Samsung dnes večer v New Yorku oficiálne predstavil dvojicu noviniek – Samsung Galaxy Note 10 a Samsung Galaxy Note 10+. Vlajkové lode určené pre druhú polovicu 2019 prešli podobne ako Galaxy S10 veľkými dizajnovými zmenami. Ich základom sú však aj naďalej prevratné inovácie, ktoré sú v Note 10, no hlavne v Note 10+ veľmi dobre viditeľné. Poďme si novinky podrobne opísať a vysvetliť, čo všetko je nové.

Galaxy Note 10 a Note 10+: Hlavné rozdiely

Samsung tento rok vôbec prvýkrát predstavil hneď dva modely radu Galaxy Note. Poďme sa pozrieť na to, v čom sa líšia.

Menší z dvojice, Galaxy Note 10, ponúka menší 6,3-palcový Full HD+ dynamický Infinity-O displej (2 280 x 1 080), tri zadné fotoaparáty (16 Mpx + 12 Mpx + 12 Mpx) a jeden predný fotoaparát (10 Mpx).

Väčší Note 10+ naopak ponúka až 6,8-palcový Quad HD+ dynamický AMOLED Infinity-O displej (3 040 x 1 440), štyri zadné fotoaparáty (16 Mpx + 12 Mpx + 12 Mpx + DepthVision senzor) a jeden predný fotoaparát (10 Mpx).

Obe verzie sa líšia aj v tom, koľko operačnej pamätevnútorného úložiska ponúkajú. Menší Note 10 v maximálnej konfigurácii ponúka 8 GB RAM a 256 GB úložisko. Note 10+, naopak, disponuje až 12 GB RAM a až do 512 GB úložiska. Dostupná však bude aj verzia s 12 GB RAM a 256 GB úložiskom.

Rozdiely medzi Note 10 a Note 10+ sú viditeľné na zadnej strane.

Rozdiel je aj v konektivite, resp. možnosti rozšírenia úložiska. Zatiaľ čo Note 10 ponúka duálny SIM slot pre využitie dvoch SIM kariet naraz, Note 10+ ponúka hybridný SIM slot. To znamená, že na rozdiel od Note 10 si môžete zvoliť či chcete využiť 2 nano SIM karty alebo 1 nano SIM kartu a jednu microSD kartu.

Note 10+ je väčší, má viac foťákov, viac úložiska a RAM.

Pochopiteľne, vzhľadom na fyzickú veľkosť zariadenia je odlišná aj kapacita batérie. Note 10 ponúka 3 500 mAh batériu, Note 10+ až 4 300 mAh batériu.

Samsung Galaxy Note 10: Čo sa zmenilo?

Samsung Galaxy Note 10 so sebou priniesol niekoľko väčších zmien, týkajúcich sa hlavne dizajnu. Medzi tie najväčší patrí hlavne displej, ktorý zaberá ešte väčšiu časť prednej strany. Aj napriek tomu, že novinky ponúkajú väčší displej ich fyzická veľkosť veľmi neporástla. Note 10 je dokonca menší ako Note 9.

Keď sme pri displeji, spomeniem aj predný fotoaparát, ktorý je opäť na inom mieste. Samsung pri S10 ukázal, že dokáže vyrobiť telefón bez výrezu a takýmto smerom sa rozhodol vydať aj teraz. Predný fotoaparát na Note 10 je umiestnený v strede vrchnej časti displeja, a to priamo v ňom. Hodnotiť či ide o pozitívnu zmenu by bolo subjektívne, necháme to preto na vás.

Porovnanie modelov a ich veľkosti. Zľava: Note 10+, Note 9, S10+ a S10

 

Zmenila sa aj orientácia zadných fotoaparátov. Samsung doteraz zadné fotoaparáty ukladal horizontálne, na šírku celej zadnej strane. Pri Note 10 a Note 10+ si budeme musieť zvyknúť na ich vertikálne uloženie.

