Úvod Výrobcovia Xiaomi Analýza hovorí jasne: Xiaomi predbehlo Apple v kategórii nositeľných zariadení

Analýza hovorí jasne: Xiaomi predbehlo Apple v kategórii nositeľných zariadení

1

Trhu s inteligentnou nositeľnou elektronikou vládnu dve spoločnosti, ktoré majú od seba na prvý pohľad ďaleko. Xiaomi ako výrobca cenovo dostupných produktov zdieľa úspechy s prémiovým americkým Apple. 

Experti renomovanej analytickej spoločnosti IDC sa pozreli na tretí štvrťrok tohto roka a zistili, že Xiaomi dodalo zákazníkom najviac produktov z kategórie nositeľných zariadení. Celkovo za obdobie Q3 výrobcovia dodali 32 miliónov zariadení, čo predstavuje medziročný rast na úrovni 21,7 %.

Spoločnosť Xiaomi ako líder aktuálneho rebríčka dodala spotrebiteľom 6,9 milióna zariadení, čiže takmer dvojnásobok v kontraste s rovnakým obdobím minulého roka. Druhé Apple má na konte 4,2 milióna zariadení s nadpolovičným rastom objemu dodávok. TOP päťku uzatvára Fitbit, Huawei a Samsung.

Aj keď sa v IDC zamerali na nositeľnú elektroniku, bližší pohľad na produkty jednotlivých výrobcov identifikuje rozdiely. Kalifornské jablko dominuje trhu inteligentnými hodinkami Apple Watch, ktoré patria k prémiovým produktom s vysokou cenou. V podstate ide o najpredávanejšie hodinky sveta vo všeobecnosti.

xiaomi
b bt

Naopak, Xiaomi prerazilo s podstatne lacnejším inteligentným náramkom Mi Band 3. Predajným esom v rukáve je domáci čínsky trh. Až 61 percent zo 6,9 milióna zariadení Xiaomi predalo práve na domácom trhu v Číne. V minulosti to bývalo ešte vyššie číslo, no svoje spravila posilnená prítomnosť výrobcu na trhoch v Indii, v Európe, Strednom východe a v Afrike.

Budúcnosť ale praje najnovším Apple Watch Series 4, ktoré priniesli zásadné inovácie. Očakáva sa preto citeľné navýšenie dopytu. Určite bude zaujímavé vidieť, ktorí výrobcovia najlepšie pokryjú aktuálne vianočné obdobie spojené s nákupmi darčekov.

Čísla za toto obdobie spoznáme až niekedy v budúcom roku.