Úvod Výrobcovia Google Fotoaparát s optickým priblížením a lepší rozsah farieb: Aj toto ponúkne Google...

Fotoaparát s optickým priblížením a lepší rozsah farieb: Aj toto ponúkne Google Pixel 4

0
Foto: Google Pixel 4

Smartfónom Google Pixel stačí aj samostatný fotoaparát na to, aby dokázali zhotoviť snímky výnimočnej kvality. Nové generácie týchto zariadení budú mať tento rok (minimálne) dva snímače obrazu, čo obrazovú kvalitu opäť povýši.

Experti z XDA rozobrali aplikáciu Google Camera z 5. beta verzie OS Android 10 Q, ktorej zdrojový kód celkom dobre naznačuje, akými vylepšeniami fotoaparáty smartfónov Google Pixel 4 prejdú.

Fotoaparáty by mali dokázať zaznamenávať snímky v širšom farebnom spektre P3. V porovnaní so zaužívaným štandardom sRGB by tak nové referenčné smartfóny od Google zachytili o 25 percent väčšiu škálu farieb.

PR
Foto: XDA

sRGB využívajú hlavne smartfóny s OS Android. Apple normu P3 používa vo fotoaparátoch svojich modelov iPhone už pár rokov. Po prvýkrát ju uplatnil už pri verzii iPhone 7. Aj keď to tak možno nevyzerá, táto inovácia je určite dôležitejšia ako len navyšovanie počtu pixelov či dokonalejšia svetelnosť, s ktorými sa v poslednej dobe stretávame.

Zoom

Google Pixel 4 konečne zachytí aj vzdialenejšie objekty. Optické priblíženie sa stáva štandardom vo svete mobilnej fotografie a vie byť naozaj praktické. Aj keď rekordné 10x a 5x priblíženia vyzerajú pútavo, pri takto extrémnom priblížení obraz stráca na kvalite.

Predpokladáme, že Google zvolí civilnejšie riešenie s 2x alebo 3x priblížením (16 Mpx), ktoré však užívateľom zabezpečí plnú kvalitu obrazu. Keďže by mal mať Google Pixel 4 dvojitý fotoaparát, (hlavný a zoom), zrejme sa budeme musieť rozlúčiť so širokouhlým objektívom.

google pixel 4
Foto: Google Pixel 4

Za treťou optikou, ktorá je na oficiálnej zostave vykreslená, sa bude ukrývať ToF snímač (Time of Flight). Ten v okamihoch meria, za aký čas sa od objektu odrazia lúče infračerveného svetla, čím dokáže určiť presnú polohu objektu v priestore. Vďaka nemu užívatelia získajú presné rozostrenie pozadia (nielen) pri portrétoch a dokonalejšie rozpoznávanie tváre pri biometrickej autentifikácii.

Night Sight

Google takisto pozdvihne úroveň vysoko hodnoteného režimu pre snímanie v zlých svetelných podmienkach, ktorý je známy ako Night Sight. Reťazce kódu napovedajú, že vývojári vylepšia hlavne zaznamenávanie oblohy pri fotografovaní v noci a pri zhoršenom svetle.

Google Pixel 4 a Pixel 4 XL budú predstavené až niekedy v októbri podobne, ako Huawei Mate 30 Pro. Hlavný konkurent z dielne kórejského Samsungu, Galaxy Note 10, si na trase k zákazníkom nadbehne a spoznáme ho už začiatkom budúceho mesiaca, 7. augusta.