Úvod Výrobcovia Samsung Samsung má eso v rukáve: Do 2 rokov chce priniesť grafénovú batériu

Samsung má eso v rukáve: Do 2 rokov chce priniesť grafénovú batériu

1

Ak by sme mali ukázať prstom na oblasť výbavy smartfónov, ktorá trpí akútnym nedostatkom inovácií, tak to budú batérie. Dnešné riešenie prestáva byť efektívne, spoľahlivé a najmä bezpečné. Preto má Samsung v rukáve jedno veľké eso.

Bavíme sa tu o úplne novom type akumulátora z takzvaného grafénu – špecifickej podoby uhlíka.

GSMArena píše, že spolu s ním príde i kompatibilný mobilný telefón, ktorý nabijeme za necelú pol hodinu. K predstaveniu by malo dôjsť podľa čerstvých informácií od renomovaného leakera s menom Evan Blass v priebehu dvoch nadchádzajúcich rokov. Stať sa tak ale môže už počas toho budúceho.

Grafénové batérie

Komerčný príchod batérií z grafénu brzdia príliš vysoké náklady. Teda aspoň čo sa súčasnosti týka.

Giganti ako Samsung s vývojom technológie už síce skončili, no ešte stále nemôžu spustiť hromadnú produkciu. V opačnom prípade navýšia ceny smartfónov o také čiastky, že si ich dovolí naozaj iba málokto. Preto pracujú na zlepšení výrobných kapacít a znížení výrobných nákladov, aby to postupom času zmenili.

Výhoda grafénových akumulátorov tkvie v lepšej životnosti a v kompaktnejších rozmeroch, väčších kapacitách, vyššej bezpečnosti či rýchlejšom nabíjaní. Preto je reč o niečom, čo jedného dňa bez akýchkoľvek pochýb nahradí súčasné li-ion riešenia. Musíme si už iba počkať na lacnejšie materiály.