Úvod Hry Majú toho dosť: Tvorcom Fortnite sa nepáčia vysoké poplatky, vytvoria si vlastný...

Majú toho dosť: Tvorcom Fortnite sa nepáčia vysoké poplatky, vytvoria si vlastný obchod s hrami

3

Populárnu hru Fortnite má na svedomí spoločnosť Epic Games, ktorej priniesla náležitý úspech. V číslach titul Fortnite vygeneroval miliardové výnosy a zaznamenal 200 miliónov registrovaných užívateľov.

Počet aktívnych hráčov sa pritom na dennej báze pohybuje okolo čísla 30 miliónov. Ako možno viete, Fortnite nenájdete v obchode Google Play. Epic Games razí vlastnú cestu distribúcie prostredníctvom svojich webových stránok. A ide ešte ďalej.

Tento rok plánuje spustiť vlastný obchod s hrami pre platformu Android. Obchod s digitálnym obsahom už vlastne od začiatku tohto mesiaca existuje, no pokrýva platformy Windows PC a Mac.

Riaditeľ spoločnosti Epic Games Tim Sweeney už skôr vyjadril nespokojnosť s tým, že spoločnosti Apple a Google si berú 30-percentný podiel z príjmov, ktoré vygenerovali tituly v ich obchodoch s aplikáciami a hrami.

Epic Games ale vrámci svojho obchodu s aplikáciami a hrami ponechá vývojárom takmer 90 percent z výnosov. Práve to má autorov digitálnych diel motivovať k tomu, aby svoje hry umiestnili do obchodu Epic Games.

fortnite
Fortnite pre Android (Foto: Lukáš Zachar)

Tvorcovia by takýmto spôsobom radi distribuovali hry aj pre platformu iOS, kde však nepochodia. Prísne podmienky spoločnosti Apple neumožňujú inštaláciu obsahu z iných zdrojov ako je Apple App Store. Uzavretosť operačného systému iOS je pre Apple kľúčová a len ťažko sa dá predstaviť, že od nej kvôli alternatívnemu obchodu s hrami upustí.

Analytici už ale špekulujú, že by firmy Apple a Google mohli v reakcii na kroky Epic Games znížiť svoju maržu z predaja aplikácií a hier. Napríklad na 14 percent, čím by sa priblížili 12-percentnému podielu, ktorý si z výnosov vo svojom obchode nárokuje Epic Games. Stratégia technologických gigantov bude istotne závisieť aj od úspechov obchodu Epic Games.

Aj keď je Fortnite nesmierne silným titulom, Epic Games bude potrebovať oveľa väčší počet atraktívnych hier, ktoré by prilákali užívateľov. Google pri operačnom systéme Android povoľuje inštaláciu obsahu z neznámych zdrojov od nepamäti a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by chcel niečo v tomto smere meniť.

Otvorenosť operačného systému Android prináša veľa výhod, no tiež existujú riziká, ktoré sú často spájané s bezpečnosťou.

Epic Games Store môžete navštíviť na tejto adrese. Obsah pre platformu Android v obchode pribudne v priebehu tohto roka.