Úvod Výrobcovia Nokia Nokia X71 je tu: Na toto sa môžeme tešiť aj u nás...

Nokia X71 je tu: Na toto sa môžeme tešiť aj u nás v Európe!

Do Európy príde ako Nokia 8.1.

0

Začiatkom týždňa bol pre ázijský trh predstavený nový model smartfónu značky Nokia pod označením X71. Nokia využíva pre tento trh špecifické označenia, ktoré sa líšia od tých, ktoré sú zavedené u nás v Európe.

Minuloročná Nokia X7 sa na náš trh dostala pod pomenovaním Nokia 8.1. Na základe toho môžeme usúdiť, že sa aktuálna novinka na náš trh dostane pod označením Nokia 8.1 Plus. Trvať to však môže pár týždňov, no už teraz môžeme vďaka ázijskej premiére vedieť, čo nás čaká.

Nokia X71 a.k.a Nokia 8.1 Plus

Smartfóny Nokia ťažia z troch kľúčových aspektov. V prvom rade tu je značka, ktorej nielen Európania na základe pozitívnych skúseností zo slávnej histórie stále dôverujú. Druhým ťažiskom je čistý operačný systém, často spomínaný v kontexte spoľahlivosti, svižnosti a rýchlych a pravidelných aktualizácií.

V neposlednom rade zohráva hlavnú úlohu predajná cena, ktorá sa drží v efektívnych medziach čo najlepšej hodnoty za vynaložené prostriedky. V kategórii cena-výkon je celkom silná konkurencia, obracia sa na ňu ale početná skupina užívateľov. Nokia 8.1 Plus tento koncept reprezentuje dobre a nepoľavuje ani v dizajne.

nokia 71

Nebyť naznačenej brady veľká 6,39-palcová obrazovka s FHD+ rozlíšením by zabrala takmer celú prednú plochu zariadenia. V rohu zobrazovacieho panela sa nachádza malý otvor, ktorý obsadila 16 Mpx selfie kamera.

Ešte lepšie to vyzerá na zadnej strane. Trojitý fotoaparát je tvorený 48 Mpx snímačom obrazu so svetelnosťou f/1.8. Dodatočný 8 Mpx senzor je širokouhlý – má 120° zorné pole. 5 Mpx fotoaparát so svetelnosťou f/2.4 dopomôže vyhodnotiť hĺbku ostrosti. Vertikálne uloženému modulu pritom nechýba značka ZEISS.

nokia 8.1 Plus

Škoda len snímača odtlačkov, ktorý sa zrejme z ekonomických dôvodov nachádza na zadnej strane a nie v obrazovke. Prevedenie v čiernej farbe s akcentami vo farbe medi dobre vyzerali už pri Nokii 7 Plus.

Výkon dávkuje Snapdragon 660 spolu so 6 GB operačnou pamäťou RAM a 64 GB úložiskom. Nechýba hybridný slot pre dvojicu SIM kariet, poprípade SIM kartu a microSD kartu. 3,5 mm rozhranie je prítomné tiež aj s priestorovým OZO audiom.

nokia 8.1

Konektivitu zabezpečí 4G s VoLTE, dvojpásmové WiFi, Bluetooth 5.0, GPS, Glonass a čistý operačný systém Android 9.0 Pie. S aktualizáciou na Android Q sa automaticky počíta. Možno by sme si priali o niečo väčšiu ako len 3 500 mAh batériu. Kompenzácia v podobe rýchleho 18 W nabíjania však vyzerá dobre.

Nokia X71 sa začne predávať na Taiwane až 30. apríla. Ťažko povedať, kedy bude predstavená u nás. Z pohľadu ceny sa tak zatiaľ musíme spoľahnúť na prepočet, ktorý udáva sumu 345 EUR (11900 TWD).

Oficiálna európska cena bude najväčšou pravdepodobnosťou vyššia, no snáď sa nepreklopí cez hraničných 400 EUR.