko. Hardvérová výbava high-end novinky z Južnej Kórey pozostáva iba z toho najlepšieho, čo v týchto dňoch nájdeme na spotrebiteľskom trhu.

Vylepšený čipset Exynos 9825 ponúka výkonnejší grafický procesor aj nižšiu spotrebu, prednú stranu pokrýva Dynamický AMOLED displej a nabíjanie prostredníctvom káblu prebieha až pri 45 W výkone. Samotnou čerešničkou tu ale je takzvané Aura Glow prevedenie, ktoré si bez akýchkoľvek pochýb v okamihu zamilujete.

Foto: Eva Cimbálková/TECHBYTE

Prevedenie Aura Glow

Predpovede sa predsa len naplnili. Oba fotoaparáty high-end novinky boli premiestnené a na zadnej strane pribudol takzvaný gradient. Podobne ako v prípade smartfónov od Huawei, aj Galaxy Note 10+ dorazí na pulty obchodov s farebným prechodom. Tentokrát pôjde o kombináciu tyrkysovej, modrej a perlovo bielej.

Aura Glow prevedenie ponúknu oba čerstvé modely. Popri alternatíve Aura White sa stretnete aj s prevedením Aura Black. Potenciálni zákazníci dostanú teda na výber z dvoch rôzne vybavených a troch rôzne vyzerajúcich smartfónov. Záleží iba na tom, z akého uhla sa na novinky pozrú.

Špičkový grafický výkon

V útrobách Galaxy Note 10+ sa nachádza vylepšená verzia minuloročného čipsetu Exynos 9820, ktorá nesie označenie Exynos 9825.

Tohtoročná generácia spotrebuje menej energie a zároveň prichádza s lepším výpočtovým aj grafickým výkonom. V druhom prípade je navyše reč až o 40-percentom zlepšení. Hry by teda mali vďaka Mali-G76 MP12 po novom bežať podstatne plynulejšie ako pri používaní predchodcu, Mali-G72 MP18.

Exynos 9825
Exynos 9825

Nový čipset vzniká prostredníctvom moderného, 7-nanometrového výrobného (EUV) procesu. Preto vyniká tak skvelým pomerom medzi energetickou efektivitou a výkonom. Používateľovi vie poskytnúť nie len nízku spotrebu energie ale aj grafický procesor, ktorého nezaskočí ani tá graficky najnáročnejšia mobilná hra.

Dynamický AMOLED panel

Aj keď Note 10+ nie je prvým modelom s vylepšeným typom displeja, v zozname TOP 5 vecí z jeho výbavy nesmie táto kľúčová súčiastka chýbať. Dynamický AMOLED panel má v porovnaní so Super AMOLED alternatívou hneď niekoľko nezanedbateľných výhod.

Samsung Galaxy Note 10
Samsung Galaxy Note 10

Ako píše web AndroidAuthority, dynamická verzia vyniká 100-percentným pokrytím farebného rozsahu DCI-P3. Bavíme sa tu teda o plnohodnotnej certifikácii, aká bola udelená aj QLED televízorom z dielne giganta. Používateľ smartfónu to ocení najmä pri pozeraní videí, filmov alebo seriálov vo vysokej kvalite.

Širšia farebná škála nie je ale všetko, za čo si nový OLED materiál zaslúži pochvalu. Vyniká totiž aj lepšou energetickou efektivitou ako bežný Super AMOLED displej.

Šialene rýchle nabíjanie

Dočkali sme sa. Samsung vybavil Galaxy Note 10+ nabíjaním s výkonom až 45 W. Čo to teda pre nás znamená?

V praxi to znamená, že prítomnú 4 300 mAh batériu naplníme doslova šialenou rýchlosťou. Teda aspoň čo sa týka prvej pol hodiny od pripojenia nabíjačky. Smartfón by mal zhruba po 30 minútach zobrazovať okolo 70 percent. Na presnejšie čísla si ale budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Rovnako však stojí za zmienku, že mobilná novinka podporuje až 20 W nabíjanie s pomocou bezdrôtovej podložky. Minuloročná generácia Galaxy Note 9 mala limit pri 15 W. Nejde síce o veľkú zmenu, no cítiť ju určite budeme.

Ultra-širokouhlý záber

Zadná strana konštrukcie Galaxy Note 10+ obsahuje snímač s klasickým objektívom, snímač s teleobjektívom a po novom aj snímač s takzvaným ultra-širokouhlým objektívom. Čo je teda v ponuke?

Samsung Galaxy Note 10+
Samsung Galaxy Note 10+

Samsung tvrdí, že šírka uhla pohľadu ultra-širokouhlého fotoaparátu dosahuje až 123 stupňov. Len pre porovnanie, šírka pohľadu konkurenčného Mate 20 Pro od Huawei má iba 107 stupňov. Rozdiel bude preto naozaj cítiť.

Nižšie je záber z Galaxy Note 10+, ktorý vznikol práve vďaka čerstvo pridanému snímaču.

Záber z Galaxy Note 10+
Záber z Galaxy Note 10+