Úvod Výrobcovia Xiaomi Xiaomi predstavilo zaujímavý tablet: Má E-ink displej a dotykové pero Wacom

Xiaomi predstavilo zaujímavý tablet: Má E-ink displej a dotykové pero Wacom

0

Spoločnosť Xiaomi, presnejšie jedna z jej partnerských značiek, predstavila na domácom trhu v Číne tablet, ktorý sa v dnešnej dobe žiarivých farebných displejov len tak nevidí. Jeho obrazovka je totižto tvorená elektronickým atramentom. 

Tzv. E-ink displej je síce nanič užívateľom, ktorí na tablete sledujú videá, no doslova ulahodí všetkým hltačom textov. Obrazovkou s elektronickým atramentom sú vybavené hlavne čítačky elektronických kníh a aj tento tablet sa priamo zameriava na zobrazovanie textu. A nielen to.

Ink Case Smart Electronic Paper, ako sa zariadenie krkolomne nazýva, je dodávaný s dotykovým perom Wacom, ktoré rozpozná 4096 úrovní tlaku. Čiže rovnako, ako S Pen pri Galaxy Note 9.

e ink
Foto: gizmochina.com

Perom môže užívateľ písať poznámky podobne ako na klasický papier alebo kresliť rôzne náčrty a nápady. Displej s elektronickým atramentom nemá žiadne osvetlenie a spotrebuje absolútne minimum energie. Čítane textu na takomto displeji je prirodzenejšie, príjemné a neunavuje oči.

Tablet je inak klasickým obdĺžnikom s pomerne tenkými postrannými okrajmi a štíhlym profilom, ktorý je vyrobený z horčíkovej zliatiny. Obrazovka má uhlopriečku 10,3-palca a vysoké rozlíšenie 1404 × 1872 pixelov.

elektronicky atrament
Foto: gizmochina.com

Poháňa ho operačný systém Android 8.1 upravený pre potreby E-ink obrazovky, 2 GB operačná pamäť a 32 GB úložisko, ktoré znesie tisíce a tisíce PDF súborov, dokumentov alebo súborov vo formáte e-kníh. Na internet za zariadenie dokáže pripojiť cez WiFi.

Ink Case Smart Electronic Paper má dva zásadné problémy. Prvým je, že nie je lacný. Ak cenu prepočítame, dostaneme 319 EUR. Potom tu je dostupnosť. Nie je zrovna pravdepodobné, že bude tablet dostupný na našom trhu.

Cesta k nemu tak povedie cez čínske internetové obchody s elektronikou s medzinárodným dosahom, v ktorých by sa malo zariadenie objaviť v priebehu tohto mesiaca.