Úvod Výrobcovia Google Google pracuje na vylepšení bezpečnosti: Posudzovanie nových aplikácií a hier bude trvať...

Google pracuje na vylepšení bezpečnosti: Posudzovanie nových aplikácií a hier bude trvať dlhšie

Dôkladnosť potrebuje čas.

0
google play

Obchod Play je nenahraditeľnou súčasťou operačného systému Android, prostredníctvom ktorého sa užívatelia dostanú k svojim preferovaným aplikáciám a hrám, ale aj k hudbe či knihám. 

Do obchodu Play však dokážu preniknúť aj škodlivé aplikácie, ktoré môžu zbierať citlivé osobné údaje, zobrazovať neúmerne veľa reklám alebo inak ohrozovať užívateľov zariadení s OS Android.

Niektoré nekorektné aplikácie dokonca svojím vzhľadom a charakteristikou napodobňujú originálne tituly, vďaka čomu sa môžu dostať do priazne menej obozretných užívateľov. Sú potencionálne škodlivé a nie je ich málo, čo ukázal 2 roky trvajúci výskum expertov z University of Sydney a Data61.

google

Google pre kontrolu aplikácií využíva systém Play Protect. Aplikácie preverí ešte pred tým, ako si ich užívatelia stiahnu do svojich zariadení. Okrem toho tiež pravidelne kontroluje zariadenie, v ktorom sú nainštalované. Ako sa neraz ukázalo, systém nie je úplne dokonalý.

Dôslednejšia kontrola

Po novom bude schvaľovanie nových aplikácií a hier zo strany Google trvať dlhšie. Vyplýva to z príspevku vývojárov z Choice of Games LLC, ktorý si všimli autori z XDA. Proces posudzovania nových aplikácií bude trvať dlhší čas kvôli zmenám v samotnom procese kontroly.

Google bude dôkladnejšie skúmať nové aplikácie s cieľom lepšie chrániť užívateľov pred nebezpečným a rizikovým obsahom. Nové opatrenia sa budú dotýkať iba určitých vývojárov a spoločností. Digitálne produkty renomovaných vývojárov by mali byť schvaľované rýchlejšie, resp. v štandardom režime.

Aj keď je akýkoľvek krok smerom k lepšej digitálnej bezpečnosti vítaný, vývojári z Choice of Games LLC upozorňujú, že kvôli zmenám v procese kontroly môžu mať problém s prípravou a zavádzaním vydaní nových aplikácií a hier, a to z časového hľadiska.

Aplikácia jednoducho môže byť publikovaná neskôr, ako si autori naplánovali.