Foto: Samsung

Na Note 10 a Note 10+ chýba ešte jedna „maličkosť,“ čo nás dosť mrzí. Je ňou 3,5 mm port. Vďaka jeho odstráneniu mala byť firma schopná Note 10 vybaviť väčšou batériou a kvalitnejším podaním zvuku. V krabičke, bohužiaľ, nebude ponúkať ani adaptér z 3,5 mm na USB C. Je to škoda, no verím, že potenciálni majitelia Note 10 už teraz disponujú Bluetooth alebo USB C slúchadlami, inak môžu ostať sklamaní.

Foto: Samsung

Nakoniec tu mám aj lepšiu správu. Bixby tlačidlo príchodom Note 10 oficiálne ukončilo svoju dva a pol ročnú púť. Samsung jeho funkcionalitu zakomponoval do tlačidiel zmeny hlasitosti a tlačidla napájania. Pripájam prehľad toho, ako budete musieť tlačidlá stláčať pre dosiahnutie vami želaného správania smartfónu.

Samsung Galaxy Note 10: Ešte šikovnejší S Pen

Samsung opäť posúva hranice toho, čoho je schopný S Pen, teda dotykové pero, ktoré je súčasťou balenia Galaxy Note 10. Spoločnosť počas prezentácie zvýraznila niekoľko hlavných bodov.

  • Od rukopisu k textu: Galaxy Note 10 prináša prepracované pero S Pen v celistvom prevedení s novými výkonnými funkciami. Užívatelia si s jeho pomocou môžu zapisovať poznámky, v aplikácii Samsung Notes ručne písaný text okamžite prevádzať do digitálnej podoby a exportovať ho do mnohých rôznych formátov vrátane formátu Microsoft Word. Užívatelia môžu teraz svoje poznámky upravovať zmenšovaním, zväčšovaním či meniť farbu textu. Takto je možné jednoduchými niekoľkými klepnutiam sformátovať a zdieľať zápis z porady, alebo premeniť závan inšpirácie na editovateľný dokument.
  • Vývoj pera S Pen: Note 10 stavia na schopnostiach pera S Pen, ktoré podporuje štandard Bluetooth Low Energy, ktoré bolo predstavené pri modeli Note9. S Pen najnovšie ponúka tzv. Air actions, ktoré umožňujú čiastočne smartfón ovládať gestami. Vďaka sprístupneniu SDK pre Air actions môžu vývojári vytvárať vlastné ovládacie gestá, ktoré budú užívatelia môcť použiť pri hraní hier alebo práci s obľúbenými aplikáciami.
  • Samsung DeX pre PC: Galaxy Note 10 taktiež rozširuje možnosti platformy Samsung DeX, ktorá užívateľom zjednodušuje striedavú prácu na smartfóne a PC alebo počítači Mac. Pomocou jednoduchého a kompatibilného pripojenia USB môžu užívatelia presúvať súbory medzi zariadeniami a používať na ovládanie svojich obľúbených mobilných aplikácií klávesnicu a myš, pričom dáta zostávajú v smartfóne a sú bezpečne chránené platformou Samsung Knox.
  • Odkaz na Windows: Galaxy Note 10 ponúka odkaz na Windows priamo v paneli pre rýchly prístup. Užívatelia sa tak k svojmu PC s Windows 10 môžu pripojiť jediným kliknutím. Na PC si potom môžu nechať zobraziť oznámenia zo smartfónu, odosielať a prijímať správy a prezerať si najnovšie fotografie bez toho, aby museli prácu na počítači prerušovať a brať smartfón do ruky.

 

Samsung Galaxy Note 10: Výkon, ktorému sa konkurencia hľadá len ťažko

Je veľmi dobre známe, že majitelia smartfónov Galaxy Note si dajú záležať nie len na pridaných funkciách, ktoré so sebou prináša pero S Pen, ale aj na celkovom výkone zariadenia. Inými slovami, chcú mať k dispozícii to najlepšie z najlepšieho.

