Úvod Sociálne siete Facebook chce zlúčiť komunikačné funkcie služieb Instagram, WhatsApp a Messenger

Facebook chce zlúčiť komunikačné funkcie služieb Instagram, WhatsApp a Messenger

Dobrý nápad alebo krok vedľa?

1
Facebook Messenger
© contently.com

Facebook sa podľa magazínu The New York Times pustil do odvážneho projektu, výsledkom ktorého má byť zlúčenie komunikačných schopností trojice populárnych aplikácií do jednej univerzálnej platformy.

Instagram, WhatsApp a Messenger patria pod krídla spoločnosti Facebook, ktorá prevádzkuje aj rovnomennú sociálnu sieť.

Mark Zuckerberg si predstavuje rýchle, jednoduché, bezpečné a hlavne užívateľsky príjemné komunikovanie prostredníctvom textových, obrazových a video správ, ktoré by boli samozrejme šifrované.

Ako sme uviedli v úvode, predmetné sú hlavne komunikačné jadrá aplikácií. Aplikácie samotné, tak ako ich poznáme, nezaniknú. Stále budú plniť svoju funkciu.

Ak ale Facebook dotiahne projekt do úspešného konca, malo by byť v podstate jedno, pomocou ktorej služby budeme komunikovať. Zatiaľ len predstava spočíva v jednej kľúčovej aplikácii, ktorá pokryje čisto iba funkciu odosielania a prijímania správ z uvádzaných služieb.

Mark Zuckerberg, CEO Facebooku (FOTO Anthony Quintano / flickr.com)

Napríklad, kolegovi zašlete správu cez Instagram, no on vám odpíše aj napriek tomu, že Instagram nepoužíva a nemá ho nainštalovaný. Má totižto Messenger, ktorý využíva jednotný protokol.

Takáto koncepcia sa javí ako efektívna a prínosná pre obe strany. Užívateľ nebude musieť riešiť, či odošle správu cez tú alebo onú aplikáciu. Facebook zase vyťaží zo zdieľaných užívateľských údajov, vďaka čomu dokáže lepšie cieliť reklamu a zavádzať nové funkcie.

Problémov tu je ale hneď niekoľko. V prvom rade, previazanie aplikácií nebude vôbec jednoduché. Už teraz tu je napríklad problém so šifrovaním. WhatsApp je šifrovaný na základnej úrovni, zatiaľ čo Messenger v rámci voliteľného nastavenia. Ak je nejaký obsah šifrovaný, nemal by sa zdieľať medzi inými platformami.

whatsapp

Facebook nemá dobrú povesť, čo sa ochrany, spracovania a uchovávania osobných údajov užívateľov týka. O prepojenie významných digitálnych platforiem sa môžu zaujímať regulačné orgány, ktoré vedia byť nekompromisné.

V takom Spojenom kráľovstve už miestne orgány vyšetrovali zdieľanie dát medzi Facebookom a platformou WhatsApp. Nakoniec, ambiciózny plán šéfa Facebooku by mohol vyvolať spory medzi kľúčovými zamestnancami spoločnosti.

Sčasti by to vysvetľovalo neočakávanú minuloročnú rezignáciu pôvodných zakladateľov služieb Instagram a WhatsApp. Celý projekt je ešte len na začiatku a jeho forma, poprípade prvá verzia sa objaví až koncom roka, ak nie začiatkom toho budúceho.