Úvod Operátori 4ka 4ka dnes spustila 5G: V Banskej Bystrici dáta preniesla rýchlosťou 1 Gbps

4ka dnes spustila 5G: V Banskej Bystrici dáta preniesla rýchlosťou 1 Gbps

1
4ka

Najmladší slovenský operátor, 4ka, dnes v Banskej Bystrici ukázal 5G sieť. Na vysielač umiestnený na streche hotela Auris sa úspešne pripojili dva telefóny, dron a 360-stupňová kamera. Dron a kamera boli pritom vzdušnou čiarou vzdialené približne 300 až 400 metrov.

5G je nová generácia siete schopná dosiahnuť podstatne vyšších prenosových rýchlostí a zároveň ponúknuť výrazne nižšiu latenciu, teda odozvu.

„Pre spustenie našej 5G siete bolo potrebné spojiť sily 4ky a SWANu, teda presnejšie ich frekvenčné pásma 1,8 GHz a 3,7 GHz. Táto úzka spolupráca umožní obom sesterským spoločnostiam predstaviť svojim zákazníkom nové typy konvergentných služieb. Štvorkári budú môcť využiť vysokú 5G rýchlosť na svojich smartfónoch. Spoločnosť SWAN je lídrom v oblasti pevného pripojenia domácností prostredníctvom LTE siete, ktorú 5G ešte viac posilní a skvalitní,“ vysvetľuje generálny riaditeľ SWANu Romam Vavrík.

Pri prezentácii spustenia pilotnej a zároveň extrémne obmedzenej prevádzky 5G siete 4ky boli prítomní aj predstavitelia ZTE. Čínska spoločnosť je zatiaľ jediným dodávateľom 5G zariadení pre 4ku. Na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici sa zúčastnil aj viceprezident ZTE, Li Ming.

Operátor však zároveň nevylúčil, že spoluprácu naviaže aj s ďalšími dodávateľmi, napríklad Huawei, na ktorého však vyslovene neupozornil (pozn. red.).

Obavy zo zdravia

Mnohí naši čitatelia sa nás na sociálnych sieťach alebo prostredníctvom emailov pýtajú či je 5G sieť bezpečná. Predstavitelia 4ky a SWANu jednohlasne potvrdili, že 5G sieť je prevádzkovaná na rovnakých frekvenciách ako 4G sieť, resp. vysielanie DVBT, preto sa zákazníci nemajú čoho obávať.

To, kedy dôjde k rozšíreniu 5G pokrytia a na akých miestach to bude, zatiaľ nevieme. SWAN však podotkol, že pilotnú prevádzku chce rozšíriť do konca tohto roka aj do ďalších miest. O ktoré ide, nešpecifikoval.

5G bez pomoci nepostavíme, musí nám pomôcť štát

Generálny riaditeľ SWANu v rozhovore následne podotkol, že 5G sieť je extrémne finančne náročná. Preto by spoločnosť privítala prístup, aký je bežnou praxou napríklad v zahraničí, kde 5G spoločne budujú všetci, alebo niektorí operátori. Na Slovensku by sa mohla 4ka kvôli nižšiemu rozpočtu ako jej nadnárodná konkurencia dostať do zjavnej nevýhody.

Slovensko dnes teda zažilo prvý úspešný test 5G priamo v srdci Slovenska. Nakoniec len dodáme, že ak doma náhodou vlastníte 5G telefón, na 5G sieť sa budete vedieť pripojiť aj aktuálnou kartou, no až o pár týždňov.