Úvod Výrobcovia Nokia Notifikačná dióda nemusí byť len nad displejom: Nové Nokie ju majú inde!

Notifikačná dióda nemusí byť len nad displejom: Nové Nokie ju majú inde!

1

Notifikačná dióda je veľmi praktická vec, no nie sú ňou vybavené všetky smartfóny. Niektorí výrobcovia ju jednoducho ignorujú alebo nahrádzajú iným riešením, napr. aktívnou uzamknutou obrazovkou a podobne.

Notifikačnú LED-ku nevyužíva ani väčšina zariadení z produkcie HMD Global, teda novodobé smartfóny Nokia. Tento výrobca však prišiel s veľmi dômyselným riešením, ktoré si nechal rovno patentovať na európskom úrade pre duševné vlastníctvo – EUIPO.

Špecialista na priemyselný dizajn menom Richard Choi vymyslel, že by bolo vhodné umiestniť notifikačnú LED-ku do hlavného tlačidla na boku zariadení. Nápad sa predstaviteľom HMD Global očividne páčil.

Takto umiestnenú LED-ku majú najnovšie smartfóny z nižšej triedy Nokia 3.2 a Nokia 4.2, ktoré boli spolu s Nokiou 9 PureView predstavené na podujatí Mobile World Congress 2019. Toto LED svetlo pre upozornenia žiari iba bielou farbou.

led-ka

Nedajú sa teda nastaviť rôzne farby pre upozornenia z konkrétnych aplikácií, čo je trochu škoda. Keďže však ide o úplnú novinku, farebná LED-ka sa môže v tlačidle objaviť v budúcnosti.

Spoločnosť HMD Global má prevedenie patentované, čiže ho môže používať len ona. Pokiaľ si teda nenechá zaplatiť za licenciu. Aj keď LED-ka v tlačidle možno nie je takou prepracovanou technológiou ako otvory v obrazovke pre fotoaparáty, nápad to je určite dobrý a praktický.