Pre Samsung je rok 2019 extrémne dôležitý. Jeho najväčšie a najpredávanejšie smartfóny totiž oslavujú guľatiny. K 10. výročiu teda spoločnosť musela prísť s niečím, čo ohúri, očarí a zanechá len pozitívne dojmy. Recenzia Samsung Galaxy S10+, novej vlajkovej lodi, ktorú som od jej predstavenia nepustil z rúk je konečne tu. Čo všetko prináša a hlavne, oplatí sa kúpiť? Verím, že moje skromné postrehy nižšie vám pomôžu spraviť tú správnu voľbu.

Samsung Galaxy S10+ so sebou prináša niekoľko nemalých prvenstiev. Ako prvý smartfón prináša ultrazvukový snímač odtlačkov prstov (ultrasonic), ktorý je zabudovaný do jeho nádherného, 6,4“ palcového Infinity-O displeja. Zároveň ide o prvý Galaxy smartfón s piatimi fotoaparátmi, troma vzadu a dvoma vpredu.

TIP: Samsung Galaxy S8 vs Galaxy S9 vs Galaxy 10. Je čas na výmenu?

Telefón poháňa špičkový procesor Exynos 9820, ktorý neprináša len viac výkonu, ale aj vyššiu energetickú efektivitu, čo sa v kombinácii s väčšou batériou prejavilo na dlhšej výdrži na jedno nabitie. Je to ale dosť na to, aby si zaň Samsung už tradične bez eura pýtal 1 000 €? Takmer po týždni testovania môžem konštatovať, že ak chcete špičkové zariadenie, odpoveď je áno. Nižšie vysvetľujem, prečo si to myslím.

Samsung Galaxy S10+: V kocke

  • Ultrazvukový snímač odtlačkov prstov v displeji skutočne funguje lepšie než optický v Mate 20 Pro alebo OnePlus 6T. Aj pri mokrých/vlhkých prstoch
  • Výdrž 4 100 mAh batérie v kombinácii s procesorom Exynos 9820 je fenomenálna. Jeden náročný deň bez akýchkoľvek problémov.
  • Fotoaparát je podstatne lepší než na S9+. Ultraširokouhlé zábery sú na nezaplatenie. Počas noci stále lepšie fotí Mate 20 Pro alebo Pixel 3.
  • Reverzné nabíjanie konečne dáva zmysel. Nabíjať iný telefón v prípade núdze je super, no lepšie je nabíjanie príslušenstva ako slúchadiel Galaxy Buds či nových hodiniek Galaxy Watch Active.
  • Displej s otvorom pre dva fotoaparáty je jednoznačne najkvalitnejší aký sa kedy objavil v telefóne. Malý otvor vás však môže vyrušovať (mňa nie). Dá sa softvérovo skryť.
  • Samsung Galaxy S10+ je jeden z najvýkonnejších (ak nie najvýkonnejší) Android smartfónov vôbec. Všetko vďaka procesoru Exynos 9820 a 8 GB RAM (v prémiovej verzii až 12 GB RAM).

Samsung Galaxy S10+: O recenzii

Na začiatku recenzie musím napísať, akú verziu som testoval, keďže časom môžu pribudnúť ďalšie funkcie, resp. opravy či vylepšenia. Samsung Galaxy S10+ v tejto recenzii bežala na verzii Android 9 Pie s One UI 1.1 (Build G975FXXU1ASBA).

Do oficiálneho začatia predaja na telefón príde minimálne jedna veľká aktualizácia. V prípade, ak by výrazne menila fungovanie telefónu, budeme recenziu budeme aktualizovať.

Samsung Galaxy S10+: Cena a dostupnosť

Nový Galaxy S10 a S10+ sa tak, ako všade inde vo svete, začne predávať už 8. marca. V čase písania recenzie sú spustené predobjednávky. Ak si S10 alebo S10+ objednáš do 7. marca, ako darček k nemu získaš bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds.

