Úvod Huawei Huawei P30 Pro Huawei P30 Pro pomaly prichádza: OLED displej, vylepšená kamera a veľa pamäte

Huawei P30 Pro pomaly prichádza: OLED displej, vylepšená kamera a veľa pamäte

0

Huawei P30 Pro a P30 bude pravdepodobne predstavený rovnako ako predošlé generácie, čiže niekedy v priebehu mesiaca marec, resp. skôr na jeho konci. O očakávaných novinkách sa už veselo špekuluje.

Hlavne Huawei P30 Pro bude ostro sledovaný. Stále aktuálna generácia pred necelým rokom prekvapila trojitým fotoaparátom, ktorý zariadeniu zabezpečil prvé miesto v rebríčku DxOMark. A udržal sa na tejto priečke veľmi dlho. Len pred niekoľkými dňami ho na nej vymenil súrodenec Mate 20 Pro.

Huawei P30 Pro by mohol dostať do výbavy takmer rovnakú foto zostavu, akú má práve Mate 20 Pro. Počítať tak môžeme s 8 Mpx obrazovým snímačom s optickým priblížením, 20 Mpx širokouhlým snímačom a až 40 Mpx hlavným senzorom.

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro podľa odvážnejšieho návrhu od Concept Creator

Niektoré informácie naznačujú, že 40 Mpx snímač môže byť nahradený 38 Mpx zástupcom z dielne Sony, ktorý však zatiaľ nebol oficiálne predstavený. Tento snímač má produkovať ešte lepšie zábery v zlých svetelných podmienkach, s ktorými sa smartfóny stále viac-menej trápia.

Aby toho nebolo málo, v hre je dokonca štvrtý obrazový snímač s 3D technológiou, ktorá by vylepšila snímanie portrétov s neostrým pozadím, a okrem toho by sa hodil pre zobrazovanie prvkov v rozšírenej realite.

Len OLED

Dobrou správou je, že OLED obrazovkou by mal disponovať aj nižšie radený model P30, nielen vrchol P30 Pro. Kým pri špičkovej verzii môžeme očakávať tak trochu obriu uhlopriečku 6,5-palca, P30 si vystačí so 6,1-palcovou diagonálou.

Verzia P30 Pro má prevziať zakrivený dizajn bočných hrán obrazovky zo súčasnej vlajkovej triedy Mate 20 Pro. Vzhľadom na inovovaný dizajn à la miniatúrny zárez, nemožno počítať s technológiou rozpoznávania tváre. Prioritu dostane snímač odtlačkov, ktorý bude, samozrejme, súčasťou obrazoviek.

Kirin 980 a veľa pamäte

To, že Huawei použije v novej línii zariadení svoj vlajkový čipset Kirin 980, je nad slnko jasné. Nakoniec, tiká tiež pod kapotou len čerstvo predstaveného Honor View20, ktorý sme prevzali v Paríži.

Vysoký výkon bude spojený s poriadnou dávkou pamätí. Huawei P30 Pro môže obdržať až 12 GB RAM, čo by sme ale brali s rezervou. Už reálnejšie pôsobí 8 GB operačná pamäť, ktorú zrejme dostane aj P30. Interné úložisko vidíme ako štandard, čiže 64/128 GB.

huawei p30
Takto by mal vyzerať Huawei P30 podľa tvorcov z @OnLeaks

Zariadenia poženie operačný systém Android 9 Pie s aktualizovaným prostredím EMUI 9.1. Odolnosť voči vode a prachu? Na istej úrovni určite. 3,5 mm audio konektor? Možno, aspoň dúfame. Chýba nám info o batérii, resp. výdrži na jedno nabitie.

Po skúsenostiach so súčasnými generáciami by mala byť výdrž na jedno nabitie viac ako uspokojivá.

Väčšina informácií vyššie sa nachádza v rovinke hrubých dohadov, preto ich treba brať s patričným odstupom. Tie presnejšie ale na seba určite nenechajú dlho čakať.

Aby sme nezabudli na cenovo dostupnú verziu – P30 Lite – aj tá by mala existovať. Predstavená ale bude samostatne pred hlavnou premiérou, formou oficiálneho tlačového oznámenia. V takomto režime bol nakoniec predstavený aj Mate 20 Lite a P20 Lite.