Úvod Výrobcovia Huawei Na Harmony OS v smartfónoch si ešte počkáme. Šancu však majú inteligentné...

Na Harmony OS v smartfónoch si ešte počkáme. Šancu však majú inteligentné hodinky

0

Spoločnosť Huawei sa vydala na cestu smerom k jednému ekosystému, ktorý má zasiahnuť celú plejádu elektronických zariadení. Výrobca nedávno predstavil univerzálny operačný systém Harmony OS, ktorý dokáže pracovať v autách, smartfónoch, počítačoch, hodinkách alebo napr. v televízoroch. 

Harmony OS je zároveň akousi poistkou pre prípad, že by výrobca na základe amerických sankcií definitívne stratil prístup k operačnému systému Android. Šéf spoločnosti Huawei uviedol, že dokážu nahradiť operačný systém Android vlastným riešením prakticky okamžite.

Podľa viceprezidenta spoločnosti Vincenta Yanga je Harmony OS stále „plánom B“. Tento rok nebude predstavený smartfón, ktorý by poháňal Harmony OS. Uviedol to na tlačovom podujatí v New Yorku, o čom informuje server CNET.

Viceprezident zároveň naznačil, že nadchádzajúcu vlajkovú loď bude poháňať operačný systém Android. Na mysli mal s najväčšou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou model Mate 30 Pro, ktorý by mal byť predstavený 19. septembra v nemeckom Mníchove.

Render možnej podoby Huawei Mate 30 Pro
Render možnej podoby Huawei Mate 30 Pro. Foto: Ben Geskin, @BenGeskin

Premiéru a následne uvedenie na trh nového vlajkového modelu by nemalo nič ohrozovať, keďže americká administratíva uvoľnila zavedené obchodné sankcie na obdobie ďalších 90 dní.

Operačný systém Harmony OS sa najskôr objaví v inteligentných hodinkách a televízoroch, ktoré by mohli byť dostupné aj na našom trhu. Podobná stratégia sa osvedčila etablovanému výrobcovi Samsung.

Ten má tiež vlastný operačný systém. Volá sa Tizen a poháňa inteligentné televízory a hodinky v zastúpení posledných modelov Galaxy Watch Active2, Galaxy Watch, Gear S3 či Gear Sport.