Cena S10+ začína na 999 € za 128 GB verziu. Dostupná je aj 512 GB verzia za 1 249 € alebo najprémiovejšia, keramická verzia s 1 TB pamäťou za 1 599 €.

Dostupnosť Galaxy S10+ oznámili aj traja najväčší operátori, Orange, Telekom a O2, ktorí vám v prípade predobjednávky taktiež dodajú slúchadlá Galaxy Buds ako darček.

Samsung Galaxy S10+: Vycibrený dizajn s ohľadom na ergonómiu

Zbožné prianie držať v ruke telefón, ktorý nemá takmer vôbec žiadne rámiky bolo vyslyšané. Samsung Galaxy S10+ skutočne nemá takmer žiadne rámiky, vďaka čomu jeho prednú stranu tvorí displej a malý výrez pre predné fotoaparáty. Aj tomu Samsung venoval špeciálnu starostlivosť. Využil totiž pokročilý laserový vyrezávač, vďaka čomu dokázal zachovať funkčnosť všetkých pixelov okolo.

Po týždni používania Galaxy S10+ za seba môžem povedať, že mi otvor v displeji nijak neprekážal. Pri aplikáciách s bielym pozadím je viditeľný, to je pravda. Je to ale niečo, na čo si budete musieť zvyknúť. Ak by ste Galaxy S10+ naozaj chceli, no jedine bez otvoru v displeji, v nastaveniach si ho podobne ako pri výreze na iných zariadeniach, môžete jednoducho skryť zapnutím umelého horného rámčeka. To však neodporúčam, prídete o veľkú časť displeja.

Samsung Galaxy S10+ je aj napriek svojmu veľkému displeju takmer na chlp rovnako veľký ako minuloročný Galaxy S9+. Ak ste zvyknutí na takto veľké zariadenie, nemáte sa čoho obávať. S10+ meria 157,6 x 74,1 x 7,8 milimetra a váži 175 gramov. Je teda ešte tenší a ľahší ako predchádzajúca generácia. To všetko aj napriek väčšiemu displejuväčšej batérii. Inžinieri Samsungu sa opäť ukázali v tom najlepšom svetle.

Ja mám relatívne veľké ruky, preto mi používanie jednou rukou nerobí problém. Jediný problém, ktorý som pri používaní jednou rukou postrehol je tlačidlo pre vypnutie a zapnutie telefónu. Podľa mňa je príliš vysoko, čo rovnako vidia aj kolegovia z redakcie. Možno sme to len my, no uvítali by sme, ak by bolo o niečo nižšie.

Nevyrieši to ani mapovateľné tlačidlo Bixby, aj keď by to bolo ideálne. Počas testovania mi na telefón prišla aktualizácia, ktorá možnosť naprogramovať si tlačidlo podľa svojej chuti nakoniec sprístupnila, no bez možnosti vypnúť a zapnúť telefón. Na výber sú dve možnosti, pri ktorých si Samsung vždy necháva otvorené dvierka. Myslím tým fakt, že tlačidlo bude aj naďalej fungovať pre otvorenie inteligentného asistenta Bixby. Je len na vás či sa tak stane pri jednom alebo dvojstlačení. Vždy opačnú možnosť (jedno alebo dvojstlačenie) môžete priradiť vlastnej aplikácii. Ja som si vybral spustenie Google asistenta, resp. Google aplikácie, prepáč Samsung.

Môj testovací kus je odetý do zelenej farby, ktorá vyzerá vynikajúco. Je na nej, asi ako na všetkých doterajších verziách Galaxy S od Galaxy S6 vyššie vidieť odtlačky prstov. S10+ je dostupný aj v nádhernom bielom (naživo vyzerá ešte lepšie ako na obrázkoch) a čiernom prevedení. Neskôr môžu pribudnúť ďalšie farebné verzie.

No a potom je tu čerešnička na torte – najprémiovejšia keramická verzia, ktorá je na dotyk niečo úplne iné. Jedine keramická verzia je dostupná so šialeným 1 TB úložiskom a 12 TB operačnej pamäte RAM.

