Úvod Výrobcovia Sony Efektívnejšie než Face ID: Sony pracuje na laserovom rozpoznávaní tváre!

Efektívnejšie než Face ID: Sony pracuje na laserovom rozpoznávaní tváre!

0

Biometrickú autentifikáciu prostredníctvom rozpoznávania tváre preslávila hlavne spoločnosť Apple, ktorú vzápätí nasledovali ďalší veľkí hráči mobilného biznisu. Face ID je komfortné, rýchle a podľa Apple bezpečnejšie ako Touch ID, ktoré bolo rozpoznávaním tváre nahradené.

Ak vlastníte vlajkový smartfón, ktorý kvalitným rozpoznávaním tváre disponuje, zrejme ste si na používanie tejto technológie rýchlo zvykli a taký snímač odtlačkov používate podstatne striedmejšie. Teda, pokiaľ je ním zariadenie vybavené taktiež.

Aj keď je autentifikácia pomocou rozpoznávania tváre pohodlná a dobre hodnotená, ani zďaleka nie je dokonalá. Priestor pre inovácie v oblasti rýchlosti, presnosti a hlavne bezpečnosť tu je a využije ho v tomto roku Sony.

Spoločnosť Sony má koncom aktuálneho roka trhu ponúknuť pokročilé rozpoznávanie tváre, na ktorom sa bude podieľať laserová technológia. Nové senzory pre trojrozmerné snímanie sa budú dať využívať v rôznych odvetviach, nielen výlučne v mobilnom priemysle a príslušných zariadeniach.

Face ID od Apple využíva pre rozpoznanie tváre mapu infračervených bodov, ktorú na okamih premietne na tvár užívateľa. Ďalšia sada senzorov túto mapu zároveň prečíta a zo zaznamenaných bodov vytvorí trojrozmerný model tváre. Systém je (relatívne) presný a dostatočný počet bodov umožňuje vytvoriť verný trojrozmerný model tváre.

Dočasné zmeny ako okuliare, fúzy alebo kozmetiku autentifikáciu nenarúšajú. Face ID sa vie počas používania na zmeny adaptovať.

rozpoznavanie tvare
Pomocou Face ID je možné odomknúť zariadenie alebo tiež potvrdiť platbu. (Apple)

Sony na to pôjde inak. 3D senzor vyšle smerom k tvári niekoľko laserových signálov a zmeria, za aký čas sa odrazia od tváre smerom späť. Táto metóda vytvorí podrobnejší model tváre a fungovať by mala aj na vzdialenosť 5 metrov. Logicky sa očakáva, že bude pracovať ešte rýchlejšie ako súčasné riešenia.

Meranie odrazených signálov je typické napr. pre rádiolokátory (elektromagnetické vlny) alebo niektoré živočíchy (ultrazvukové vlny – echolokácia netopierov). Sony spustí hromadnú výrobu nových senzorov koncom leta tak, aby boli pripravené pre vlajkové lode, ktoré budú postupne predstavované v posledných mesiacoch tohto roka.

Okrem smartfónov sa nové senzory môžu osvedčiť v autonómnych autách, dronoch alebo v robotoch. Čo sa týka biometrickej konkurencie, ponúka sa hlavne snímač odtlačkov v (pod) obrazovke, ktorý pracuje na ultrazvukovej báze. Tá je rýchlejšia, presnejšia a spoľahlivejšia ako optická metóda (Huawei Mate 20 Pro).

Ultrazvukovým snímačom odtlačkov v displeji bude vybavený tohtoročný Samsung Galaxy S10.