Úvod Konkurencia Apple Apple mal kradnúť technológie: Previnilcom je iPhone s duálnym foťákom

Apple mal kradnúť technológie: Previnilcom je iPhone s duálnym foťákom

0

Fotoaparáty na zadnej strane najnovších iOS smartfónov sú vraj technológiou iných inovátorov. Preto musí Apple teraz čeliť nemalým problémom. Obrovská žaloba, ktorú má po novom na krku, z neho môže skôr či neskôr vytiahnuť celkom slušnú kôpku peňazí.

Izraelská firma Corephotonics sa totiž po rokoch ignorovania zo strany kalifornského jabĺčka rozhodla, že problém s porušovaním jej patentov dotiahne do vytúženého konca. Nazbierala všetky nevyhnutné dôkazy a následne sa opäť obrátila na súd, kde v minulosti príliš nepochodila.

Duálny fotoaparát

Gro problému tu tkvie v technológii hlavných fotoaprátov vo výbave súčasnej aj predchádzajúcej generácie iOS smartfónu.

Inžinieri z radov Apple údajne využili hneď viacero duševných vlastníctiev Corephotonics, aby tak vytvorili vlastnú duálnu zostavu, ktorú tvorí klasický objektív a takzvaný teleobjektív. A to bez toho, aby platili akékoľvek licenčné poplatky. Preto sa izraelská firma rozhodla, že zakročí.

Od roku 2012

Jabĺčko malo nadobudnúť prístup k pokročilým technologickým riešeniam prostredníctvom dlhodobých diskusií o vývoji hardvéru pre nadchádzajúce mobilné telefóny. Ako píše GSMArena, obe spoločnosti nadviazali bližší kontakt ešte v roku 2012, no zo spolupráce nevznikla žiadna reálna úroda. Teda aspoň oficiálne nie.

Dlho netrvalo a o pár rokov neskôr uzrel svetlo sveta uzrel prvý iPhone s duálnym fotoaparátom, ktorý niesol názov iPhone 7 Plus. Problém tu však je ten, že bez toho, aby americký výrobca spotrebnej elektroniky uzavrel s Corephotonics akúkoľvek licenčnú dohodu. Keďže mu Izraelčania prezradili podrobnosti o ich foto technológiách, očakávali niečo naspäť.