Spomeniem aj možnosť zakúpiť si rôzne puzdra, čomu som sa vyhýbal veľmi dlhú dobu. Vzhľadom na to, že je S10+ poriadne šmykľavé zariadenie to nakoniec môže byť dobrý nápad. Samsung mi k S10+ poslal aj mäkké a na dotyk matné silikónové puzdro vo farbe telefónu, ktoré vyzerá prekvapivo pekne a navyše mi dáva väčší pocit istoty pri narábaní s telefónom. To, že chráni zadnú stranu pred škrabancami je len ďalšie plus. Ak teda chcete niečo podobné, neváhajte, vo väčšine prípadov sa to naozaj oplatí.

Samsung Galaxy S10+: Displej

Displej na Galaxy S10+ je neuveriteľný. Samsung rok čo rok posúva hranicu toho, čo sú jeho displeje schopné zobraziť, no tento rok sa prekonal. Predstavil totiž novú generáciu AMOLED displeja, ktorý už nenesie označenie „Super“ ale „Dynamic“.

Názov je odvodený od dynamického mapovania tónov a technológie HDR10+, ktorá vám umožňuje vidieť scény so širším farebným rozsahom. Zároveň dokáže optimalizovať jas jednotlivých scén pre zobrazenie aj tých najjemnejších detailov. To ale nie je všetko.

Displej je úchvatný nielen na prvý pohľad, aj pri bližšom technickom rozbore. Ponúka totiž extrémne vysokú presnosť farieb – 0,4 JNCD (Just Noticeable Color Difference). JNCD je jednotka vernosti farieb zo štandardu, ktorý udáva rozdiel medzi štandardizovanou farbou a farbou zobrazenou na displeji. Čím je hodnota nižšia, tým sú farby vernejšie. Pre porovnanie, iPhone XS Max má JNCD na úrovni 0,8, čo vôbec nie je zlé, na S10+ sa však nechytá.

To sú však technické omáčky, ktoré mnohých vôbec nezaujímajú. Dôležitejšie sú funkcie, ktoré si (ne)všimnete aj v reálnom svete. Jednou z funkcií Dynamic AMOLED displeja je aj zníženie modrého svetlao 41 % v porovnaní s predchádzajúcim modelom BEZ zapnutia nočného režimu. Perfektná záležitosť, ktorá je nielen pekná, ale aj šetrí oči.

Veľmi milo ma prekvapil aj výkon displeja na priamom slnku. Samsung opäť zvýšil maximálny jas, čo znamená, že je čitateľnejší než kedykoľvek predtým. V oficiálnych špecifikáciách sa síce udáva maximálny jas 800 nitov, experti z DisplayMate však namerali maximálnu hodnotu až 1 200 nitov. To je pôsobivé, akokoľvek sa na to pozriete. Galaxy S10+ je dôkazom, že Samsung je v displejom neohrozeným lídrom.

Ultrazvukový snímač odtlačkov prstov

Pri displeji spomeniem aj „výkon“ ultrazvukového snímača odtlačkov prstov, čo je jedným z hlavných predajných bodov novej S10+. Na rozdiel od optického snímača, ktorý má pod displejom umiestnený malý foťák zaznamenávajúci 2D obraz prsta funguje snímač v S10+ úplne inak.

Ultrazvukový snímač totiž vytvára komplexný 3D obraz prstu, vďaka čomu je podstatne bezpečnejší a ťažšie oklamateľný. Na moje prekvapenie je aj poriadne rýchly. Stačí ho len opatrne nastaviť. Naozaj, treba sledovať všetky inštrukcie a robiť presne to, čo vám Samsung káže. Keď ho nastavíte, všetko funguje úplne skvele, akokoľvek priložíte prst na displej. Keď som skúšal jeho limity, zistil som, že bleskovo rýchle priloženie prsta na odomknutie úplne nestačí, snímač potrebuje niečo pod pol sekundy na to, aby úspešne rozoznal prst, no to je stále veľmi rýchle a presnejšie než pri iných smartfónoch.