Exynos 9825
Exynos 9825

Samsung si to veľmi dobre uvedomuje, a preto pri Note 10 a Note 10+ prináša niekoľko vylepšení. Výkonnostným jadrom je nový procesor Exynos 9825 vyrobený 7 nm výrobnou technológiou. Jeho jadrá dosahujú maximálneho taktu 2.7 GHz, čo sa pochopiteľne odrazilo aj na celkovom výkone. Novinka je v porovnaní s minuloročným Galaxy Note 9 výkonnejšia o 20,7 % (CPU), 45 % (GPU) a ponúka až o 18 % nižšiu spotrebu. Toto sú všetko atribúty, ktoré sa pri čoraz náročnejších aplikáciách, hrách a produktivite často založenej na práci s videom budú jednoznačne hodiť.

Samsung Galaxy Note 10: Konečne superrýchle nabíjanie

Samsung Galaxy Note 10 je prvým zariadením, ktoré konečne ponúka poriadne rýchle nabíjanie. V krabičke si nájdete 25 W adaptér, ktorý si môžete časom vylepšiť za 45 W adaptér. Je ho však nutné dokúpiť. Samsung tvrdí, že za 30 minút sa batéria telefónu pri 25 W výkone nabíjania doplní o slušných 65 %. Nabitie z 0 % na 100 % má trvať 65 minút. Paradoxne, na menšom Note 10 s menšou batériou trvá nabíjanie dlhšie, presne 88 minút.

Note 10 a Note 10+ podporujú aj rýchle bezdrôtové nabíjanie. Pri Note 10 hovoríme o 12 W výkone, pri Note 10+ až o 15 W výkone. To je skvelá správa hlavne pre tých, ktorí sa neradi nechávajú viazať otravnými káblami.

Samsung Galaxy Note 10: Špičkové fotoaparáty

Ako nám už niekoľkokrát ukázal Huawei, fotoaparát na smartfóne je extrémne dôležitý nielen pre ľudí, ale aj pre firmu. Čím je lepší, tým je väčší predpoklad, že zaujme väčšie publikum, čo pre spoločnosť znamená viac peňazí.

Samsung si to veľmi dobre uvedomuje, preto fotoaparát aj kvalitu videí opäť vybavil dávkou slušných vylepšení.

Samsung spolu s predstavením Note 10 a Note 10+ prináša funkcionalitu Live Focus Video, ktorú v slovenčine poznáme ako dynamické zaostrenie, aj do videa. Novinka vám ponúka úpravu hĺbky ostrosti, tzv. bokeh efekt, aj vo videu.

Nová je aj funkcia Zoom-In Mic, ktorá zosilňuje zvuk v zábere a naopak potláča hluk na pozadí, vďaka čomu sa môžete lepšie sústrediť na zvuky, ktoré v zázname chcete mať.

Vylepšením prešla aj funkcia Super steady, ktorá výrazne stabilizuje video. Samsung ju opäť vylepšil a dokonca pridal aj do režimu Hyperlapse určenému pre tvorbu stabilných časozberných videí.

Vďaka presnosti, ktorú ponúka S Pen bude oveľa jednoduchšia aj úprava natočených klipov, a to či už v stavanom editore videí, alebo v prepracovanom Adobe Rush, ktorý si je nutné najskôr stiahnuť z obchodu Play.

Veľkým vylepšením prešla aj funkcia nočného režimu, ktorú po novom začína podporovať aj predný 10 Mpx fotoaparát. Ak si teda budete chcieť spraviť selfie alebo groupie s viacerými ľuďmi počas zhoršených svetelných podmienok, na Note 10 a Note 10+ sa budete môcť spoľahnúť.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Note 10 a Note 10+: Cena a dostupnosť

Obe novinky od Samsungu budú na Slovensku dostupné 23. augusta. Predpredaj sa spúšťa dnes, t.j. 7. augusta o 22:30 slovenského času, pričom trvať bude do 22. augusta.

