Samsung Galaxy S10+ je nová vlajková loď juhokórejského giganta, ktorý ňou oslavuje 10. výročie Android smartfónov. Samsung si tento rok pripravil skutočne špičkové zariadenie, ktoré kombinuje to najlepšie, čo momentálne reprezentuje mobilný trh.

Ak sa momentálne rozhodujete, ktorý top model si vybrať, máme pre vás malú pomôcku. V päťdielnom seriáli sa vám pokúsime odhaliť najsilnejšie stránky Galaxy S10+, ktoré sú hlavnými piliermi pri rozhodovaní sa o tom, či sa oplatí kúpiť alebo nie.

Samsung Galaxy S10+: Displej, aký nenájdete nikde inde

V prvej časti miniseriálu o Galaxy S10+ sa budeme baviť o displeji, ktorý patrí medzi absolútnu špičku na svete. Nie je to pritom len pomyselná „špička“. Displej na Galaxy S10+ bol expertmi zaoberajúcimi sa zobrazovacími panelmi označený za najlepší na trhu. To nás vzhľadom na rozsiahle schopnosti Samsungu s výrobou OLED displejov vôbec neprekvapuje.

Samsung Galaxy S10+ ponúka 6,4-palcový Dynamic AMOLED displej s rozlíšením 3 040 x 1 440 pixelov. Obklopujú ho tenučké rámiky, vďaka čomu je telefón fyzicky rovnako veľký ako minuloročný Galaxy S9+. To je v dobe, keď sa veľkosti displejov zväčšujú rok čo rok veľmi vítané riešenie. Aby toho nebolo málo, displej na S10+ je prekrytý vrstvou ochranného skla Gorilla Glass 6, čo znamená, že je opäť odolnejšie než predchádzajúci model.

Spomenieme aj konkrétnejšie detaily týkajúce sa odolnosti, keďže tá je pre mnohých veľmi dôležitá. Gorilla Glass 6 v porovnaní s predchádzajúcou verziou ponúka dvojnásobnú odolnosť pri pádoch z 1 metra, ktoré sú podľa spoločnosti Corning najčastejšie. Sklo Gorilla Glass 6 vydržalo až 15 takýchto pádov, čo je úctyhodný výkon. Je dobré vedieť, že tak pekný displej je aj poriadne chránený.

Samsung Galaxy S10+: Čo je to Dynamic AMOLED?

Displej na Galaxy S10+ predstavuje oveľa viac než len mierne vylepšenie. Podľa Samsungu a aj nezávislých meraní displej na S10+ dosahuje 100 % pokrytie farebného prostredia DCI-P3, čo je dôležité hlavne kvôli presnosti farieb.

Veľkou zmenou je aj podpora štandardu HDR10+, ktorý sa týka videa. Ak presne neviete, o čo ide, žiaden strach – vysvetlíme. HDR10+ je štandard, ktorý bol navrhnutý pre čo najlepšie podanie farieb, hlavne teda toho, ako svetlé, resp. tmavé sú.

Na rozdiel klasického HDR10, kedy sa limity jasu farieb nastavujú na začiatku klipu, HDR10+ pracuje dynamicky. To znamená, že klip/film alebo akýkoľvek iný video súbor analyzuje snímku po snímkedynamicky upravuje jas.

V praxi to znamená, že displej na Galaxy S10+ ponúka neprekonateľný zážitok z pozerania videí. Dovolíme si tvrdiť, že kvalitnejší obraz nenájdete na žiadnom inom smartfóne, či už z Android alebo iOS tábora.

Samsung Galaxy S10+: Šetrí zrak, no ako to robí?

Ľudské oko je komplikovaný orgán, ktorý sa podobne ako svaly dokáže unaviť. Únava očí je často spájaná s modrým svetlom vychádzajúcim z displejov smartfónov, čo vnuklo Samsungu nápad. Čo ak by upravil displej tak, aby tohto modrého svetla bolo čo najmenej? No a presne to spravil.

Displej na Galaxy S10+ disponuje Comfort Display technológiou, ktorú certifikovala aj spoločnosť TUV Rheinland. Modré svetlo vyžarované z displejov na Galaxy S8 a S9 dosahovalo približne 11,8 %, pri Galaxy S10+ je to už len 6,9 %. Ide tak o výraznú zmenu, za ktorú budete vďační.

V rýchlych nastaveniach aj naďalej nájdete filter modrého svetla, ktorý odstráni 99 % modrého svetla a oči tak šetrí tak, ako to len ide.

Samsung Galaxy S10+: Najlepší displej spomedzi smartfónov

Samsung svoj výročný model vybavil najlepším displejom, aký kedy vyrobil a aký sa momentálne používa v smartfónoch. Dynamic AMOLED so sebou neprináša len otvor pre predné fotoaparáty, ale aj hromadu užitočných vylepšení, ktoré sú určené pre komfort a pre zdravie.

Noviniek je v Dynamic AMOLED displeji určite viac. Spomeniem napríklad zabudovaný ultrazvukový snímač odtlačkov prstov alebo senzor okolitého osvetlenia, ktorý je taktiež pod displejom. Nájdete ho pri ikonke Wi-Fi pripojenia. Zaujímavé, že?

Displej sme preto zaradili medzi TOP dôvody, prečo sa oplatí vybrať si práve Galaxy S10+.

Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Samsung Electronics Czech & Slovak.