Pri snímači si však treba dávať pozor na to, akú ochranu displeja si zvolíte. S10+ už prichádza s prednalepenou fóliou chrániacou displej, no ak by ste chceli úroveň ochrany posunúť o level vyššie, majte na pamäti, že nie všetky riešenia budú kompatibilné so snímačom. Hovorím hlavne o tvrdených sklách, ktoré, bohužiaľ, nefungujú. Jedinou výnimkou je sklo Whitestone Dome Glass, ktoré sa však na Slovensku zatiaľ nepredáva. Zároveň nepoteší ani jeho cena. Pri približne 40 € za kus ide o celkom drahý špás, ktorý však môže zachrániť displej, takže rozhodnutie je pochopiteľne na každom z nás. Klasické ochranné fólie S10 a S10+ problém nerobia.

Nedá mi nespomenúť aj fakt, že s príchodom ultrazvukového snímača odtlačkov prstov odchádza jedna stálica – skener dúhoviek. V zariadení však aj naďalej nájdete možnosť odomknutia skenom tváre, už však nepôjde o tak bezpečný spôsob ako pri dúhovkách. No a ešte jedna vec – LED dióda. Tá sa porúčala tiež. Spoľahnúť sa tak musíte na funkciu Always On Display.

Aby som to zhrnul – ak chcete najlepší displej na telefóne, S10 alebo S10+ by mala byť vaša prvotná voľba. Nič lepšie tak ľahko nezoženiete, aj keď iPhone XS Max je dosť blízko.

Samsung Galaxy S10+: Nespútaný výkon

Samsung Galaxy S10+ na Slovensku poháňa procesor Exynos 9820 vyrobený 8 nm výrobným procesom. Jeho jadrá sa dokážu roztikať až na takt 2,73 GHz, čo je slušná hodnota pretavujúca sa do obrovského výkonu. Súčasťou Exynos 9820 je aj nový grafický čip Mali-G76, ktorý sa stará o bezproblémový chod všetkých hier a viete čo, stará sa veľmi dobre.

Pri teste som už tradične vyskúšal Asphalt 9: Legends, aj Mortal Kombat X. Ani pri jednej z hier som nezaznamenal akékoľvek problémy, ba dokonca som mal z grafiky pocit, že pochádza priamo z konzol. Pri telefón, ktorého cena začína na sume 999 € by som však nič iné ani nečakal.

Čo sa benchmarkových nedočkavcov týka, na S10+ som spustil Geekbench, ktorý pri S10+ v multi-core nameral 10 138 bodov, čo hravo porazilo všetky Android smartfóny aktuálne na trhu. Pri single-core teste dosiahol S10+ 4 470 bodov.

AnTuTu
AnTuTu
Geekbench

Podobný príbeh sa odohral aj pri AnTuTu, ktorý nameral celkové skóre 329 780 (CPU: 100 925, GPU: 148 444, UX: 68 380, MEM: 12 031). Kľudne spustite rovnaký test a porovnajte si výkon svojho zariadenia, uvidíte, o koľko je nový S10+ výkonnejší.

Kde je dominancia Galaxy S10+ ešte výraznejšia je grafický výkon, na ktorého zmeranie som použil aplikáciu 3DMark Sling Shot Extreme (OpenGL ES 3.1). S10+ dosiahol 5 471 bodov.

Jedno je teda jasné. Galaxy S10+ výkon určite nechýba. Zvládne čokoľvek, čo naň hodíte, dokonca aj prácu s videom, o čo sa postará špeciálna verzia Adobe Premiere Rush prispôsobená pre Samsung. Momentálne však nie je známy dátum jeho príchodu.

Samsung Galaxy S10+: Výdrž batérie a (reverzné) nabíjanie

Keď som sa dozvedel, že Galaxy S10+ ponúkne 4 100 mAh batériu, veľmi som sa tešil. Doteraz som totiž používal Galaxy S9+ s 3 500 mAh batériou, čo jednoducho nestačilo. Na konci dňa som telefón pripájal na nabíjačku s batériou, ktorá len málokedy hlásila viac ako 10 % batérie.

