Úvod Výrobcovia Huawei ARK OS či Harmony OS? Huawei si zaregistroval nový názov pre svoj...

ARK OS či Harmony OS? Huawei si zaregistroval nový názov pre svoj systém

0

Huawei by mal v priebehu druhej polovice roka predstaviť svoj vlastný operačný systém. Momentálne je ale otázne, aký názov ponesie. Spočiatku sa hovorilo o HongMeng OS, neskôr prišla zmienka o ARK OS a po novom sme sa dopočuli aj o Harmony OS.

Ide o najčerstvejší prírastok v zozname potenciálnych názvov, ktorý prezradila žiadosť výrobcu spotrebnej elektroniky o pridelenie ochrannej známky. Dokumenty obdržal Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo, takže máme česť s ďalším európskym pomenovaním už netrpezlivo očakávanej softvérovej novinky.

Spočiatku sa šuškalo, že budeme operačnému systému na území starého kontinentu hovoriť ARK OS. Postupom času ale vyplávalo na povrch, že si Huawei chce zaregistrovať ďalší názov, aby mal v prípade potreby k dispozícii viac možností, nielen jednu. Tentokrát je reč o Harmony OS, píše GSMArena.

Čaká na posúdenie

Pridelenie ochrannej známky nejaký ten čas ešte potrvá. Európski byrokrati musia najskôr posúdiť, či je niečo také vôbec možné. Ak áno, gigant môže svoje obavy z toho, že mu niekto ukradne nápad, veselo zahodiť za hlavu.

Žiadosť Huawei je na svete od 12. júla, čiže vznikla len pred pár dňami.

Už túto jeseň

Nový systém by mal uzrieť svetlo sveta už túto jeseň popri modelovom rade Mate 30.

Európania si ale podľa všetkého budú musieť počkať až na príchod smartfónov P40, ktoré spoznáme v priebehu prvej polovice budúceho roka. Spočiatku by ho totiž mali mať možnosť používať iba spotrebitelia z Číny, kde ponesie názov HongMeng OS.