Produkt Farby Odporúčaná maloobchodná cena Dostupnosť
Galaxy Note10 256GB Aura Black, Aura Glow 949 EUR 23. augusta
Galaxy Note10+ 256GB Aura Black, Aura Glow 1 099 EUR 23. augusta
Galaxy Note10+ 512GB Aura Glow 1 199 EUR 23. augusta

Ako získať Samsung Galaxy Note 10 lacnejšie

Samsung sa tento rok rozhodol odmeniť lojálnych majiteľov Note zariadení (od pôvodného Note až po Note 9). Nižšie prikladáme presný návod, ako si uplatniť zľavu na nový Note 10 alebo Note 10+ až do výšky 580 €.

Navštívte stránku novysamsung.sk, kde spolu so svojimi osobnými údajmi zaregistrujte aj svoj použitý smartfón alebo tablet určený na výkup. Uveďte, v akom stave produkt je, od čoho sa odvinie konečná výkupná cena. Po obdržaní zakúpeného Galaxy Note10 alebo Note10+ vložte IMEI číslo nového smartfónu a taktiež priložte pokladničný doklad o jeho nákupe. Po verifikácii vám Samsung zašle na účet výkupnú čiastku za starší smartfón. V rámci predobjednávky môžete navyše získať bonus 200 eur k výkupnej cene funkčných modelov Galaxy Note1 až Note9. Pre ostatné značky a modely (funkčné smartfóny a tablety) je bonus 100 eur. Pre získanie výkupnej ceny a bonusu musíte zrealizovať registráciu v období od 7. augusta do 22. augusta a následne do 15. septembra doplniť údaje o novom Galaxy Note10 (IMEI, pokladničný doklad).

Príklad:

Peter vlastní Galaxy Note9 128 GB, ktorý je plne funkčný a bez mechanického poškodenia alebo poškrabania. Dnes ho odpredá za 380 eur, získa navyše bonus 200 eur k predobjednávke a za nový Galaxy Note10 si doplatí len 369 eur.

Ku akcii starý za nový sme už dávnejšie pripravili samostatné video, v ktorom opisujeme celý proces.

Samsung Galaxy Note 10

Model/parameter Galaxy Note 10 Galaxy Note 10+
Displej 6,3“ FHD+ Dynamický AMOLED Infinity-, 2 280 x 1 080 px, HDR10+ 6,8“ Quad HD+ Dynamický AMOLED Infinity-O, 3 040 x 1 440 px, HDR10+
Fotoaparát 16 Mpx, 12 Mpx, 12 Mpx zadné, 10 Mpx predný 16 Mpx, 12 Mpx, 12 Mpx + DepthVision zadné, 10 Mpx predný
Konštrukcia 71,8 x 151,0 x 7,9 mm, 168 gramov 77,2 x 162,3 x 7,9 mm, 196 gramov
Čipset Exynos 9825 (max. 2,7 Ghz + 2,4 GHz + 1,9 GHz) Exynos 9825 (max. 2,7 Ghz + 2,4 GHz + 1,9 GHz)
Pamäť 8 GB RAM + 256 GB úložisko 12 GB RAM + 256 GB úložisko

12 GB RAM + 512 GB úložisko

SIM karty Duálny SIM slot (bez možnosti rozšírenia úložiska) Hybridný SIM slot (1x SIM a 1x microSD karta alebo 2x SIM)
Batéria 3 500 mAh, rýchlonabíjanie do 45 W, bezdrôtové nabíjanie 12 W 4 300 mAh, rýchlonabíjanie do 45 W,  bezdrôtové nabíjanie 15 W
Operačný systém Android 9.0 Pie Android 9.0 Pie
Konektivita WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, sťahovanie do 1,2 Gb/s, odosielanie až 1,2 Gb/s, Bluetooth 5.0, ANT+, NFC WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, sťahovanie do 1,2 Gb/s, odosielanie až 1,2 Gb/s, Bluetooth 5.0, ANT+, NFC
Senzory Akcelerometer, barometer, ultrazvuková čítačka odtlačkov prstov, gyroskop, geomagnetický senzor, Hallov senzor, senzor priblíženia, svetelný senzor Akcelerometer, barometer, ultrazvuková čítačka odtlačkov prstov, gyroskop, geomagnetický senzor, Hallov senzor, senzor priblíženia, svetelný senzor
Cena Od 949 € Od 1 099 €