Pri Galaxy S10+ sa mi takáto situácia ešte nestala, a to som mu dával poriadne zabrať. Veď, keď máte k dispozícii nový telefón, viete ako to funguje. Nechcete ho pustiť z ruky. Výdrž batérie sa podstatne zlepšila hlavne vďaka kombinácii väčšej kapacity a úspornejšieho, no výkonnejšieho procesoru. V reálnom svete to je cítiť poriadne.

Nemeral som to síce nijak vedecky, no rovnako náročný deň, pri akom Galaxy S9+ dýchal z posledného, Galaxy S10+ dával ľavou zadnou. Len pre predstavu, môj deň väčšinou začína o 6 ráno a končí o 22:00. Pri pozeraní videí, sociálnych sietí, volaní, písaní správ a fotení som si na konci dňa líhal s tým, že S10+ ukazoval vyše 20 % batérie. Veľmi, veľmi slušný výkon, na ktorý sa dá spoľahnúť.

Potvrdzujú to aj merania serverov, ktoré majú k dispozícii špecializovaný skript merajúci výdrž batérie. Galaxy S10+ hravo prekonáva aj inak fantastický Galaxy Note 9 z minulého roka. Čo sa nabíjania týka, tam som pri klasickom prepojení cez kábel veľkú zmenu v porovnaní s S9+ nezaznamenal. Nabíjanie je dosť rýchle, no na šialený Mate 20 Pro a jeho 40 W nabíjačku nemá.

Zmeny sa dočkalo bezdrôtové nabíjanie, ktoré je nielen rýchlejšie, ale funguje aj v opačnom smere. Presne tak, Galaxy S10 a S10+ dokážu fungovať ako power banky. Dokážu poskytnúť energiu inak mŕtvym alebo umierajúcim telefónom. To mi však nepríde ako úplne najlepšie využitie.

Oveľa lepšia je možnosť bezdrôtovo nabíjať príslušenstvo, ako napríklad nové slúchadlá Samsung Galaxy Buds, ktoré môžete k S10+ dostať ako darček pri predobjednaní. Stačí zapnúť možnosť Power Share v nastaveniach, položiť slúchadlá na zadnú stranu telefónu a nechať ich nabíjať sa. Parádne využitie, ktoré má svoje opodstatnenie.

Inak, cez Power Share nabijete akékoľvek zariadenie podporujúce štandard Qi.

Samsung Galaxy S10+: Softvér prispôsobený pre veľké displeje

Samsung koncom minulého roka predstavil novú verziu nadstavby určenej pre svoje smartfóny. Zaužívaný Samsung Experience nahradil One UI, ktorý je podľa Samsungu „prispôsobený pre veľké displeje“. Dôležité ovládacie prvky presúva bližšie k miestu, kde sa nachádza palec, vďaka čomu je jeho používanie jednoduchšie.

Súčasťou Galaxy S10+ je samozrejme Android 9.0, vďaka čomu sú k dispozícii všetky jeho vychytávky ako napríklad ovládanie gestami (inak už telefón ovládať nechcem), funkcia Digitálna pohoda merajúca využívanie smartfónu a ďalšie. One UI (v1.1) okrem toho ponúka tmavý režim nastavení, čo nielen, že vyzerá krajšie, ale aj šetrí batériu.

Osobne si One UI, resp. softvér na Galaxy S10+ neviem vynachváliť. Konečne niekto popremýšľal nad tým ako ľudia používajú telefón a všetko prispôsobil tak, aby to nebolo len pekné, ale aj funkčné. Dobrá práca, Samsung!

Samsung Galaxy S10+: Konektivita

Konektivite sa v recenziách často nevenujem, keďže som si akosi zvykol, že nové vlajkové lode musia ponúkať najnovšie štandardy, čo aj ponúkajú. Samsung Galaxy S10, S10+ a S10e však prinášajú niečo, na čo som sa veľmi tešil. Okrem dual SIM funkcie pribudla aj novinka: Wi-Fi 6.

