Úvod Samsung Samsung Galaxy S10 Samsung Galaxy S10 v rozpoznávaní tváre nevyniká. Ľahko ho oklamete

Samsung Galaxy S10 v rozpoznávaní tváre nevyniká. Ľahko ho oklamete

0

Najnovšie trio vlajkových lodí Samsungu, Galaxy S10, S10+ a S10e sú fantastické. Zistili sme to už pri recenzii najväčšieho z trojice telefónov a zisťujem to opäť pri testovaní najmenšieho S10e. Jednej funkcii by ste sa však mali vyhnúť. Rozpoznanie tváre totiž oklame video, fotografia alebo súrodenec.

S informáciou prišiel server The Verge a známy YouTuber Lewis Hilsenteger známy ako Unbox Therapy. Galaxy S10 sa im podarilo odomknúť namierením telefónu na fotografiu alebo video. Telefón bol pritom pokrytý odtlačkami prstov, prachom a ďalšími bežnými nečistotami. Systém mal preto dosť nápomocných indícií, aby zistil, že sa nepozerá na skutočného človeka. Nestalo sa tak.

Čo je však horšie, rozpoznanie tváre je natoľko nepresné, že telefón odomkne aj niekomu, kto sa na vás len veľmi podobá – napríklad súrodencovi. Je však pravda, že určité etnické skupiny majú na podobnosť väčšiu predispozíciu, aj tak je to však celkom slušný prešľap.

https://twitter.com/wongmjane/status/1104383599392940037

Pozor na nastavenia

Galaxy S10 majú v nastaveniach rozpoznania tváre prednastavené „rýchlejšie rozpoznávanie,“ ktoré však bolo v prípade súrodencov vypnuté. Pri Galaxy S10 a S10+ odporúčame využitie vynikajúceho ultrazvukového snímača odtlačkov prstov, pri S10e snímača umiestneného na boku zariadenia.

Ide o ďalší dôkaz toho, že 2D rozpoznanie tváre založené len na prednom fotoaparáte je určené len pre tých ľudí, ktorí si uvedomujú možné riziká, ktoré s takouto technológiou prichádzajú. Zariadenia s 3D systémom (Mate 20 Pro, iPhone X a novšie) alebo dodatočným zabezpečením formou skeneru dúhovky zníženou presnosťou netrpia.