Úvod Huawei Huawei P30 Pro Huawei P30 Pro oficiálne predstavený: Ponúka krásny dizajn, 4 Leica fotoaparáty a...

Huawei P30 Pro oficiálne predstavený: Ponúka krásny dizajn, 4 Leica fotoaparáty a 10x zoom

Nová vlajková loď od Huawei opäť posúva hranice!

3
Huawei P30 Pro

Huawei dnes v Paríži po mesiacoch špekulácií konečne predstavil svoju novú vlajkovú loď, Huawei P30 Pro. Novinka z dielne čínskeho výrobcu opäť posúva hranice fotografie so smartfónom na novú úroveň. Poďme sa pozrieť na to, čo je nové.

Huawei P30 Pro: Fotoaparáty

Huawei to minulý rok s príchodom P20 Pro natrel každému jednému výrobcovi. Svedčilo o tom naše nadšenie v recenzii, ako aj vaše používateľské skúsenosti, keď sa telefón začal predávať. Tento rok sa víťaznú formulku pokúša vylepšiť zaujímavými funkciami, ktoré miestami hraničia so šialenosťou.

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro disponuje hneď štyrmi fotoaparátmi, a to hlavným 40 Mpx (f/1.6), ultraširokouhlým 20 Mpx a 8 Mpx zoom fotoaparátom uloženým skutočne zaujímavo. Senzor je v tele konštrukcie uložený pod 90 stupňovým uhlom, inak by sa tam podľa výrobcu nezmestil. Práve tretí spomínaný senzor disponuje šialeným 10x zoomom, tzv. SuperZoom, ktorý je stabilizovaný hybridnou stabilizáciou obrazu.

Huawei P30 Pro

Veľkým vylepšením prešiel aj hlavný 40 Mpx senzor, ktorý spoločnosť nazýva Huawei SuperSpectrum. Huawei v RGB schéme nahradil zelené pixely za žlté, čo malo podľa slov spoločnosti obrovský vplyv na dve veci. Prvou je citlivosť na svetlo (ISO), ktoré sa pri P30 Pro zastavilo až na hodnote 409600, a tou druhou je to, ako verne je zariadenie schopné zaznamenať farby aj pri takmer nulovom osvetlení. Ak poviem, že P30 Pro vidí v tme, tak vôbec nepreháňam. Je šialené, čo sa dá dosiahnuť s tak malým senzorom.

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro: ToF fotoaparát

ToF alebo Time of Flight fotoaparát je malý senzor, ktorý sníma hĺbku záberu, aby tak dokázal oddeliť jednotlivé subjekty od pozadia oveľa presnejšie, než to bolo možné doteraz. Senzor dokáže presne zmerať vzdialenosť, čo znamená, že okrem krásne rozmazaného pozadia dokáže P30 Pro zmerať napríklad veľkosť nábytku a podobne.

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro: Vylepšené video

Fotoaparáty sú niečo, čo Huawei aj vďaka obrovskej investícii do AI zvláda bravúrne, preto sa rozhodli, že sa zamerajú aj na video. Do režimu natáčania videa pribudli funkcie z fotoaparátu, a to hlavne výkon pri zníženom okolitom osvetlení, podstatne vylepšená stabilizácia obrazu, možnosť aktivovať zoom bez straty kvality a viac. Pri prvotnom kontakte s Huawei P30 Pro to síce vyzeralo tak, že 4K video nedostane hybridnú stabilizáciu obrazu, nakoniec to však P30 Pro získava. Ospravedlňte preto nepresnosť vo videu, pracovali sme s informáciami, ktoré sme mali k dispozícii.

Každopádne, teraz, keď informácie máme, môžeme s radosťou potvrdiť, že P30 Pro dokáže obraz stabilizovať aj v 4K videu pri 60 FPS. Nehovoríme len o OIS stabilizácii, ale aj o AI stabilizácii. To, ako bude telefón stabilizovať video v skutočnom svete začíname testovať dnes.

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro: Dizajn

Huawei P30 Pro je podľa výrobcu opäť inšpirovaný prírodou, o čom svedčia farebné prevedenia. Okrem čiernej, ktorú všetci dobre poznáme, budú k dispozícii aj dve gradientové prevedenia. Tešiť sa tak môžete na bielu verziu, ktorá sa pri nakláňaní zariadenia prelieva do ružovo-fialovej (Breathing Crystal) a Aurora verziu, ktorá imituje polárnu žiaru. Huawei bude mimo náš trh predávať aj červeno-oranžovú verziu, ktorá vyzerá odvážne a naživo aj veľmi pekne.

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro: Ďalšie vylepšenia

Huawei do P30 Pro zapracoval aj niekoľko zaujímavých vylepšení. Tak napríklad, pod jeho 6,47“ displejom sa nachádza poriadne rýchly snímač odtlačkov prstov, ktorý bol v porovnaní s Mate 20 Pro posunutý o pár centimetrov nižšie, takže naň dočiahnete lepšie.

Zmenou prišiel aj inak veľký výrez v displeji, ktorý je teraz v tvare kvapky, vďaka čomu nezaberá až toľko miesta. Práve kvôli šetreniu miesta sa výrobca rozhodol, že klasický reproduktor pre hovory nahradí reproduktorom uloženým priamo v displeji. Huawei P30 Pro tak ponúka akustický displej, ktorý sme mohli vidieť napríklad pri novej vlajkovej lodi od LG.

Zmenami prešiel aj systém EMUI 9.1, ktorý je vďaka zmenám hlboko vo vnútri podstatne rýchlejší. Nechýbajú ani nové funkcie ako Huawei Share OneHop pre jednoduchšie zdieľanie súborov medzi smartfónmi Huawei a PC.

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro: Cena a dostupnosť

Počas písania tohto článku ešte nemáme k dispozícii informáciu o presnej dostupnosti zariadení. Vieme však, že cena Huawei P30 Pro by mala začať na 999 € za 8/128 GB verziu.

Huawei P30 Pro: Špecifikácia

  • Displej: 6,47″, Full HD+, AMOLED, 2 340 x 1 080 pixelov
  • Čipset: Kirin 980, 8-jadrový, dual NPU pre AI
  • Pamäť: 6/8 GB RAM, 128/256 GB úložisko
  • Fotoaparáty: 40 Mpx hlavný (1/1.7″ senzor), 20 Mpx ultrawide, 8 Mpx zoom, 32 Mpx selfie
  • Batéria: 4 200 mAh, 40 W rýchlonabíjanie
  • OS: Android 9 Pie, EMUI 9.1
  • Rozmery: 158 x 73,4 x 8,41 mm
  • Váha: 192 g
  • Cena: od 999 €