Nový štandard má niekoľko výhod. Okrem toho, že podporuje najmodernejšie routery, ktoré sa pomaly ale isto objavujú hlavne na verejných miestach prináša aj zvýšenie rýchlosti prepínania medzi Wi-Fi a mobilným pripojením. Možno to znie ako niečo, na čom až tak nezáleží, no je to celkom super vecička, ktorá funguje na princípe, že si ju ani nevšimnete.

Hneď ako telefón zistí, že sa Wi-Fi signál pomaly ale isto vytráca automaticky zapne mobilné dáta. Spraví tak rýchlejšie než iné smartfóny, čo znamená, že pripojení ostanete prakticky vždy bez väčšieho výpadku. Pri mojom teste – venčenie psa – som to zbadal okamžite. Hneď pri nastúpení do výťahu sa začal strácať Wi-Fi signál a pri otváraní vchodových dverí od paneláku som už bol pripojený na 4G. Ako som napísal, veľmi vítaná zmena.

Možno to niekoho zaujíma, možno nie, no Galaxy S10+ bohužiaľ nepodporuje presnejšie dual GPS (L1+L5), ktoré sme mohli vidieť napríklad pri Mate 20 Pro. Otestoval som to aplikáciou GPSTest, ktorá nezaznamenala L5, čo je škoda, keďže presnejšia navigácia je niečo, čo by sa určite hodilo nejednému z nás.

Samsung Galaxy S10+: To najlepšie na koniec – fotoaparáty!

To najlepšie som si nechal na koniec. Samsung Galaxy S10+ disponuje piatimi fotoaparátmi, čo je počet, ktorý sa pri Galaxy zariadení zatiaľ neobjavil.

Na zadnej strane sú hneď 3 fotoaparáty, a to 12 Mpx hlavný senzor s meniacou sa clonou (f/1.5 – f/2.4), 12 Mpx zoom senzor (f/2.4) s 2x optickým zoomomultraširokouhlý senzor so 16 Mpx (f/2.2) senzorom, ktorý má až 123 stupňový zorný uhol.

Paľo

Tam ale nekončíme. Keď telefón otočíte na stranu s displejom, zbadáte spomínaný otvor v displeji, kde sa nachádza hlavný, 10 Mpx senzor (f/1.8) a sekundárny senzor merajúci hĺbku záberu (f/2.2).

Dynamické zaostrenie

Najväčšou atrakciou na Galaxy S10+ je však jednoznačne jeho ultraširokouhlý objektív, ktorý dokáže zaznamenať dramaticky vyzerajúce zábery. Napísal som to už pri recenzii Huawei Mate 20 Pro a platí to aj teraz. Je to naozaj krásny spôsob ako zaznamenať momentky alebo situácie, keď vás je toľko, že sa jednoducho nezmestíte do záberu.

Nela

Vylepšeniami prešiel aj režim dynamického zaostrenia, ktorý je opäť presnejší a rozšírenejší. Vybrať si môžete z klasického rozostrenia, krútenia, lupy alebo farebného bodu. Práve posledný „farebný bod“ je najzaujímavejší. Pri fotení portrétu nechá farebný len fotený subjekt a všetko ostatné prehodí do čiernobielej.

Podobne ako tomu bolo aj v predchádzajúcich rokoch, efekt rozostrenia môžete upravovať alebo úplne zmeniť či zrušiť aj po nasnímaní záberu.

Čo by to bol za rok 2019, ak by sa v smartfóne neobjavila aj zmienka o AI. Špecialistom na AI je síce Huawei, no nezaostáva ani Samsung. V Galaxy S10+ je dedikované jadro pre prácu s AI, vďaka čomu dokáže novinka rozoznať až 30 rôznych scén a podľa toho upraviť nastavenia. Pre porovnanie, minuloročný Note 9 ich dokázal rozoznať „len“ 20. Či to funguje zistíte tak, že sa vám v hľadáčiku objaví malá ikonka toho, čo fotíte. Ak sa snažíte odfotiť vášho chlpatého maznáčika, v hľadáčiku sa objaví ikonka psa. Ak západ slnka, tak sa objaví ikonka slnka, a tak podobne.

