Úvod Výrobcovia Huawei Máte Huawei alebo Honor smartfón? Na toto sa pripravte!

Máte Huawei alebo Honor smartfón? Na toto sa pripravte!

7
Huawei Mate 20 Pro

Do tohto týždňa sme sa zobudili s informáciou, že Google aj iné spoločnosti prerušili spoluprácu s Huawei. Spoločnosti reagujú na prísne rozhodnutie americkej vlády, ktorá Huawei pridala na čiernu listinu firiem, s ktorými tie americké nemôžu obchodovať.

Zakázali predaj a nákup hardvéru, aj softvéru. Čo to ale znamená pre majiteľov Huawei a Honor zariadení?

Mám Huawei/Honor: Čo teraz?

Majitelia zariadení, ktoré sa už predali, resp. sa ešte stále predávajú, môžete si vydýchnuť. Vaše zariadenia budú fungovať tak, ako doteraz. Nariadenie prezidenta USA, Donalda Trumpa, sa zatiaľ týka len zariadení, ktoré ešte neboli predstavené.

Fungovať vám budú bezpečnostné aktualizácie, aktualizácie a sťahovanie aplikácií a všetky Google služby.

Mám Huawei/Honor: Dostanem nový Android?

Kde sa však informácie zahmlievajú sú nové funkcie ukryté v novej verzii Androidu. Nateraz nie je jasné či existujúce zariadenia budú môcť získať aktualizáciu, alebo či navždy ostanú na tej verzii Androidu, ktorú využívajú dnes.

Chcem Huawei/Honor: Mám si ho kúpiť?

Ak si plánujete kúpiť zariadenie, ktoré bolo predstavené do 16. mája 2019, môžete sa spoľahnúť na to, že na ňom budú fungovať všetky služby tak, ako ste na to zvyknutí. Medzi tieto zariadenia patrí napríklad Huawei Mate 20 Pro či novinky radu Huawei P30.

Taký istý vzorec platí aj pri zariadeniach od Honor.

Rovnako ako pri iných zariadeniach od Huawei však musíte byť pripravení na to, že v budúcnosti nemusia získať veľkú aktualizáciu na nový Android. Situácia ohľadom budúcnosti týchto zariadení je momentálne neistá.

Ak ste si robili zálusk napríklad na Huawei Mate 30 Pro, ktorého príchod sme očakávali v októbri tohto roka, ostali by sme obozretní. Huawei sa zatiaľ jasne nevyjadril či jeho budúce zariadenia prídu so všetkými službami Google alebo či vôbec prídu s Androidom. Čínska spoločnosť už totiž niekoľko rokov intenzívne pracuje na svojom vlastnom operačnom systéme.

Tak ako pri všetkých novinkách, aj túto tému podrobne sledujeme. Viac informácií prinesieme vtedy, keď budú k dispozícii.