 

Najviac otázok ohľadom fotoaparátu Galaxy S10+ padlo ohľadom fotenia v tme, resp. zhoršených svetelných podmienkach. Galaxy S10+ to dokáže a dokáže to veľmi dobre. Nie je ale úplne najlepším telefónom pre takéto fotenie. Lepšie je na tom napríklad Google Pixel 3 či Huawei Mate 20 Pro, ktoré vďaka šikovným algoritmom dokážu vyprodukovať kvalitnejšie snímky.

S10+ síce získal špeciálny režim pre fotenie v noci, ktorý kombinuje niekoľko záberov do jedného aby tak vytvoril svetlejšiu fotografiu, nie je to ale celkom ono. Osobne mi to nijak nevadilo, keďže v 90 % prípadoch fotím vtedy, keď svitá, svieti alebo zapadá slnko.

Výraznou zmenou prešli aj predné fotoaparáty. Galaxy S10+ dokáže pozadie rozmazať aj pri použití selfie fotoaparátu, čo funguje naozaj parádne. Okrem toho máte k dispozícii širokouhlú alebo štandardnú selfie, aj keď oba zábery pochádzajú z rovnakého senzora. Či sa vám zábery páčia musíte posúdiť sami, ja som bol nadmieru spokojný. V prípade, že sa cez prednú kameru radi natáčate, určite poteší aj 4K rozlíšenie a optická stabilizácia obrazu pri 30 fps.

Samsung Galaxy S10+: Čarovanie so stabilizáciou videa

Čo sa týka natáčania videí, tam Samsung nemá konkurenciu. Zhodli sme sa v redakcii a zhodol som sa na tom aj s technologickými kolegami, z ktorých mnohí na natáčanie pracovných vecí používajú práve smartfón od Samsungu.

Novinkou v S10+ je takzvaný super stabilný záber, ktorý si zapnete ťuknutím na ikonku ruky, ktorá má z oboch strán vlnkové čiary (hore, presne v strede). Po zapnutí tohto režimu sa zapne ultraširokouhlý senzor, ktorý Samsung mierne priblíži kvôli kompenzácii trasenia rúk a chôdze. No a výsledok? V porovnaní s konkurenciou absolútne iná liga. Stabilizáciu videa by som prirovnal k tomu, čo ponúka akčná kamera GoPro 7. Inými slovami, veľká paráda.

Mnohých určite poteší aj zlepšené natáčanie slow-motion videa, ktoré môžete nechať pustené až 2x dlhšie. Momenty, ktoré vám doteraz ušli tak na S10+ zaznamenáte jednoduchšie.

Samsung Galaxy S10+: Verdikt

Ak vo vašom živote nepotrebujete smartfón, ktorý vo svojej konštrukcii skrýva stylus, Galaxy S10+ je telefón, ktorý chcete. Je perfektným stelesnením toho, ako ďaleko Samsung zašiel za posledných 10 rokov a malým lákadlom toho, čo nás čaká v ďalšej dekáde.

Či už je to dizajn, kvalita spracovania, fotoaparáty, výdrž batérie alebo inovatívne riešenie v podobe ultrazvukového snímača odtlačkov prstov, S10+ to má všetko. Pripojte si k tomu aj kvalitný zážitok zo softvéru a ekosystém kvalitných zariadení, ktoré si spolu rozumejú a dostanete smartfón, ktorý nebudete chcieť pustiť z ruky.

V prípade, že sa rozhodujete medzi telefónmi vo vyššej cenovej hladine, S10+ by mal jednoznačne patriť na úplný vrch zoznamu. Vôbec by ma neprekvapilo, ak by vo väčšine prípadov skončil úplne na špičke.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
100 %
Dizajn
95 %
Displej
100 %
Fotoaparáty
90 %
Výkon
100 %
Systém
95 %
Výdrž
90 %